Deze Oosterse biefstuk met broccoli is niet alleen super lekker, maar ook nog eens heel gezond. En wist je dat deze je groente ook nog eens jong houdt? Ik vertel je er over!
Bla bla bla
In de ‘Little Spoon goes Healthy’ maand kan natuurlijk broccoli niet ontbreken. Volgens de deskundigen is broccoli één van de gezondste groente die er bestaat. Het is super dat broccoli een vitaminebom is, veel goede vezels bevat, een gunstig effect heeft op maagzweren, bla bla bla. Stop maar. Niet interessant. Nee, broccoli doet nog iets anders. Voor iemand die dit jaar 31 wordt, is dit wel het allerbelangrijkste voordeel van dit lieve groene vriendje, de broccoli. Broccoli is in staat om ons natuurlijke verouderingsproces te vertragen. Stiekem heb ik best moeite heeft met die drie in mijn leeftijd, de bijkomende verwachtingen door de definitief verworven volwassen status, hangende oogleden en beginnende kraaienpootjes, Bye bye rimpels, of rimpels die dachten te blijven. Broccoli wins, you lose. Ik overdrijf, want zo’n vaart loopt het (vast) niet.
Tienerhuidje
Hoe zit dat dan, dat vertragen van het verouderingsproces? Nou, in broccoli zitten antioxidanten die de schadelijke werking van zuurstof op je huid tegen gaan. Gelukkig vind je deze antioxidanten niet alleen in broccoli, maar ook in spinazie, boerenkool en nog een hoop andere groentjes. Je hoeft nu dus echt niet op een dieet met enkel broccoli, want hoeveel broccoli zou je nu echt moeten eten om ervoor te zorgen dat je met een tienerhuidje, je pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Tegen de tijd dat ik met pensioen mag is dat zo’n jaar of 75. Elke dag een stronk? Of is een roosje ook genoeg? Mijn research kon het me niet vertellen en helaas ik ben niet iemand van die eerder genoemde deskundigen.
Baadt het niet…
Onder het mom van ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’ kun je natuurlijk best wel wat vaker broccoli thuis op tafel toveren. Geloof mij, je kunt veel meer met broccoli dan alleen koken en eten bij je aardappels. Soms doe ik wat stronkjes broccoli door de juicer. Samen met wat sinaasappels, een stukje gember, wat wortels en limoen is dat echt goed te drinken. Ja echt! Probeer maar eens. Door de blender lijkt me dan weer niet zo’n succes vanwege de structuur. Wat dacht je van een lekker broccolisoepje? Ook niet verkeerd hoor. Zeker met wat knoflook en zachte geitenkaas.
In dit recept zie je wat er nog meer voor lekkers kan met broccoli. In combinatie met deze Oosterse biefstuk bijvoorbeeld. In rood vlees zitten toevallig ook veel antioxidanten.
Oosterse biefstuk met broccoli een boontjes
Voor 3 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 300 gram biefstuk
- Duimpje gember, geschild en geraspt
- 1 rode peper, zonder zaadlijsten en fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 200 gram sperziebonen
- 500 gram broccoli, in roosjes
- 1 eetlepel sesamolie
- 5 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels vissaus
- 4 eetlepels sesamzaadjes, kort gebakken in een droge koekenpan
- 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- Scheutje olijfolie
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Pan
- Wok
- Snijplank + mes
- Koekenpan
Zo maak je het:
- Zet een pan water op en kook de broccoli 4 minuten. Voeg na 2 minuten de sperzieboontjes toe. Giet af en spoel de broccoli en sperzieboontjes even af met koud water zodat de groente niet verder gaart.
- Zet een wok op het vuur en verwarm de sesamolie. Bak hierin de rode peper, gember en knoflook kort. Zorg wel dat de knoflook niet bruin wordt. Voeg nu de broccoli en sperziebonen toe. Bak voor vijf minuten.
- Breng het groentemengsel op smaak met de oestersaus en de vissaus. Laat nog voor vijf minuten doorbakken.
- Terwijl de groente nog even bakt, ga je aan de slag met de biefstuk. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de biefstuk kort op hoog vuur bruin aan beide kanten. Ik hou van een goed rood biefstukje. Heb jij je biefstuk liever iets minder rood? Bak hem dan net zolang tot jij hem goed vindt.
- Doe de sesamzaadjes op een bord en haal de biefstukjes hier door en breng ze nog even op smaak met peper en zout. Snijd de biefstuk in dunne plakjes.
- Schep de groente op een bord en leg daar wat plakjes biefstuk bovenop. Strooi er wat ringetjes lente-ui over.
- Serveer de Oosterse biefstuk met rijst of noodles.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Susanne zegt
Werken de gezonde zaken uit broccoli ook nog bij mensen (lees: ikke) die dit jaar 40 worden ;)?
Ik vind het sowieso een smakelijke en lekker snelle groente.
littlespoon zegt
Kijk, ik ben natuurlijk geen expert. Al zeg ik graag van wel ;-) Zolang je er zelf gewoon in geloofd werkt het. Haha!
Mijlpaal dit jaar dus!
Caroline zegt
Jammie, ziet er weer lekker uit Stef! Ik ga het proberen met garnalen, wordt vervolgd…. X
littlespoon zegt
Thanks Caatje! Met garnalen is ook heerlijk. XX
Caroline zegt
Toch biefstuk geworden en het was weer super lekker! Thanks to Little Spoon!
littlespoon zegt
Jammie!! Graag gedaan :-) x