Lijstjes maken. Ik hou ervan. Ik maak eigenlijk voor alles lijstjes. Boodschappenlijstjes, lijstje met wat ik nog moet doen, wensenlijstjes voor kleding en dan een winter en zomer variant, lijstjes met spulletjes die ik wil kopen voor de styling van mijn foto’s voor Little Spoon, lijstjes met moois dat ik nog graag wil voor in huis, lijstjes met dingen die ik niet moet vergeten. Nog net geen lijstjes met al mijn lijstjes. Eigenlijk zijn lijstjes en ik een ramp samen. Ik schrijf lijstjes op oude bonnetjes, kapot gescheurde enveloppen, viltjes en andere papiervodjes. Die lijstjes verdwijnen dan weer in mijn tas zonder bodem om vervolgens kwijt te raken of te worden weggegooid door mijn georganiseerde lover. Thank God for me want als ik zo’n figuur als mezelf naast me zou hebben… drama.
Gelukkig heb je tegenwoordig je notities in je telefoon waar je alles in kunt zetten. Dat doe ik dan ook. Alleen weet je wat ik mis aan mijn digitale lijstjes? Het strepen! Want eigenlijk maak je lijstjes voor het strepen. Zien wat je al gedaan hebt, omdat er een mooie streep doorstaat geeft zo’n goed gevoel. Het geeft zelfs zo’n goed gevoel dat ik ook weleens dingen op mijn lijstjes zet die ik al gedaan heb. Gewoon omdat ze eigenlijk voordat ik het klusje heb uitgevoerd of dat jurkje heb gekocht al op het lijstje thuis hoorden, maar ik dat gewoon was vergeten. Misschien daar dan ook een lijstje voor maken? Door ze er alsnog op te zetten, mag je weer strepen. Heerlijk!
Naast de oneindige lijst met lijsten is er ook de lijst met dingen die ik nog wil koken. Die lijst wordt ook alleen maar langer. En aangezien het doel van een lijstje is, deze korter te maken door er iets van uit te voeren ga ik dat doen met mijn food bucketlist. En ik maak jullie er deelgenoot van, zodat ik volgend jaar kan gaan strepen. Dit is hem dan hoor. Happy new list!
Een lijstje met 12 dingen die ik altijd al eens wilde maken, koken, bakken, uitproberen of gewoon goed wil kunnen. De lijst kan nog zoveel langer, maar aangezien ik mezelf niet te onrealistische doelen wil opleggen staat er in feite voor elke maand een food bucketlist to-do’tje op de lijst. Ga er even voorzitten want het zodra het over eten gaat, ben ik wat lang van stof. Ik ga ze u nader verklaren:
Als ik mocht kiezen dan zou ik elke dag pasta eten. Het voordeel van volwassen zijn is natuurlijk dat je gewoon zelf mag kiezen wat je eet en ik kan in principe dus elke dag pasta eten. Met extra Parmezaanse kaas. Ik doe het niet. Je raadt vast al waarom. Elke dag pasta met extra Parmezaanse kaas zorgt er gegarandeerd voor dat ik mijn garderobe moet vernieuwen voor kleding die een paar maten groter is. Liever niet. Terug naar de pasta. Ik vind het zo lekker en ook gevulde pasta vind ik heerlijk. Al meerdere malen heb ik mijn pastamachine te voorschijn gehaald, maar op de één of andere manier lukt het me niet om zelf goede gevulde pasta te maken. Te droog deeg, te dik deeg, te dun, te dik, teveel vulling of te weinig. Het lukt gewoon niet. Gelukkig is daar Lucia, mijn vriendin met roots in Sardinië. Ik schreef al eerder over Lucia en de super leuke creatieve belevingen die zij organiseert. Dat kun je hier teruglezen. Lucia houdt net als ik ook van lekker eten. Zij gaat me helpen om het maken van gevulde pasta door te strepen op mijn food bucketlist.
Ik ben niet heel goed in bakken. Ik vind het ook niet super leuk om te doen. Het één heeft vast met het ander te maken. Kijk, cupcakes of muffins bakken lukt me best, maar echte taarten bakken is niet mijn sterkste kant. Ik doe het ook nooit, maar wil het wel graag een keer proberen. Zo’n feestelijke taart met laagjes waar room en verse aardbeien tussen uit piepen en dan van die mooie eetbare bloemetjes er bovenop. Dat lijkt me wel wat! Aangezien je altijd wel wat te vieren hebt, is er ook altijd ruimte en tijd voor taart. In plaats van met koffie, met bubbels en ik ben happy. Ook de laagjestaart ga ik maken in 2015.
