Nu de winter weer in aantocht is en Sinterklaas inmiddels weer in ons landje is, liggen de winkels vol met chocoladeletters, strooigoed, pepernoten en speculaasbrokken. Voor die laatste heb ik een zwak. De speculaasbrokken liggen het hele jaar door in de winkel, maar pas wanneer de Sinterklaassnoep weer in de winkel te vinden is, krijg ik er zin in. Het aller-lekkerste vind ik het eigenlijk om er een grote mok thee bij te ‘drinken’. Drinken tussen aanhalingstekens omdat ik de thee stiekem alleen gebruik om de speculaas in de dopen. Als de thee dan eindelijk de juiste drinktemperatuur heeft, zit de thee vol met koekkruimels, dus laat ik hem toch liever staan. Al als klein kind kon ik genieten van het dopen van koekjes in thee of in kindertjeskoffie. Met een grote slab om kreeg ik koffie met heel veel suiker en melk waar ik biscuitjes in mocht dopen.
Knellende broeken
Met af en toe een stuk speculaasbrok is natuurlijk niets mis, maar elke dag zorgt er hoogst waarschijnlijk voor dat mijn broeken gaan knellen. Daarom deze heerlijke herfstige peer & speculaas cakejes die een prima alternatief zijn voor speculaasbrokken en gezonde ingrediënten bevatten. Het heerlijke kruidige van de speculaaskruiden past perfect bij de zachte en zoete peer. Ik bak vaak met enkel speltmeel. Nu heb ik de helft speltmeel vervangen voor amandelmeel. Dit zorgt ervoor dat het cakeje een stuk smeuïger wordt. Wat mij betreft dus voor herhaling vatbaar.
Deze cakejes zijn lekker voor tussendoor of neem er twee als ontbijt.
Herfstige peer & speculaas cakejes
Voor 12 cakejes
Dit zit er in:
125 gram gesmolten kokosolie; laat heel even afkoelen zodat het ei niet gaat stollen wanneer het in aanraking komt met de olie.
3 eieren
180 ml amandelmelk
160 gram speltmeel
125 gram amandelmeel
125 gram kokosbloesemsuiker
2 theelepels bakpoeder
1 peer in kleine blokjes
24 pecannoten
Een snuf zout
Lekker veel speculaaskruiden; ik gebruik een volle eetlepel
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik een muffinvorm voor 12 muffins, met papierenvormpjes.
Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Doe hetzelfde met de eieren, amandelmelk en gesmolten kokosolie in een andere kom. Allebei goed mengen en daarna de droge door de natte ingrediënten mengen. Wanneer alle ingrediënten één geheel vormen, voeg je de peerblokjes toe en roer je deze door het mengel.
Schep het beslag in de muffinvormpjes en leg de pecannoten op de cakejes. Doe in de oven.
Na 25 minuten zijn deze heerlijke herfstige cakejes klaar om opgegeten te worden.
Tip! Wil je er een iets minder gezond cakeje van maken? Vervang dan de kokosolie door roomboter, spelt- en amandelmeel door gewone tarwebloem en de kokosbloesemsuiker door gewone suiker. Let wel op dat de gewone suiker zoeter is dan kokosbloesemsuiker.
Tip2! Vries de cakejes in en haal elke ochtend een cakeje eruit om als ontbijt te eten. Even in de oven en het is net of je ze vers gebakken hebt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Mascha zegt
Waar haal je dat, spelt- en amandelmeel en kokosolie?
Mascha zegt
Goedemorgen!
Waar koop ik dat amandelmeel, speltmeel, kokosolie en kokosbloemsuiker?
Alvast bedankt,
littlespoon zegt
Hoi Mascha,
Ik denk dat ik jouw vraag al op Facebook heb geantwoord. Al deze ingrediënten kun je aanschaffen bij AH. Zij hebben een speciaal vak met dit soort producten. Succes!
Liefs,
Stefanie
Caroline zegt
Lazy sunday morning en net de heerlijke herfstige peer en speculaas cakejes gemaakt. Super lekker en wederom een aanrader! Big love for Little Spoon!
littlespoon zegt
Klinkt super fijn! Vonden de kids de cakejes ook lekker?
Ryan zegt
Deze lekkere cakejes wil ik morgen gaan maken maar ik lees dat je papieren vormpjes moet gebruiken?
Ik heb alleen een siliconen vorm, dat kan toch ook? Graag je reactie.
Stefanie zegt
Hoi Ryan, dat kan zeker! Even invetten en dan vullen met beslag. Lekker en geniet ervan! Groetjes Stefanie
Ryan zegt
Ik heb ze net gemaakt en ze zijn super goed gelukt en heerlijk! Maar…boe kan ik ze het beste bewaren? Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Ryan
Stefanie zegt
Wat fijn om te horen dat ze goed gelukt zijn! Het beste bewaar je ze in een luchtdichte trommel. Omdat ze vrij smeuïg zijn van zichzelf blijven de cakejes wel een paar dagen zacht en lekker. Een paar invriezen is ook een mogelijkheid. Even laten ontdooien, kort opwarmen in de oven en je hebt weer een vers cakeje!
Ryan zegt
Oke, dank je! Maar denk dat invriezen niet nodig is…manlief (kantoor aan huis) is al 3 keer beneden geweest om er eentje te halen!!! Tja ze zijn toch gezond zegt ie, hahaha!
Stefanie zegt
Haha goed te horen en geef hem eens ongelijk ;-)
Ryan zegt
Hoi Stephanie, kan ik deze cakejes ook met appel en rozijnen maken als ik dezelfde hoeveelheden aanhou?
Stefanie zegt
Met appel is sowieso geen probleem. Rozijnen gebruik ik nooit dus dat durf ik niet te zeggen. Als het zomaar een handje is, verwacht ik dat het gewoon kan. Met appel is ook heerlijk! Groetjes
Ryan zegt
Handje vol rozijnen even in water geweld, afgedroogd met keukenpapier. Flink wat kaneel toegevoegd en ze zijn heerlijk geworden, net als de peer/speculaascakejes!
Ans zegt
Hoi,
Net deze cakejes gemaakt, met peer en stukjes walnoot. Het ruikt heerlijk!!
Groet, Ans
Stefanie zegt
Wat leuk om te horen!