Het meest bijzondere land waar ik ooit geweest ben, is zeker India. Het liefste stap ik nu op het vliegtuig om nog een keer dit heftige land mee te maken. India is zo uniek. Je moet het eigenlijk zelf meemaken. Wil je graag naar India, maar twijfel je? Ik kan niet anders dan zeggen: GAAN! Waarom? Nou in eerste plaats voor het heerlijke eten. Dit is niet perse de belangrijkste reden om India te bezoeken maar jeetje ik had al die heerlijke curry’s en andere Indiase specialiteiten niet willen missen. Tikka masala brengt mij helemaal terug in India. Maar er is ook zoveel te doen en te beleven in India. India is een land van uitersten. Prachtige national parken waar je tijgers kunt spotten, mega drukke steden zoals New Delhi en Mumbai, de Taj Mahal, bedevaartsoord Varanasi gelegen aan de heilige rivier de Ganges. In de Ganges baden en wassen de Indiërs zichzelf en hun kleding. De keteltjes voor chai thee worden gevuld met water van de Gangers. Ook de lijkverbranding gebeurd aan deze rivier. Het schijnt dat Westerlingen ziek worden als ze in de Ganges baden. Ik heb het niet geprobeerd. Wil je na al deze indrukwekkende plaatsen wat meer relaxen? Dan kan dit in het hippie achtige Goa. Hier kun je zonnen, lekker eten bij toffe eettentjes en ’s nachts dansen op het strand.
Alles gaat in India net even anders dan in Nederland. En dan bedoel ik ook echt anders. Ik wil jullie meenemen in het avontuur dat ’treinreizen in India’ heet. Reizen met de trein in India lijkt in het niets op dat in Nederland. In Nederland ga je naar het station, je koopt een kaartje, stapt in de trein en maximaal een paar uur later ben je op je bestemming. Los van het feit dat India vele malen groter is dan Nederland en je makkelijk 12 uur in de trein zit, is een kaartje kopen ook nog niet zo makkelijk. Bij voorkeur doe je dit online in Nederland. Je moet jezelf eerst online registreren, dan afwachten of je registratie wordt goedgekeurd. Als dat het geval is, kun je gaan boeken. Bij het boeken heb je nog de keuze uit ontzettend veel klassen. Nee, niet alleen eerste en tweede klas. De klassen variëren van echt heel vies en oncomfortabel tot Indiase luxe en alles wat daar tussen zit. Ook word je vaak direct op de wachtlijst gezet omdat de wagons al vol zijn. Eenmaal op het Indiase station moet je dus maar afwachten of je ook echt mee kunt en of de klasse die je gekozen hebt ook een beetje oké is.
Dit is op Indiase stations gewoon normaal
Als je in India met de trein reist en je hebt thuis een plekje in de trein gereserveerd, is dat nog geen garantie dat je ook echt mee mag. Je wordt op tijd op het station verwacht. Op het perron hangen lange lijsten van papier. Hier check je of je naam erop staat. Als je naam erop staat mag je mee. Vooral de eerste keer dat je met de Indiase trein reist is het spannend. Wat als ik er niet op sta? Of wat als we niet bij elkaar zitten?
Beeld je even in. Je zit op station Amsterdam Centraal met je Starbucks koffie. Je wacht op je trein en terwijl je dat doet, ben je foto’s aan het bekijken op Instagram. De trein komt er bijna aan. Er wordt omgeroepen dat je trein naar huis niet binnenkomt op spoor 2, waar jij zit, maar op spoor 3. Dit is aan de overkant. Wat doe je? Woon je in Nederland dan sprint je naar de trap, rent naar beneden, pakt de trap naar spoor 3 en wacht daar op je trein. In India gaat dit anders. Je pakt je boeltje en je kids bij elkaar. Springt van het perron af, loopt over het spoor en klimt vervolgens weer op het volgende perron. Bizar toch?
Koeien die uit vuilnisbakken op het perron grazen, maar ook apen die rustig zitten op het perron zijn in India alledaagse dingen. Je snapt wel dat wij onze ogen uitkeken. Echt, die treinreizen waren een hoogtepunt op zich.
