Koken met het seizoen mee. Ik doe het eigenlijk te weinig. Ik maak altijd gewoon waar ik zin in heb. Of het nou seizoen is of niet. Mijn goede voornemen, waar ik dus niet aan doe, is om meer met de seizoenen mee te koken. Ik heb verschillende kookboeken waarin een heel overzicht staat met alle seizoen groenten. Zelfs per maand. Easy dus.
Roodkapje
Herfst staat voor mij gelijk aan paddenstoelen. En daarom stonden er paddenstoelen op het menu. Het allerleukste leek het me om gewapend met een kneuterige rietenmand het bos in te gaan en zelf paddenstoelen te plukken. Beeld je in, een soort Roodkapje maar dan anders. Ja ik heb een levendige fantasie ;-). Aangezien mijn kennis van paddenstoelen niet veel verder rijkt dan tot het benoemen van wat ik heel lekker vind, eigenlijk alle eetbare paddenstoelvarianten, is dat niet zo’n goed idee. Iets met giftige paddenstoelen en zo. Het werd dus de markt. Niet met rietenmand, maar met jute boodschappentasje. In de regen. Iets minder sprookjesachtig dan gepland.
De groentekraam op de markt is voor mij altijd een soort snoepwinkel. Ik word echt blij van verschillende soorten aubergine en gekleurde tomaatjes. Net zoals in een snoepwinkel koop je altijd meer dan gepland. Zo vertrok ik bij de marktkraam met een kilo paddenstoelen. Cantharellen, oesterzwammen, shii-takes, kastanje champignons en beukenzwammen. Tja wat moet je met een kilo paddenstoelen? Nou ik weet er wel raad mee. Voor het weekend stond er zuurdesemtoast met paddenstoelen en paddenstoelenrisotto op de planning. De paddenstoelen op toast komen online. Jammer genoeg bleek die risotto een complete fiasco. Helemaal mislukt. Zacht van buiten en hard van binnen. Niet lekker dus.
Uit pure wanhoop ben ik in de keuken aan de slag gegaan met het bakken van speculaasbrokken. We hadden die avond speculaasdeeg als voorgerecht en als hoofdgerecht de gebakken speculaas. Niet helemaal verantwoord maar wel lekker. Oké ik dwaal af. Deze pasta is ontstaan van de kilo paddenstoelen die ik op de markt kocht. Ik wilde snel iets koken, wel lekker en met iets wat er nog in de koelkast lag. Het bleek een succesnummer te zijn. De spek doet hem hoor in dit recept. Vind ik dan. Het zorgt voor het zoutige wat de paddenstoelen wel kunnen gebruiken. De chipjes van salie maken het af. Het ziet er leuk uit, de smaak is super en het is simpel.
Wat is jouw favoriete herfstrecept?
Pasta met snelle paddenstoelen saus en chipjes van salie
Voor 2 personen
Dit zit er in:
200 gram penne
50 gram ontbijtspek, in dunne reepjes gesneden
2 grote handen paddenstoelen, grof gehakt (ik heb een mix gebruikt van kastanje champignons oesterzwammen, shii-takes en cantharellen)
1 ui, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 takjes tijm, enkel de blaadjes
4 eetlepels crème fraîche
Paar blokjes diepvriesspinazie
Salieblaadjes naar smaak
Olijfolie
Peper en zout
Parmezaanse kaas
Zo maak je het:
Kook de penne zoals op de verpakking.
Bak de spek in een koekenpan licht knapperig. Als je wilt kun je dat in olijfolie doen. Zet het vuur laag en voeg de ui en knoflook erbij en laat ze in een paar minuten glazig worden.
Doe nu de tijm, spinazieblokjes en paddenstoelen erbij. Laat alles een paar minuten bakken en schep er dan de crème fraîche door. Terwijl de saus verwarmt maak je de saliechipjes. Dit is super simpel. Giet wat olijfolie in de pan en als deze goed heet is leg je de salieblaadjes erin. Bak ze tot ze knapperig zijn, vis ze daarna uit de pan en leg de salieblaadjes op een bord met daarop een velletje keukenpapier. Als de saus goed warm is kan de pasta erbij.
Schep de pasta op de borden en garneer met de chipjes van salie en Parmezaanse kaas. Klaar is Kees.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie