Vroeger maakte mijn moeder regelmatig havermoutpap voor me. Alleen wel op een iets andere manier dan zoals er nu vaak havermout gegeten wordt. Ik kreeg een bordje havermout met heel veel suiker en een paar grote klonten boter. Oh wat vond ik dat heerlijk. Eenmaal wat ouder, verdween de liefde voor havermoutpap met heel veel suiker en boter en eigenlijk de liefde voor havermoutpap in z’n algemeen.
De laatste jaren waag ik me af en toe weer aan havermout in papvorm. Ik ben gek op havermout. In koekjes, pannenkoeken of in cupcakes, maar gek genoeg loop ik niet echt warm voor een bordje pap van dit gezonde goedje in de morgen. Op de één of andere manier wil ik heel graag ontbijten met havermout. Dat heeft verschillende redenen. Het is natuurlijk super gezond, maar het vult ook nog eens als een malle. Ik kan heel goed hebben dat ik na mijn ontbijt al snel weer trek heb in iets te eten. Op zich geen probleem maar niet altijd handy wanneer je aan het werk bent. Na een bord havermout ’s morgens heb ik dat dus helemaal niet. Daar teer ik echt makkelijk op tot de lunch.
Maar goed, het wordt best een lastig verhaal om met iets te ontbijten wat je niet zo lekker vindt. Nou nu komt het hoor. Ik heb een havermoutvariant ontdekt die ik heerlijk vind. Zelfs zo dat ik me daar voor het slapen gaan al op kan verheugen. Havermout met pepernoten. Of speculaas. Dat kan allebei. De eerste keer dat ik het maakte heb ik zelfgebakken speculaasbrokken gebruikt. Jongens, jongens wat was dat lekker. Nu bak ik niet elke week en ook niet elke maand zelf speculaas dus pepernoten of een speculaasje uit de winkel voldoen ook prima. Oké ik beken, dit is niet super healthy door de pepernoten, maar om de boel in evenwicht te houden heb ik een half peertje toegevoegd.
Dit recept is super herfstig of misschien zelfs wel winters, maar wanneer je speculaas gebruikt kun je dit het hele jaar door eten. Verander gewoon het fruit mee per seizoen et voila.
Ik ben benieuwd wat jullie van deze heerlijke combinatie vinden!
Havermout met pepernoten en peer
Voor 1 persoon
Dit gaat erin:
1 cup* melk naar keuze, ik gebruik amandelmelk
½ cup** havermout 1 eetlepel suiker naar keuze, ik gebruik kokosbloesemsuiker
½ peer in kleine blokjes gesneden
Handje pepernoten, fijn gehakt of geslagen
8 pecannoten
1 eetlepel lijnzaad
*1 cup melk is 240ml
** ½ cup havermout is 50gram
Zo maak je het:
Breng de melk samen met de havermout aan de kook. Als de havermout kookt voeg je een eetlepel suiker toe. Laat alles nog even doorpruttelen tot de havermout zacht is en de pap de door jou gewenste dikte heeft.
Giet de havermout in een bord en garneer met de pepernoten, peer, pecannoten en de lijnzaadjes.
Tip! Houd je van extra zoet? Voeg dan nog wat suiker toe.
Ga jij dit recept of één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.
Geef een reactie