Sinds kort heb ik het fenomeen hartige taarten ontdekt. Ik ben daarin een laatbloeier. Ik weet het. Het maken van een hartige taart is niet moeilijk. Best makkelijk zelfs. Als je de basis in huis hebt, hartige taartdeeg, eieren en slagroom, kom je al een heel eind. Ik speel wel een beetje vals met hartige taartdeeg uit de vriezer. Deze heb ik tegenwoordig standaard in huis, zodat ik niet in de weer hoef met deeg maken. De rest van de vulling voor de taart kun je zelf bepalen. Kijk wat je in de koelkast hebt liggen en verwerk er restjes groente, stukjes gerookte zalm of uitgebakken spekjes in die je goed op smaak brengt met een een gefruit uitje, knoflook, kruiden die je lekker vindt en peper en zout. Verdeel dan nog wat (geraspte) kaas erover en je hartige taart kan in de oven. Klinkt goed toch?
Ik had nog een pompoen in huis en die wilde ik graag verwerken in een hartige taart. Pompoen is van zichzelf behoorlijk zoet, dus die kan wel een pittige tegenhanger gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een heerlijk mix van specerijen, een rood pepertje of een pittige kaas. Ik koos voor die laatste. Ik ben gek op kaas. Als klein kind wilde ik het liefste overal kaas op, door en overheen. Wel jonge kaas – pittige kaas moest ik niets van hebben – van de kaasboer die elke week aan de deur kwam. Eerlijk is eerlijk het liefste wil ik nog steeds overal kaas op, maar dat is figuurtechnisch gewoon niet handig.
Voor de kaas die ik wilde gebruiken voor de hartige taart heb ik een bezoekje gebracht aan Kaasboerderij Schellach in Middelburg. Kaasboerderij Schellach is een boerderij met akkerbouw, melkveehouderij en een kaasmakerij waar zes dagen per week kaas wordt gemaakt. Alle kazen van koemelk maakt Schellach zelf. Deze kazen kun je in de leuke boerderijwinkel kopen en met een beetje geluk ook proeven.
De koeien van Schellach mogen in het voorjaar zelf kiezen of ze lekker in de wei willen dralen of dat ze beschut in de stal blijven. Als je bij Schellach om een stuk kaas gaat kun je ook een kijkje nemen in de stallen en de koeien en kalfjes aaien. In de schoolvakanties organiseert Schellach boerderijbelevingen zodat je kunt zien hoe het hele proces van kaasmaken gaat. Als je wil mag je zelfs een beetje meehelpen op de boerderij. Dit is ontzettend leuk om te doen met kinderen, maar ook voor volwassen kaasliefhebbers die benieuwd zijn waar hun favoriete stukje kaas precies vandaan komt en hoe het gemaakt wordt is dit absoluut een aanrader. Ik heb al een klein kijkje achter de schermen mogen nemen bij Schellach en dat smaakte naar meer. Je snapt vast wel dat ik als kaasliefhebber binnenkort richting Schellach ga voor een boerderijbeleving.
Hartige taart met pompoen, spinazie en belegen kaas
Dit zit erin:
500 gram pompoen, geschild en in kleine blokjes gesneden
1 rode ui, in halve ringen gesneden
200 gram bladspinazie
6 plakjes hartige taartdeeg
Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
125 milliliter slagroom
75 gram belegen kaas, geraspt
5 eieren
1 of 2 teentjes knoflook
Olijfolie
Klontje roomboter
Peper en zout
Hartige taartvorm 24 centimeter doorsnee
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie en doe hierin de pompoen, rode ui, tijmblaadjes, knoflook en peper en zout. Laat de knoflook in de schil zitten. De knoflook geeft zo wel zijn lekkere smaak af, maar verbrandt niet. Zet in de oven voor 15 minuten.
- Verhit een scheutje olijfolie in een wok en bak hierin de spinazie. Als de spinazie geslonken is haal je deze uit de wok en laat je de spinazie uitlekken in een vergiet of zeef tot al het vocht eruit is.
- Kluts de eieren samen met een beetje peper, zout, slagroom en een handje geraspte kaas in een kom.
- Vet een hartige taartvorm in met een klontje roomboter en bekleed de vorm met de hartige taartdeeg.
- Haal de pompoen uit de oven. Bekleed de bodem van de hartige taart met het grootste deel van de pompoen. Haal de teentjes knoflook eruit.
- Leg bovenop de pompoen, de gewokte spinazie.
- Doe nu de resterende pompoen bovenop de spinazie en schenk het eiermengel eroverheen.
- Verdeel de geraspte kaas over de taart.
- Zet de taart in de oven voor 50 tot 60 minuten.
- De taart is klaar als de kaas licht bruin kleurt en het eiermengel gestold is.
Serveer met een lekkere groene salade met een balsamicodressing.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
anne-bouk zegt
Hoi! Super leuk stukje weer, ben zelf ook helemaal van de hartige taarten.
In Oostkapelle zit ook een mooie kaasboerderij, Loverendale. Het is een bio-dynamische boerderij en wij kopen voor de zaak hier onze kazen. Het zijn niet alleen bio-dynamische kazen maar het stremsel in hun kazen is vegetarisch en komt dus niet uit de lebmaag van een kalf . Ze zijn minder commercieel als Schellach, hun kazen zijn niet te koop bij de Sligro, je moet er zelf om. Mooi bedrijf!
littlespoon zegt
Thanks! Je hebt me vrijdag overtuigd hoor om snel eens naar Loverendale te gaan. En daarna bloemen plukken in de pluktuin ;-)
Ellen zegt
Wow, dit ziet er zoo heerlijk uit! Ik ben dol op pompoen!
Talitha zegt
Ziet er ontzettend lekker uit! Dit wil ik wel een keer proberen! (:
alexa zegt
ziet er heel goed uit! zal wel vullend zijn!
littlespoon zegt
Haha je vullend is ie zeker ;-)
Danielle zegt
oohhh dit lijkt me zo lekker… SNEL maken!!
Stefanie zegt
Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt.
Anja zegt
Oh, dat klinkt wel lekker. Ben dol op hartige taart dus deze moet ik een keer uitproberen.
Stefanie zegt
Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt!