De ‘Little Spoon goes healthy’ maand trap ik af met ontbijtmuffins met appel en kaneel die voor mij life changing zijn geweest. Oké, dit is misschien wel wat gedramatiseerd, but what is a girl without her drama?
Toos Inspiratieloos
Ruim twee jaar geleden had ik last van een flinke ontbijt- en lunchdip. Ik had het helemaal gehad met de maisboterhammen met kaas of kipfilet. Pindakaas met hagelslag kwam mijn neus uit, brood met ei smaakte ook niet. Gelukkig kwam er een lange vakantie van drie weken naar Indonesië aan. Even niet meer nadenken over de boodschappen die je in huis moet halen en wat je mee moet nemen naar je werk voor de lunch. Ik was echt Toos inspiratieloos.
Aha moment
Gelukkig is die periode voorbij. Na drie weken vakantie, lees drie weken alles eten wat los en vast zit, baalde ik van mezelf. Ik voelde me opgezwollen, mijn leuke playsuits knelden toch wel wat bij mijn buik en die bikini, pff om daar nog maar niet over te spreken. Drie weken bami, Indische sateh, eend, 8-gangen diners bij dat fantastische Japanse restaurant eisten zijn tol. Eerlijk gezegd was dat voor de vakantie ook al het geval. De vakantie was echt zo’n aha moment, het spreekwoordelijke kwartje viel. Wil ik lekkerder in mijn vel zitten? Dan moet ik toch zelf iets veranderen.
Avocado en geitenkaas
Per toeval, voor degene die in toeval geloven, las ik op internet over Amber Albarda. Een voedingscoach die ‘anders’ eten promoot. Even kort door de bocht, schrap suiker uit je dieet, maar vervang het door gezonde suikers. Bijvoorbeeld ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. Laat het supermarktbrood liggen en kies nu voor zuurdesem- of speltbrood, eet veel groente, fruit, noten en zaden. En voeg de inmiddels beroemde, of voor een ander weer beruchte, groene smoothie toe aan je eetpatroon. Dit klonk perfect voor mij. Avocado en geitenkaas zijn uit den boze wanneer je punten telt, maar van Amber mocht ik deze gewoon eten. Wel met mate uiteraard.
Oeps
Eenmaal thuis ging ik direct aan de slag. Ik schafte Ambers boeken aan en haalde de juiste boodschappen in huis. Eerlijk is eerlijk, het begin is lastig. Man, wat een voorbereidingen moest ik doen in het weekend voor de meeneemlunches. Ook het avondeten gooiden we over een andere boeg. We aten vaak wel een paar keer per week pasta. Voor iemand zonder rem is dat gewoon niet handig. Twee grote borden met extra Parmezaan. Oeps.
Geen havermoutpap
In mijn ontdekfase bleef het ontbijt lastig. Ik ben echt een liefhebber van een hartig ontbijtje, maar ook van een snel ontbijt. Havermout, I love it, maar niet als havermoutpap. Behalve dan deze havermout met pepernoten en peer. Iedere dag ei wilde ik ook niet. Uiteindelijk kwam ik uit bij de gezonde ontbijtmuffins. In het weekend kon ik deze muffins al bakken, invriezen en doordeweeks meenemen naar mijn werk. Klinkt goed toch?
Life changing
Ik heb doorgezet en het resultaat mag er zijn. Elke dag eet ik lekker, calorieën/punten of wat dan ook tellen doe ik niet meer, mijn stoelgang verloopt als een zonnetje, vage buikpijntjes zijn verdwenen en als klap op de vuurpijl heb ik van ruim 10 kilo Stefanie afscheid genomen. Deze manier van eten is voor mij echt life changing geweest. Het is geen dieet maar een way of life. Deze muffins met appel en kaneel zijn heerlijk. Niet alleen als ze net uit de oven komen maar ook het beslag is om te smullen.
Ontbijtmuffins met appel en kaneel
Voor 8 grote of 12 kleine muffins
Dit zit erin:
- 50 gram gesmolten kokosolie; laat heel even afkoelen zodat het ei niet gaat stollen wanneer het in aanraking komt met de gesmolten kokosolie.
- 2 eieren
- 120 milliliter melk naar keuze
- 250 gram speltbloem
- 50 gram havermout
- 75 gram kokosbloesemsuiker of honing
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 appel, in kleine blokjes
- Een snuf zout
- Lekker veel kaneel
Dit heb je nodig:
- Muffinvorm
- Papierenvormpjes
- Steelpan
- Beslagkom
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Gebruik een muffinvorm voor 12 muffins, met papieren vormpjes.
- Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Doe hetzelfde met de eieren, melk en gesmolten kokosolie in een andere kom. Allebei goed mengen en daarna de droge door de natte ingrediënten mengen. Wanneer alle ingrediënten één geheel vormen, voeg je de appelblokjes toe en roer je deze door het mengel.
