Het eten in India is fantastisch. Eén van mijn lievelingsgerechten is toch wel tikka masala. Vandaag vertel ik iets over mijn reis naar dit bijzondere land en wat ik er voor lekkers at.
Hate it or love it
Bijna twee jaar geleden heb ik met vriendin Anne een onvergetelijke rondreis gemaakt door India. You hate it or you love it, zegt ‘men’ altijd. Ik ben zeker iemand van de categorie ‘love it’. Toen ik net terug was, had ik zoveel heimwee. Wat een bijzonder land. Echt, ik heb India in mijn hart gesloten en wil heel graag nog eens terug. Binnenkort schrijf ik artikelen over mijn Indiase avonturen. Dan deel ik alle mooie plekken die we bezocht hebben, de leukste guesthouses, do’s and don’t en ga zo maar verder. Naar India ga je niet zomaar spontaan. Ik vond het een land waarop ik me moest voorbereiden. Inlezen, nadenken over een route – want korte afstanden betekent niet dat je ergens snel bent, moet je nagaan hoe het is als je duizend kilometer moet reizen. Een aantal belangrijke treinreizen alvast boeken en dat was in 2013 nog allemaal behoorlijk omslachtig. En vergeet ook niet ruim op tijd je visum voor India aan te vragen. Je kunt zelf naar de ambassade maar ik heb daar een visumbureau voor ingeschakeld. Praktischer en sneller. Stuur me gerust even een bericht als je ook naar India gaat en meer wil weten over mijn voorbereiding.Voor nu beperk ik me tot het Indiase eten. Daar kan ik over blijven praten en aan blijven denken.
Delen!
In de drie weken in India heb ik, op misschien een paar keer na heerlijk Italiaans bij ons guesthouse in Goa, alleen maar genoten van Indiase gerechten. Ken je dat probleem, dat je niet kunt kiezen van de menukaart? En alles wil proberen? Of juist omdat je niet kunt kiezen, je soms terugvalt op datgene wat je al vaker geproefd hebt en je zo lekker vindt? Ik heb dat heel erg. Ik probeer graag nieuwe dingen, maar kan soms ook hebben dat ik een bepaald gerecht zo lekker vind, dat ik dat de hele tijd eet. Vergelijkbaar met een liedje wat je heel mooi vindt, dat dan vijftien keer, en nee ik overdrijf niet, achter elkaar draait zonder dat je dan weet dat de rest van het album ook zeer de moeite waard is. Wat een geluk dat ik met Anne was. Die ook ditzelfde probleem heeft. Oplossing? Allebei van de kaart verschillende gerechten kiezen en.. delen! Foodie heaven, dat verzeker ik je.
Pikkedonker
In onze eerste week India waren we in Sawai Madhopur voor een tijgersafari in het Ranthambore National Park. We sliepen in een guesthouse dat oké was. Verwacht in India gewoon geen luxe en alles valt mee. Echt. Er was een zwembad, dus we konden zonnen als we wilden. Een essentieel onderdeel van reisjes en tripjes die ik maak met Anne. Onze kamer had alleen geen raam. Wat we wel vaker hadden in India. ‘s Avonds besloten we uiteten te gaan. Met de tuktuk gingen we op pad. Pikkedonker op de weg. We hadden een restaurant op het oog uit de Lonely Planet. Met veel moeite vond de tuktuk chauffeur hem. Een paar keer keren, op die nog steeds donkere weg, auto’s die voorbij razen en de tuktuk chauffeur die overal de weg vroeg. Zie je het voor je?
Celebrities
Uiteindelijk werd het wachten beloond en kwamen we in een hele grote tuin waar Indiase families met z’n allen aten. Eten, lachen en een hoop gezelligheid. En toen kwamen er ineens twee hele aparte wezens in de tuin gelopen. Wij dus. Alle hoofden draaiden zich naar ons toe en alle ogen staarden ons aan. Er werd gefluisterd, gelachen en gewezen. Ach ja dat hoort er bij in India. We voelden ons celebrities. Gelukkig bleef het niet alleen bij staren. Een paar kindjes trokken de stoute schoenen aan en kwamen bij onze tafel staan. Uiteindelijk durfden ze ook wat te zeggen. In het Engels. Ongelofelijk hoe die kindjes Engels spreken. Terug naar wat we daar aten. We konden niets van de kaart kiezen, maar kregen een thali. Dit is een groot dienblad met allemaal kleine bakjes, met daarin gerechtjes. Curry’s, linzendahl, naanbrood, groentes, rijst en zoetigheden. Voor typjes zoals ik en zoals An, was dit perfect.
Je merkt wel, ik kan niet stoppen met vertellen zodra India aan bod komt. Tikka Masala hebben we ook heel veel gegeten. Eenmaal thuis heb ik het vaak geprobeerd na te maken. Dit recept is geinspireerd op een recept van Jamie Oliver, welke ik nog het meeste vind lijken op de echte Tikka Masala. De echte zoals in India.
Tikka masala zoals in India
Voor 2 à 3 personen
Dit zit in de currypasta:
- 1 eetlepel mosterdzaadjes
- Een stukje verse gemberwortel, geschild en geraspst
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels garam masala
- 1 of 2 rode chilipepers, zonder zaadlijsten en fijngehakt
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 1 eetlepel paprikapoeder
- Een scheutje olijfolie
Dit zit in de curry:
- 1 eetlepel mosterdzaadjes
- 4 kippendijfilets, in kleine stukjes
- 2 uien, fijngesneden
- 200 gram Griekse yoghurt
- Een blikje tomatenpuree
- 400 milliliter water
- 100 milliliter kokosmelk
- 1 eetlepel garam masala
- Sap van een limoen
- Een bosje koriander, fijngehakt
- Amandelschaafsel
- Olijfolie
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Schaaltje
- Wok
- Koekenpan
Zo maak je het:
- Meng in een schaaltje alle ingredienten voor de currypasta door elkaar.
