Ken je dat? Van die ingrediënten of gerechten die een soort verslavende werking op je hebben? Ik heb dat heel erg met koriander. De één houdt ervan en de andere verafschuwd het. De tegenstanders vinden het goedje naar zeepsop smaken, maar ik kan koriander eten op en met bijna alles. Zeker wanneer koriander in Aziatische gerechten wordt gebruikt ben ik happy. Dit is dus zo’n gerechtje met een verslavende werking. En koriander. Klik nou niet direct weg, als je in plaats van een koriander lover een koriander hater bent.
Al jaren stonden springrolls op mijn ‘to cook list’ maar het kwam er maar niet van. Tot ik deze heerlijkheden at bij mijn vriendin Lucia van Bij Loets. Zij organiseert creatieve workshops. Om de maand gaan we met een groep vriendinnen naar Bij Loets voor een creabea middag. Zo hebben we al een keer een letterbak opgeleukt, een mooi bloemstuk gemaakt en gaan we de eerst volgende keer volop kerstknutselen. Lucia is ontzettend creatief. Heel leuk om te zien met welk goed idee ze nu weer komt. Ik ben op z’n tijd best creatief. Eigenlijk vooral in mijn hoofd, want beginnen doe ik er dan niet aan. Of ik begin er aan, maar maak het niet af. Lucia heeft dat dus niet. Een eigenschap waar ik soms best een beetje jaloers op ben. Ik heb het zelf in de hand. Dat weet ik ook wel. De creatieve belevingen zijn dus perfect voor mij. Onder lichte druk presteer ik het beste. Zeker als er elke keer weer een heerlijke lunch op tafel staat, maar ook zoete verwennerijen en lekkere wijn met hapjes.
Tijdens een creatieve beleving maakte Lucia een heerlijke Aziatische lunch voor ons. Noodlesalade en deze springrolls. Ik had ze nog nooit gegeten, maar best al vaak kwijlend naar plaatjes van springrolls op Pinterest gekeken. Ik ben zelf de keuken ingedoken om het ook uit te proberen. Als ik wist dat het zo simpel was, had ik al eerder springrolls gemaakt.
Je eet ze als lunch, maar als borrelhap zijn ze ook fantastisch. Uiteraard kun je ze vullen met wat jij lekker vindt. Garnalen zijn mijn favoriet, maar vlees, gegrilde zalm of gebakken stukjes tempeh zijn ook lekker. Het vouwen van de springrolls is ook niet moeilijk. Je moet alleen even het trucje kennen. Ik leg je stap voor stap uit hoe je je springroll vouwt.
Springrolls
Voor 6 springrolls
6 rijstvellen
100 gram gekookte garnalen
1 wortels, in lucifer dunne reepjes
½ avocado, in lucifer dunne reepjes
¼ komkommer, in lucifer dunne reepjes
Vissaus
Limoen
Paar takjes koriander, enkel de blaadjes fijngehakt
Vul een grote kom met warm water en leg daarin het eerste rijstvel. Binnen een paar seconde is het rijstvel zacht genoeg om te vullen en te vouwen.
Leg het vel op een bord of plank dat je hebt nat gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het rijstvel niet blijft plakken.
Nu ga je het rijstvel vullen. Begin met drie garnalen en leg daar vervolgens een paar reepjes komkommer, wortel, avocado en koriander bij. Druppel er een klein beetje vissaus en limoensap over en vouw het rijstvel dicht en leg op een serveerschaal of een bord.
Herhaal dit tot alle rijstvellen op zijn.
Serveer met een beetje hoisin saus.
Heb je een beetje hulp nodig met vouwen? Bekijk dan deze foto’s.
Tip1! Ben jij geen korianderfan? Laat het dan weg uit dit recept en vervang het door bijvoorbeeld munt.
Tip2! Wil je met een groepje vriendinnen, zussen, collega’s of welk groepje van ook een leuke middag beleven? Naar huis gaan met iets leuks voor in je huis? Lekker eten en drinken? Kijk dan eens op de site van Bij Loets of neem contact op met Lucia voor de mogelijkheden.
Ga jij dit recept of één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.
Geef een reactie