Tot een paar jaar geleden werkte vriend Maus bij Tastoe. Een super leuke lunchzaak in het centrum van Middelburg. Net even uit de looproute. Een beetje verborgen, een hidden gem. Jammer genoeg te goed verborgen, want Tastoe bestaat niet meer. De deuren van Tastoe zijn voorgoed gesloten. Dit is een ode aan Tastoe.
Bij Tastoe at je de lekkerste tosti’s ooit. In een tosti heb ik altijd wel zin. Een tosti heeft echt lekkere kaas en goed brood nodig. Toch kan er een hoop mis gaan aan een tosti. Casinowit met vieze kaas, van die dikke boerenboterhammen met een miezerige plak kaas er tussen dat je alleen brood proeft. De tosti van Tatstoe was gewoon geweldig. Een grote dikke boterham die open belegd was met kaas. Veel kaas. Ik hou van kaas, dus echt, het liefste zoveel mogelijk. Naast de tosti een lekkere salade met veldsla, alfalfa, komkommertjes en aangemaakt met iets van een mayo dressing. Of dan de tuna melt. Jeetje hou op! Die was ook zo lekker. De tonijnsalade die eigenaresse Jeanette maakte was zo goed. Smeuïg, maar niet teveel mayo. Volgens mij ook iets van zwarte olijf en rode paprika erdoor. En dan weer die lekkere dikke laag kaas erover. Destijds werkte ik in Middelburg, dus ging ik regelmatig lunchen bij Tastoe en dus ook bij Maus. Gezellig aan het barretje. Terwijl hij aan het werk was konden we toch bijkletsen en ons wel en wee bespreken. Dat wel en wee werden al snel grapjes, gekke stemmetjes of typetjes. Wat garant stond voor de slappe lach. Heerlijk toch, om je kantoor even te ontvluchten voor zo’n lunch.
Tastoe had ook een fijne stadstuin. In deze tuin geen mensen kijken, maar wel genieten van een rustplekje midden in de stad. De tuin was groen, vogeltjes floten en je drankje dronk je aan tafel gemaakt van een oude werkbank. Vaak was dat een lekker wijntje uit een Frans glaasje met een portie bitterballen en KaasTengels.
Na een drukke zaterdag kreeg Maus vaak de leftovers mee. Turkse broden, bakjes met briesoep of geroosterde paprikasoep, maar ook die heerlijke tonijnsalade en stukken geitenkaasquiche. Maus, kampioen lege koelkast, had ineens een koelkast vol lekkers. Na het stappen plunderden we dan ook maar al te graag de koelkast en was het vechten wie het laatste stuk quiche mocht. Onder het genot van een Tastoetje en een wodka cola werd de avond nog even in geuren en kleuren besproken.
Eén van de laatste keren bij Tastoe at ik een bleekselderijsoep met blauwe kaas. Ik ben geen grote liefhebber van blauwe kaas. Ik lust het wel en vind het zo nu en dan ook echt lekker, maar pak het zelf niet snel om mee te koken. In de bleekselderijsoep smaakte het zo lekker. Ik vroeg Jeanette het recept, maar dat kreeg ik niet. Geheim van de chef. Pas wanneer Tastoe niet meer zou bestaan, mocht ik het recept hebben. Het recept heb ik nog niet, maar ik had wel enorme zin in bleekselderijsoep. Daarom mijn eigen variant en Jeanette als je dit leest, mag ik dan alsjeblieft dat hele lekkere recept van jouw bleekselderijsoep? En doe dan ook maar gelijk het recept van de tonijnsalade.
Bleekselderijsoep
Voor 4 personen
Dit zit erin:
1 stronk bleekselderij, in stukjes gesneden
0,7 liter bouillon, ik gebruik kippenbouillon
50 gram zachte geitenkaas
Paar takjes munt, fijn gehakt
1 aardappel, geschild en in blokjes
Klontje roomboter
Zo maak je het:
Smelt de roomboter in een grote soeppan en bak hierin de bleekselderij met de blokjes aardappel, een minuut of vijf. Zorg ervoor dat de bleekselderij niet verkleurd, dus laat het vuur laag staan.
Giet nu de bouillon in de pan en breng de soep aan de kook. Laat 20 minuten koken. Prik na de 20 minuten even in de bleekselderij en aardappel. Als ze zacht zijn, kan de zachte geitenkaas in de pan en ga je de soep pureren. Dit kan met de staafmixer, in de blender of keukenmachine.
Breng de soep op smaak met wat zout en peper.
Schep de soep in een bord en strooi er wat fijngehakte munt eroverheen.
Tip1! De soep is gebaseerd op een soepje met schimmelkaas. Je kunt dus de geitenkaas vervangen door gorgonzola, roquefort of een andere schimmel die jij lekker vindt.
Tip2! Wil je de soep iets voller en dikker, voeg dan wat extra aardappel toe. Een beetje slagroom is ook lekker.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
maurice zegt
Te leuk stuk
maurice zegt
Een echte ode aan een fantastische tijd!
littlespoon zegt
Ook ik heb genoten van jouw tijd bij Tastoe!
Kim zegt
oh die tuna melt, die was zoooo lekker!
En tastoe een super plekje, kwam er graag! Jammer dat het niet meer bestaat!
Ik wil ook t recept Jeannette
littlespoon zegt
Die tuna melt was echt fantastisch! Nou kom maar op Jeannette!
Caatje zegt
Jammie, dit soepje ga ik maken voor de paasbrunch zondag, met gorgonzola mmmhhq
littlespoon zegt
Heeeerlijk!! xx
Brigitte zegt
De soep was echt super lekker echt een aanrader 😊😊