Deze shakshuka met Marokkaanse gehaktballetjes is mijn variant op het recept van Ottolenghi. Benieuwd hoe je shakshuka maakt? Lees dan snel verder.
Midden-Oosten
Oh, wat ben ik gek op gerechten uit het Midden-Oosten. De Arabische tajines, falafel, hummus en baba ganoush met pides, kruidige en pittige gerechten en niet te vergeten grote hoeveelheden munt en koriander. Ik houd er allemaal van en krijg er geen genoeg van. Het verbaast je dan vast niet dat de recepten van Ottolenghi mij erg aanspreken. Het verbaast je dan misschien wel dat ik nog nooit een kookboek van de beste man heb ingezien. Laat staan dat ik er één heb. Heel stom eigenlijk.
cook book-to-buy
Naast de to-eat en to-cook lijstjes die in mijn hoofd zitten, opgeschreven staan in heel veel verschillende notitieboekjes, op losse briefjes die als propjes in mijn tas zitten en in de notities op mijn telefoon (oeps!) moet ik nu ook een cook book-to-buy lijst bijhouden. Dit was voor jullie een korte kennismaking met mijn ietwat chaotische aard.
Ontbijt na avondje wijnen
Thank God for internet. Ik kwam Ottolenghi’s recept voor Shakshuka dan ook tegen op het wereld wijde web. Het leek me direct lekker, maar wel met mijn eigen aanpassingen. Shakshuka is een gerecht van eieren gepocheerd in saus op basis van tomaat. Shakshuka wordt veel gegeten in Arabische en Noord Afrikaanse landen maar ook Mexico heeft een eigen variant. Van oorsprong is het een gerecht dat gegeten wordt als ontbijt of lichte lunch. Hoewel ik me goed kan voorstellen dat na een heftig avondje wijn drinken dit een heel lekker ontbijt is, heb ik mijn variant als diner geserveerd.
The mister
In mijn shakshuka heb ik gehaktballetjes toegevoegd. The mister is nou eenmaal gek op vlees en hem maar ik hier gewoon heel gelukkig mee. In de paprika- en tomatensaus heb ik wat gerookte paprika gedaan. Ik gebruik dit wel vaker en ben er zo enthousiast over. Als je het nog nooit geproefd hebt, maar wel zo’n rooksmaakje lekker vindt, schaf dan zeker een keer een blikje aan.
Shakshuka met Marokkaanse gehaktballetjes
Voor 4 personen
Dit zit in de shakshuka:
- 2 rode puntpaprika’s of twee rode paprika’s, in blokjes van 2cm
- 1 groene paprika, in blokjes van 2cm
- 1 gele paprika, in blokjes van 2cm
- 2 uien, in dunne ringen
- 1,5 eetlepel komijnzaad
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 of 2 Spaanse pepertjes zonder de zaadjes, fijngehakt
- 2 laurierblaadjes
- Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
- Handje koriander, fijngehakt
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- 12 kleine tomaten, gehakt
- 1 blikje tomatenpuree
- Pluk saffraan
- 6 – 8 eieren; 2 eieren per persoon
- Olijfolie
Dit zit in de Marokkaanse gehaktballetjes:
- 300 gram rundergehakt
- 2 flinke theelepels Ras el Hanout
- Peper en Zout
Dit heb je nodig:
- Kom
- Wok of gietijzeren pan
- Koekenpan
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Meng in een kom het gehakt met de Ras el Hanout, peper en zout. Zorg dat je de specerijen goed door het gehakt verspreidt. Daarna draai je er kleine balletjes van. Zet de gehaktballetjes weg tot je ze gaat bakken.
- Rooster in een droge pan de komijn. Ik gebruik een grote gietijzeren pan. Rooster tot de komijn geurt, ongeveer 2 minuten.
- Voeg nu olijfolie toe. Laat deze goed warm worden en bak daarna de uien gedurende 2 minuten. Wanneer de uien een beetje glazig worden voeg je de paprika’s, Spaanse peper, laurierblaadjes, tijm, gerookte paprikapoeder en de helft van de fijngehakte koriander toe. Bak dit mengel op hoog vuur zodat het verkleurt.
- Doe nu de tomaten, tomatenpuree, saffraan, peper en zout in de pan. Breng het mengsel aan de kook en laat het 15 minuten koken. De saus moet de consistentie krijgen van een goede dikke pasta saus. Om dit te bereiken moet je genoeg water bijvoegen.
- Zet een kleine koekenpan op het vuur en bak hierin met wat olijfolie de gehaktballetjes bruin. De gehaktballetjes hoeven enkel kort te worden aangebakken omdat ze in de saus doorgaren.
- Als de gehaktballetjes bruin gebakken zijn, voeg je ze bij de saus.
- Nu is het moment aangebroken dat je de eieren toevoegt. Maak, afhankelijk van het aantal eieren dat je gebruikt, kleine kuiltjes in de saus en breek de eieren boven de saus. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat de eieren op een laag-middelhoog vuur stollen. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van hoe hard of zacht je de eieren wil.
- Na 20 – 30 minuten zijn de eieren gestold. Het eiwit is dan helemaal hard. Wanneer de eieren voor jou perfect zijn strooi je de resterende koriander eroverheen.
- Serveer de shakshuka met brood naar keuze, pides, pita’s, lekker dikke plakken vers speltbrood of couscous, wat hummus en een groene salade. Succes gegarandeerd!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Simone zegt
gek genoeg heb ik Shakshuka nog nooit gemaakt terwijl je het wel echt overal ziet de laatste tijd. Misschien moet ik er ook eens aan geloven. Ziet er heerlijk uit. En die balletjes zullen er hier ook wel ingaan….
littlespoon zegt
Het is echt zo lekker. Vooral met die balletjes. Dat maakt het helemaal af. Ben benieuwd wat je ervan vindt en hoor het graag!
Lena zegt
Echt super lekker die shakshuka! Voor het eerst gemaakt en we hebben ervan gesmuld! De eieren erin ook super lekker! Ik heb het geserveerd met bulgur en platbrood. Mjammie!! Bedankt!
Stefanie zegt
Dank je wel! Mmmmm klinkt echt heel goed. Platbrood is ook zo lekker.
Mariem zegt
In Egypte eten wij shakshuka zonder vlees, daarom is het als ontbijt gegeten. Het is een gerecht waar je alles er in kan gooien. Ik maak hem zelf met lams merguez omdat ik te lui ben om zel balletjes te maken maar ik ga dit recept eens proberen wanneer ik de tijd hiervoor heb.
Stefanie zegt
Wat een goed idee om het merguez te doen. Ook heerlijk! Om met de gehaktballetjes te ontbijten is idd miss wat heftig. Alhoewel… Als er een restje in de koelkast staat lust ik het best ;-) Wat zit er in de traditionele shakshuka?
Mariem zegt
Het varieert per regio maar ik denk dat de basis voor de shakshuka is de specerijen. wij maken het zonder tijm maar wel met komijn, verse koriander en peterseli. De gebruikte groente zjn uien, paprika en verse tomaten (in plaats van de puree). En om het gerecht gezonder te maken voeg ik ook bruine bonen toe voor meer vezels. Het kan nooit mis gaan met shakshuka. Alles mag er in en het gerecht is binnen 30 minuten klaar. En natuurlijk zijn er altijd restjes voor lunch de volgende dag ;)
Madelon zegt
Lijkt me een superleuk gerecht om eens te proberen! Ik houd alleen niet echt van paprika… Nog tips voor alternatieven?