Zin in een zoet ontbijt waar je blij van wordt maar ook nog redelijk gezond is? Maak dan deze crumble met peer en speculaas eens. Kijk snel verder voor het recept!
Huilende wind
Het was een druilerige morgen toen ik wakker werd met de behoefte aan een warm ontbijtje. Ik was vrij, ik had het koud, het regende pijpenstelen en het stormde zo hard dat de wind huilde. Op dat soort momenten moet je jezelf gewoon net een beetje extra verwennen met een comforting ontbijt. Ik had zin in zoet, maar niet in super ongezond. Ineens dacht ik aan een crumble. Dat maak ik sowieso graag. Zowel de gezonde als de ongezonde variant met veel suiker en roomboter. Een crumble is altijd goed en kan met elk soort fruit dat je voor handen hebt. Dit wordt zeker niet het laatste crumblerecept dat ik met jullie deel.
Dekentje van koekkruimels
Toen ik mijn fruitschaal checkte zag ik peren liggen. Sinds ik de herfstige cakejes met peer en speculaas maakte heb ik een kleine peer met speculaas verslaving ontwikkeld. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit zo’n grote peer liefhebber was. Een beetje melig, soms net wat te zoet. Dat heb ik nu niet meer. Peer is lekker. Vooral voor warme peer gaat mijn hartje sneller kloppen. Ik maakte al eens crumble met appel, frambozen, aardbeien en mango. Nee, hoor niet allemaal met elkaar gemengd in een ovenschaal. Nu was de peer aan de beurt om de oven in te gaan onder een dekentje van koekkruimels.
Amandelmeel
Voor de crumble gebruik ik een mix van speltbloem, amandelmeel en havermout. Amandelmeel zorgt ervoor dat de crumble lekker smeuïg wordt. Natuurlijk kun je zelf ook variëren. Speltbloem vervang je door tarwebloem of door elk ander willekeurige bloem. Heb je geen amandelmeel in huis en wil je de crumble met peer alleen met de door jou gekozen bloem maken? Natuurlijk kan dat ook. Houd gewoon dezelfde hoeveelheden aan.
Wat vinden jullie van de te gekke Little Spoon lepel die ik heb gebruikt voor de styling? Gehad van vriendin Anne. Zo blij mee!
Crumble met peer en speculaas
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 60 gram speltbloem
- 60 gram amandelmeel
- 50 gram havermout
- 100 gram kokosolie, gesmolten
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- Snuf zout
- 4 peren, geschilde en in kleine blokjes
- 1 of 2 eetlepels speculaaskruiden
Dit heb je nodig:
- Ovenschaal
- Beslagkom
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Doe de peerblokjes in een ingevette ovenschaal en schep daar 1 of 2 eetlepels amandelmeel door.
- Meng in een kom alle droge ingrediënten. Schep de gesmolten kokosolie erdoor. Mix alles goed en zodra het mengsel op koekkruimels lijkt, schep je het op de peer.
- Zet de crumble met peer ongeveer 20 minuten in de oven of tot de crumble bruin is.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
lonneke zegt
Oh my, dit klinkt echt perfect!
Thanks for sharing girl!
Liefs Lonneke
littlespoon zegt
Your are welcome. Dit is zo’n ontbijtje wat je eigenlijk de hele dag wil eten! Liefs
Ellen zegt
Dit kan niet anders dan super lekker zijn!! Mmm :)
littlespoon zegt
Dat klopt helemaal! Echt super lekker! xx
Anne zegt
Goed recept!
Deze crumble gister gemaakt. Je tip om om er ook een appeltje in te doen opgevolgd. En kaneel gebruikt omdat ik geen speculaaskruiden in huis had. Was heerlijk en vooral lekker smeuïg.
littlespoon zegt
Heerlijk he? Vind het ook echt een topper. xx
Caatje zegt
Zo, alle ingrediënten in huis want dit MOET ik maken, ziet er te lekker uit :)
littlespoon zegt
yeah! Wordt genieten Caatje!
Rianne zegt
Erg lekker, heb het vanmiddag gemaakt en het hele huis ruikt heerlijk…
Toen het klaar was heb ik nog wat palmsuiker gekaramelliseerd en dat er over gegoten…smullen!!!!
Bedankt voor dit heerlijke recept.
Stefanie zegt
Wat leuk!! Die gekarameliseerde palmsuiker klinkt ook eens even fantastisch zeg!
Rianne zegt
Kon er niet van afblijven…. :-)
Laura zegt
Hallo,
Heb deze crumble gisteren gemaakt en vond het perenmengsel op wel lekker maar de kruimels niet knapperig genoeg.
Denk dat ik de volgende keer weer de kruimels maak van suiker, boter, bloem. Die lukken altijd goed.
Groetjes Laura
Stefanie zegt
Hoi Laura, wat jammer joh. Knapperige kruimels zijn juist zo lekker. Wat iets langer in de oven geen optie? Groetjes, Stefanie