- Doe de stukjes kippendij in een schaal, schep de yoghurt en de helft van de currypasta erbij. Meng goed en laat even marineren.
- Bak daarna de kip in een koekenpan tot die gaar is.
- Ondertussen bak je in een grote wok of gietijzeren pan, een ui glazig samen met de currypasta. Als de ui zacht is voeg je de tomatenpuree, water en wat zout en peper toe.
- Breng het mengsel aan de kook en laat koken tot de saus wat is ingedikt.
- Voeg daarna de kokosmelk en de garam masala toe. Breng opnieuw aan de kook.
- Na 10 minuten voeg je de kip toe. Laat nog een minuut of 5 doorpruttelen. Nu kun je de tikka masala op smaak brengen met limoensap en verse koriander.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Daphne | De Beautykoffer zegt
Oh dit lijkt mij heerlijk, bedankt voor het delen!
littlespoon zegt
Graag gedaan! Indiaas eten is gewoon echt fantastisch!
Melanie ~ Piccanti Foodblog zegt
Oh lekker! Ik ga je recept zeker een keer proberen!
Indiaas eten is echt mijn favoriet. (Mocht je eens in Harderwijk zijn, restaurant Mamta is echt een aanrader!)
littlespoon zegt
Wat is jouw favoriete Indiase gerecht? Ik heb ook nog een hele lekkere Indiase aardappel curry die ik binnenkort ga delen. Die at ik als ontbijt in de trein. Thanks voor de tip. Als ik eens in de buurt ben ga ik er zeker aan denken.
Melanie ~ Piccanti Foodblog zegt
Pfoeh, moeilijk te zeggen. Ik vind echt alles lekker! :D
littlespoon zegt
Ik denk dat ik geen 1 x vies gegeten heb in India. Ik vind het ook allemaal even lekker.
Femke zegt
Ooo, dit roept zoveel herinneringen op! Zelf ben ik namelijk ook ooit een maand lang in India geweest en daar werd je natuurlijk doodgegooid met masala gerechten ;-) Als traditie gaan mijn vriendinnen met wie ik daar was en ik nog steeds jaarlijks Indiaas eten. Superleuk dit recept dus om eens zelf te maken :-)
littlespoon zegt
Wat leuk! Zo’n bijzonder land hè? Ben benieuwd of je je weer even in India waant met deze tikka masala!
Judith - myfoodblog.nl zegt
Yummy, ziet er heerlijk uit :-)!
littlespoon zegt
Thanks girl!
becausewelovefashion.nl zegt
Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik ga het zeker uitproberen!
littlespoon zegt
Leuk! Ik ben benieuwd hoe je het vindt!
Drumles Den Haag zegt
Het water loopt me in de mond!!
Stefanie zegt
Leuk om te horen!
Dan zegt
Ik vind het een beetje jammer dat je een van de (zo niet DE) meest Westerse curries aanhaalt. Chicken Tikka Masala is zowat een import gerecht vanuit de UK, vandaar dat het recept van Jamie Oliver zo veel op “de real deal” lijkt ;)
Maar JA voor curries!
Stefanie zegt
Ik ben zelf dol op tikka masala en heb ook veel gegeten in India. Staat ook een recept voor aloo matar online. Super lekkere Indiase curry met aardappel. Aten we als ontbijt in de trein. Zal nog eens speuren naar wat authentieke curryrecepten!
Khalid zegt
Hoi! Geweldige recepten die je met ons deelt! Ik wil deze tikka massala graag maken, alleen vind ik het recept best onduidelijk. Er staat boven elk onderdeel ‘dit zit in de curry pasta’. Dus weet ik niet zeker of ik bepaalde ingrediënten 2 x moet gebruiken of dat het dubbel is opgeschreven.
Thank you
Stefanie zegt
Bedankt voor je bericht! Ik snap waar je onduidelijkheid vandaan komt hoor ;-) direct even aangepast. Benieuwd wat je van het gerecht vindt!
Cathalijne zegt
Hoi,
Zijn het echt eetlepels kruiden en geen theelepels? Het lijkt me zoveel en ik zie in vergelijkbare recepten ook theelepels…
Groetjes
Stefanie zegt
Ik gebruik bescheiden eetlepels, maar dat is omdat ik van goed kruidig houd. Als je het teveel vindt of het lijkt je te veel kun je ook beginnen met theelepels. Eet smakelijk alvast!
Marloes zegt
Wat een heerlijk recept! Omdat wij vegetarisch zijn heb ik de kipfilet vervangen door kikkererwten en wat sperziebonen toegevoegd. Echt heerlijk kruidige curry, bedankt voor het recept!!
Johanna zegt
HOI, je zegt dat je de ingredienten hebt aangepast; klopt het dat je in de curry nogmaals een lepel mosterdzaad doet? en ook weer een lepel garam masala? Ik heb het gerecht gemaakt voor 4 a 6 personen; dus met dubbele hoeveelheden, maar zonder 2x mosterdzaad en garam masala.Heel lekker hoor! maar zoveel saus! Daar kunnen wij met 5 pers. nog een keer van eten!
Fvb zegt
Tof, ik ga het vanavond proberen! Je geeft alleen aan een blik tomatenpuree, hoeveel gram?