Ken je dat? Dat je in je koelkast nog een hoop ingrediënten hebt liggen die wachten op een enkeltje vuilnisbak? Schandalig maar voor mij heel herkenbaar. Je hebt nog een paar tomaten die er niet helemaal mooi meer uit zien, een halve courgette en een gerimpelde aubergine. Hier kun je een heerlijke gegrilde groenteschotel met couscous van maken bijvoorbeeld. Eigenlijk heb je meer zin in pasta carbonara, dus ga je toch maar naar de supermarkt.
Dit jaar is de 6e Dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Dag van de Duurzaamheid? Bestaat die dan? Ja die bestaat. Tot afgelopen 10 oktober wist ik ook van het bestaan niet af. Met deze dag wordt er aandacht gevraagd voor een groene samenleving. Onder duurzaamheid valt uiteraard ook zo min mogelijk verspillen van voedsel. Met die reden organiseerde Alpro een kookworkshop waarbij de deelnemers werd gevraagd leftovers uit je koelkast mee te nemen. Omdat ik meedeed aan een prijsvraag via Jamie Magazine mocht ik bij deze leuke workshop aanwezig zijn. Met alle meegebrachte leftovers maakten we per groep een heerlijk driegangen diner.
Wist je dat we jaarlijks per persoon zo’n 50 kilo voedsel weggooien? Eerlijk gezegd schrok ik daar wel van. Het is niet alleen heel zonde van het voedsel, maar ook van je geld. Gemiddeld komt dat neer op zo’n €150 per persoon. Jeetje, wat je van dat geld allemaal niet kunt doen. Een paar keer lekker uit eten, een weekendje weg, je kledingkast bijvullen.
De kookworkshop heeft me geïnspireerd om vaker te koken met ingrediënten die nog in mijn koelkast liggen en niet te gaan voor de easy way. Gewoon even creatief zijn en echt, je staat versteld van het resultaat.
Dit soepje is dus zo ontstaan. Ik had nog een knolselderij en twee zoete aardappels die al wat zacht waren. Deze twee groentes combineren kan, maar omdat ze allebei wat zoetig van smaak zijn, viste ik nog een stuk chorizo en een Spaanse peper uit de koelkast. Alles bij elkaar is de soep fantastisch geworden. Al zeg ik het zelf natuurlijk ;-).
Omdat het oog ook wel wat wil, heb ik een chorizocrunch gemaakt die het geheel net wat meer opleukt.
Wat is jouw favoriete leftover gerecht?
Knolselderijsoep met zoete aardappel en chorizocrunch
Voor 4 personen
Dit zit in de soep:
1 knolselderij, in blokjes van 1-2 cm
1 ui, gepeld en fijngehakt
2 zoete aardappels, in blokjes van 1-2 cm
1 Spaanse peper, in dunne ringen
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
150 gram chorizo, fijngehakt
1,5 liter groente- of kippenbouillion
Peper en zout
Olijfolie
Dit zit in de chorizo chrunch:
50 gram chorizo, in super kleine blokjes
1 Spaanse peper, in dunne ringen
1 goede hand walnoten, grofgehakt
Zo maak je de soep:
Verhit een paar eetlepels olijfolie in een grote pan en bak hierin de chorizo voor een paar minuten. Doe er dan de ui, knoflook en de Spaanse peper bij. Wanneer de ui glazig is voeg je de knolselderij en de zoete aardappel toe. Laat het mengel met het deksel op de pan 15 minuten bakken. Zorg er wel voor dat de ui en knoflook niet bruin worden. Giet de bouillon erbij en laat aan de kook komen. Zet het vuur lager en laat de soep 45 minuten koken.
Je kunt de soep met de staafmixer pureren maar ik heb het mengsel in de blender gedaan. Dit vind ik zelf net even makkelijker met de stukjes chorizo. Pureer ongeveer ¾ van de soep. Laat de resterende kwart in de pan zitten. Wanneer je de soep goed vindt qua structuur giet je deze weer terug in de pan en breng je deze op smaak met peper en zout.
Zo maak je de crunch:
De chorizo is van zichzelf al vrij vet dus bak de chorizo zonder olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Wanneer de chorizo knapperig wordt, voeg je de walnoten toe. Deze bak je een paar minuten mee. Als de walnoten licht geroosterd zijn, doe je de plakjes Spaanse peper nog even in de pan. Na een minuut is het crunchmengsel klaar voor op de soep.
Schep de soep in een kom en soep en doe er een flinke lepel crunch boven op. Voor de kleur kun je er nog wat blaadjes groene kruiden opdoen. Zowel koriander als oregano zijn erg lekker.
Ga jij dit recept of één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.
jeanet zegt
Knolselderij soep was heerlijk! Liefs van mama! ♡♡♡
littlespoon zegt
je hebt hem gemaakt! Ook met chorizo chrunch? xxx