De grootste attractie waren we zelf
Wie denkt dat toeristen en vooral blanke toeristen heel gewoon zijn in India heeft het mis. Ik heb nog nooit gehad dat mijn blonde krullende lokken zoveel bekijks trokken. Stiekem moet ik bekennen dat ik er wel van genoot. We voelde ons af en toe echt filmsterren. Iedereen wilde met ons op de foto. Groepen mensen verzamelde zich rond ons, staarden, keken, maakten stiekem foto’s en de echte helden spraken ons aan. Op het station van Agra (de stad waar de Taj Mahal staat) hadden we nog even tot onze nachttrein naar Varanasi er aan kwam. Zo’n station is vies en alle bankjes waren bezet. We gooiden onze backpack op de grond om daar dan maar op te zitten. Niet veel later werden er twee kindjes bij me op de backpack gezet. De hele familie stond rond mij en mijn backpack en staarde me giechelend aan. Daar zit je dan. Gelukkig waren ze uiteindelijk wel in voor een gesprekje. Want eigenlijk zijn de Indiërs gewoon ontzettend nieuwsgierig en benieuwd naar je en naar wat je van hun India vindt.
Aloo Matar als ontbijt
Ik vertelde net al iets over de klasse die je kunt kiezen voor het reizen met de trein. De trein die wij namen richting de Taj Mahal was van een iets minder goede klasse dan we hadden verwacht. We zaten op harde bankjes met vier of vijf man naast elkaar. Het was super druk, vies en de coupe had geen ramen maar tralies. Toch was het bijzonder. We zaten midden tussen de locals en maakten echt mee hoe zij reizen. We vertrokken al bij het krieken van de dag, zonder te hebben ontbeten. Toen we stopte bij een station konden we door het tralies, wat diende als raam, een heerlijk bakje aloo matar op de kop tikken. Op de foto zie je ook aloo matar, samen met methi poori. Deze is niet in de trein genomen. Jammer genoeg heb ik van het ontbijt in de trein geen foto gemaakt.
Aloo Matar is een heerlijke spicy curry van aardappel met doperwtjes. Terwijl wij de curry aten, keek iedereen in de coupé in spanning toe. Wat vinden ze ervan? Het was heerlijk! Daarom wil ik mijn variant graag met jullie delen.
Aloo Matar, Indiase aardappelcurry
Dit zit in de currypasta
1 ui, grofgehakt
1 tomaat, grofgehakt
1 duimpje gember
4 tenen knoflook, grofgehakt
Dit zit er in de aardappelcurry
2 grote aardappels, geschild en blokjes van 2cm gesneden
100 gram doperwtjes, diepvries
1 theelepel amandelmeel
2 theelepels komijnzaad
1 theelepel gedroogde rode peper
2 theelepels kurkuma
1 theelepel garam masala
300 milliliter water
Olijfolie
Zo maak je de currypasta
Doe alle ingrediënten voor de currypasta in de blender. Zet de currypasta opzij tot je deze nodig hebt.
Zo maak je de aardappelcurry
Zet een gietijzeren pan of een wok op het vuur en verhit een scheut olie. Bak hierin de komijnzaadjes en voeg de currypasta toe. Roer goed en schep ook het amandelmeel in de pan. Bak het geheel op een laag vuur een paar minuten tot de currypasta een beetje is ingedikt.
Voeg nu de gedroogde pepertjes en kurkuma toe. Roer even en doe dan ook de doperwtjes en aardappelblokjes toe. Bak voor 5 minuten en schenk nu het water erbij. Laat het geheel met het deksel op de pan 15 tot 20 minuten koken of tot de aardappel zacht is en een klein beetje uit elkaar valt. Voeg zo nodig nog wat water toe.
Schep nu de garam masala in de pan en roer goed.
Deze curry is heerlijk met naanbrood en witte rijst.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Ellen zegt
Wauw, dit ziet er zo lekker uit! En wat een mooie foto’s!!
littlespoon zegt
Ah thanks! Leuk om te horen :-)
Kimberly zegt
Hai Steef, wat een heerlijk gerecht zeg! Heb jij toevallig ook al eens Dhal geprobeerd te maken? Ben nl op zoek naar een goed recept… Dus mocht je tips hebben? ;)
littlespoon zegt
Ik heb al wel eens Dhal gemaakt, maar dat ik al lang geleden. Wil het wel snel nog eens maken. Als het een succes is deel ik het.
Indiaas eten is sowieso echt fantastisch!