Oké, hier gaat het eigenlijk al mis. Een cocktail zonder alcohol is eigenlijk geen cocktail, vind ik. Een Piña Colada zonder rum is bijna heiligschennis. Bijna zeg ik, want er is ook nog zoiets als werk. Om nou voor werktijd, bij je ontbijt een Piña Colada te drinken met een flinke scheut Bacardi, gaat zelfs mij te ver. En ja ook als je thuis werkt. Vooruit, op vakantie mag dat wel. Daarom voor overdag, tijdens werktijd of op momenten dat alcohol even niet kan, deze alcoholvrije Piña Colada. Ik beloof jullie dat er ook snel een variant komt voor de vrije uurtjes. Wist je trouwens dat in India een Piña Colada een Piña Cloda heet? Maar goed, daar heten slippers, sleapers en crushed ice is in eens behekst en wordt cursed ice genoemd.
De lekkerste Piña Colada (of Cloda) dronk ik op vakantie in Cuba. We belandde in Cuba net na een verhuizing. We hadden een huis gekocht, maar wilde toch nog even genieten van de zon ergens ver weg en voor niet te veel geld. Het werd Cuba, all inclusive. Voor de één is dit ideaal en voor de ander is het helemaal niets. Wij waren die ander. Na een paar dagen hadden we het al wel gezien in het resort en de badplaats waar we sliepen was ook niet bruisend te noemen. Het was massaal en niets Cubaans. Gelukkig waren we zo slim om een weekendje Havana te boeken. Eerlijk gezegd, ook niet mijn favoriete stad voor een citytrip, maar we ontvluchtten op deze manier wel even het vreetoord. Cuba heeft prachtige stukken, maar het is zo arm, verpauperd en verloederd. Echt zo zonde. Anders dan in Azië bijvoorbeeld, heeft het voor cubanen helemaal geen zin een eigen bedrijfje te starten. Leuke tourtjes voor toeristen door de stad, of tripjes met een boot. Al het verdiende geld gaat direct naar de overheid. De supermarkten zijn leeg en er zijn weinig voedingsmiddelen te krijgen. Dat merk je ook in de restaurants. De keuken is eenzijdig en verveelt gewoon snel. Zeker als je, net als ik, ook wel een beetje op vakantie gaat om lekker te eten. De stranden zijn prachtig, ik kan niet anders zeggen en de cocktails smaakten fantastisch.
De beste Piña Colada ever dronk ik een barretje net buiten ons hotel. Het barretje zag er niet uit, maar dat staat vaak garant voor de lekkerste dingen. Achter de bar stond een man die in Nederland al lang met pensioen was. Hij bleek een real professional cocktail shaker. Althans zo noem ik hem nu. De cocktail die de hombre maakte was onbeschrijfelijk lekker. De Piña Colada was romig, maar niet te dik. De ananassmaak was fantastisch en de rum was aanwezig maar niet zo nadrukkelijk. Dit laatste was en is gevaarlijk. Ik slurpte de mijne zo leeg, alsof het een glas limonade was. Alhoewel ik limonade niet graag drink, dus dit is bij wijze van spreken. Wat de Piña Colada zo speciaal maakte was de kaneel bovenop en erdoor. Ik ben sowieso een mega kaneellover, nou echt dit was gewoon heaven. Uiteraard ging ik thuis direct aan de slag, maar helaas heb ik nooit meer zo’n lekkere Piña gedronken.
Dit drankje lijkt niet echt op de variant uit Cuba, maar is wel ontzettend lekker. Probeer maar gewoon eens. Ook met herfstig weer. Zet Buena Vista Social Club op en je waant je even op Cuba.
Little Spoons Pina Colada (zonder alcohol)
Voor 2 flinke glazen
Dit zit erin
500 milliliter ananassap, als je zelf het sap maakt dan gebruik je 2/3 ananas
200 milliliter kokosmelk
Handje mango, uit de vriezer
3 theelepels kaneel
Beetje kokosrasp
Zo maak je het
Doe het ananassap, de mango en kokosmelk samen met twee theelepels kaneel in de blender. Meng alles goed tot het een egale smoothie is.
Schenk de Piña Colada in een glas en verdeel er nog wat kaneel en kokosrasp overheen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
alexa zegt
ziet er heerlijk uit, en zonder alcohol is soms ook wel eens goed!