- Schep het beslag in de muffinvormpjes en doe in de oven voor 25-30 minuten. Met een ijsschep is het heel makkelijk om het wat plakkerige beslag in de vormpjes te scheppen.
- Laat even afkoelen en de ontbijtmuffins zijn klaar om gegeten te worden. Kun je niet meer wachten? Dan eet je er direct één. Of twee.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via Bol.com, ontvangt Little Spoon een klein percentage. Jij betaalt niets meer dan normaal en ik heb de mogelijkheid om te investeren in Little Spoon en mijn website nog leuker en beter te maken.
Talitha zegt
Dat ziet er heerlijk uit! Ik maak wel eens appelcakejes maar een keer wat anders proberen is wel leuk!
littlespoon zegt
Cakejes, muffins, cupcakes… allemaal lekker hè?
Lysanne zegt
Mm! Ziet er echt heel lekker uit. Ik ben dol op muffins en appels, dus deze combi lijkt mij heerlijk.
Liefs!
littlespoon zegt
Thanks! Leuk om te horen. Dit soort gezonde muffins vind ik zelfs lekkerder dan de ongezonde varianten. XX
Chaveley zegt
Deze gaan we zeker in de praktijk brengen
littlespoon zegt
Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt! X
Daphne zegt
Nadat ik ze een keer van Anne geproefd had nu zelf aan de slag. Had al eens een ander soortgelijk recept geprobeerd maar die waren droog deze zijn heerlijk!!
littlespoon zegt
Krijg net een appje van An met een foto van de door jou gebakken muffins. Super! En zijn ze lekker?
Whitley zegt
Ha, dit komt mooi uit! Ik wil flink wat kilo’s kwijt en dit recept ga ik dan ook zeker gebruiken :)
xx
littlespoon zegt
Succes met de strijd tegen de kilo’s!! Houd Little Spoon goed in de gaten voor meer healthy ontbijtjes en wat handige tips die het net wat makkelijker maken om wat kilo’s kwijt te raken! xx
Lotte zegt
Gisteren en vandaag de perencakejes en appelmuffins gemaakt! Erg lekker allemaal. Allebei in de vriezer voor een ontbijtje of de lekkere trek! Thanx voor de recepten. Xx
littlespoon zegt
Hoi Lotte, dat is nou super leuk om te horen. Geniet van je muffins! En het weekend :-) xx
alexa zegt
ik ga dit zeker proberen, lijkt me echt heerlijk!
littlespoon zegt
Leuk!
Dorien zegt
Ik ben helemaal niet zo van dat ubergezonde eten, maar deze lijken mij serieus echt heel lekker om eens te proberen! Ik ken de ontbijtstruggles maar als te goed, het liefste ontbijt ik elke ochtend met poffertjes maar laat ik dat toch maar niet doen.. Zit er een overheersende kokossmaak aan de cakejes?
Stefanie zegt
Bedankt voor je reactie! Herkenbaar! Probeer nu al dagen havermout te eten in de ochtend maar geitenkaas met gebakken ei wint de hele tijd ;-)
Dit recept is al van een jaar geleden en de laatste tijd gebruik ik enkel nog roomboter en geen kokosolie meer. Dus kokosolie kan je daardoor vervangen of anders ontgeurde kokosolie. Heb je absoluut geen kokossmaak! Benieuwd wat je ervan vindt.
Monique zegt
Gisteravond om tien voor 11 schoof ik deze ontbijtmuffins in de oven en mijn kinderen waren blij verrast vanochtend met hun ontbijt!
Ik vond ze verrassend goed vullen. Van andere ontbijtmuffins tik ik er makkelijk 3-4 weg, nu had ik na 2 muffins echt genoeg! Een blijvertje dus :)
Stefanie zegt
Wat fijn om te horen joh! En wat leuk dat je kids zo verrast waren.
Marry zegt
Wanneer het in contact komt met de olie? Waar komt dr kokosolie in contact met olie?
Stefanie zegt
Hoi Marry, wat bedoel je precies? De kokosolie meng je gesmolten en afgekoeld met de eieren en de melk. Groetjes, Stefanie
Marry zegt
Bij “dit zit erin” heb je dat geschreven over de olie. Foutje dan misschien?
Stefanie zegt
Olie is in deze gewoon de kokosolie. Wellicht niet duidelijk. Pas ik direct even aan! Benieuwd naar het eindresultaat :-)
Nina zegt
Ik maak deze muffins geregeld samen met mn zoontje van 2,5jaar. Ze vallen erg in de smaak! Alleen plakken ze altijd zo aan het muffinpapiertje… doe ik iets verkeerds?
Stefanie zegt
Super dat ze zo in de smaak vallen!! Dat kan vooral komen doordat er minder vet in zit dan reguliere muffins. Je kunt eventueel de vormpjes een beetje invetten.