In mijn artikel over de sissende garnalen heb je al eens kunnen lezen hoe gek ik ben op hapjes. Tapas, antipasti, Hollandse borrelhappen, I love it all. Ook mezzes vind ik fantastisch. Mezzes zijn de kleine hapjes uit bijvoorbeeld Turkije, Griekenland en Libanon. Twee jaar achter elkaar at ik op Lowlands een bordje met mezzes en daar denk ik nog zo vaak aan terug. Dit. Moet. Ik. Zelf. Proberen. Tja denk ik ook al twee jaar. Met mijn Libanese mezzeplateau wil ik all the way gaan. Baba ganoush, hummus, fetadips, groente op zuur, kofte, labneh, harissa, muhammara en platbrood. Water loopt, as we speak, al in mijn mond.
Mijn liefde voor garnalen zit diep. Ik lust alles met garnalen. Zo ook garnalenkroketjes. Natuurlijk. Het liefste artisanale, zoals onze Zuiderburen dat zo mooi zeggen, garnalenkroketjes. Huisgemaakt dus. Voor zo’n diepvriesgeval met 2 garnalen erin loop ik niet warm. Mijn garnalenkroketjes worden goed gevuld en lekker knapperig van buiten. Als ik dan toch bezig ben, kan ik misschien ook meteen kaaskroketjes proberen te maken. Met van die draderige kaas als je hem door midden breekt.
Ik eet graag wild, maar kook er zelf eigenlijk weinig mee. Daar wil ik verandering in brengen. Hertenstoof staat sowieso hoog bovenaan. Het liefste wil ik een wildmenu maken met het beste wild dat mogelijk is. Ik moet nog even onderzoeken of dit dan van een jager vandaan komt of bij bijvoorbeeld een biologische poelier. Wie heeft advies?
Ook dit at ik op Lowlands. Dat was smullen hoor. Een broodje met pulled pork en cole slaw. Ik zie het zo voor me dat the grillmeister in ons huishouden me hier dan bij helpt aangezien hij, hoe stereotyperend, bij ons in charge is over de buitenkeuken. Met mijn eigengemaakte cole slaw, homemade bbq saus en een knapperig broodje wordt dit goddelijk. Zowel voor his & hers.
Ik heb een lichte afwijking als het aankomt op het culinaire magazine delicious. Inmiddels hebben we, ik en delicious, even een break, aangezien ik al vanaf 2006 het tijdschrift verzamel. Alles wat ik op school geleerd heb, ben ik vergeten, maar ik onthoud wel feilloos in welke delicious die ene ovenschotel of die salade stond. Hoe is het toch mogelijk hè? Zo stond er ooit ook een keer pasta vongole op de voorpagina. Editie juli, 2006. Altijd in mijn hoofd, maar nog nooit zelf gemaakt. Ook dat ga ik dit jaar realiseren!
Regelmatig bestel ik zo’n plateau vol lekkers uit de zee als ik in een restaurant eet. Kokkels, scheermessen, oesters, kreeft, krab. Zoiets lijkt me super leuk om zelf ook eens te maken. Perfect op een warme, zwoele zomer avond met ijskoude witte wijn. Zie je het al voor je? Ik wel!
Met rillettes denk ik terug aan onze vakantie in Bretagne. Daar aten we vaak rillettes. Heerlijk bij een borrelplank met zuurdesembrood en wat zuur ernaast. Zowel vis als vlees varianten wil ik proberen. Het leuke is dat je rillettes door het vet wat je er bovenop giet, best lang kan bewaren als het goed weckt. Dat betekent dus altijd iets lekkers voor bij de borrel in huis. Snel maar proberen dus!
Ik wil kip, patat en appelmoes. Met een grote klodder mayonaise. Mag ook piccalilly. Ken je dit liedje van Kinderen voor Kinderen nog? Piccalilly is super lekker bij je frietjes, maar ook bij stamppot boerenkool of bij rillettes die ik ook ga maken! Als ik een pot piccalilly in huis haal is hij binnen de kortste keren op. Huisgemaakt moet het gewoon nog lekkerder zijn.
Picknicken heeft voor mij iets romantisch. Met een goed gevulde picknickmand naar een romantische plek en dan heerlijk borrelen en lekker eten. Hoe ik de picknickmand ga vullen weet ik nog niet, maar dat ik hem ga vullen deze zomer dat is zeker. Heb je nog een leuke suggestie? Wat moet ik in mijn picknickmand stoppen?
Als je net als ik ook graag kijkt naar kookprogramma’s en dan vooral de wedstrijdvarianten, ken je hem ook wel. De altijd gevreesde blackbox. Wat zit erin? Wat kun je ermee? Het lijkt me zo leuk om mijn kookskills op deze manier eens te testen. Ik heb er al vaak over gefantaseerd en dit jaar wil ik het uitproberen. Met vriendin Anne heb ik al afgesproken dat zij voor een bepaald bedrag inkopen doet en dat ik daar een diner mee ga koken. Spannend!
Wow well done. Als je dit leest heb je heel mijn food bucketlist doorgewerkt. Dit is hem dan. My food bucketlist. Wat heb jij op je food bucketlist staan?
Wil je met mij in contact komen? Of ga jij één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.
Geef een reactie