Van alle garnalen is het Hollandse garnaaltje misschien wel de smakelijkste. Als klein kind kon ik al genieten van een garnalencocktail. Robert Kranenborg noemt het misschien bistro jaren ’70 stijl, zo’n garnalencocktail. Ik vind het nog steeds een lekker voorgerechtje. Vooral met een zelfgemaakte whiskeysaus natuurlijk. Een beetje ketchup, goede mayo, een scheut slagroom en natuurlijk whiskey. Ik heb weleens een tijdje gehad, dat ik even klaar was met Hollandse garnaaltjes. Dit is geheel te wijten aan mijn eigen gulzigheid.
Als student werkte ik in een restaurant. Het restaurant hoorde bij een toeristische attractie, dus de zomers waren big business. In de wintermaanden waren er vaak feestjes en partijen waar ik buffetten liep. Wie in de horeca werkt, weet dat het altijd hard werken is. Het is maar afwachten wanneer er tijd is om iets te kunnen eten. Of eigenlijk afwachten of je überhaupt tijd hebt om te eten. Vaak was het even een handje friet of een stukje stokbrood met kruidenboter tussendoor. De buffetten waren altijd ideaal om snel even wat te snaaien. Vooral de spiegels met daarop de koude vissoort vond ik lekker. Leftovers gerookte zalm, forel en makreel schoof ik snel op een bordje zodat ik toch mijn maag kun vullen tijdens zo’n drukke avond. Als er een iets luxer buffet gereserveerd was, stonden er ook mijn geliefde Hollandse garnalen op het buffet. De avond dat ik mijn liefde voor Hollandse garnalen even verloor was weer zo’n drukke avond. Mijn rammelende maag zorgde ervoor dat ik bij het afhalen van het buffet mijn oog liet vallen op een soort stenen kruikje gevuld met Hollandse garnalen. Ik zie het nog helemaal voor me en ik weet nog precies waar ik aanviel op de garnalen in dat kruikje. Met een eetlepel schrokte ik de Hollandse garnalen naar binnen. Eetlepel na eetlepel. Wat was het lekker. Op dat moment. Al snel merkte ik dat het iets te veel van het goede was en was ik echt even genezen van de garnalen.
Gelukkig was het van korte duur. Hollandse garnalen zijn zo heerlijk in een salade. Deze salade van veldsla is super eenvoudig te bereiden. Meer dan alles bij elkaar gooien in een schaal is het eigenlijk niet. Toch is het zo lekker. Garnalen combineren fantastisch met avocado en met mayonaise. Omdat mayonaise en avocado vrij vettig zijn, heb ik voor de frisse smaak nog wat tomaatjes toegevoegd. De salade is te gek als lichte lunch, onderdeel van een brunch of als voorgerecht.
Toen duidelijk was dat mijn blog Little Spoon ging heten dacht ik er geen seconde aan dat de naam Little Spoon garant staat voor de leukste cadeautjes. Ik heb al een mooie vintage lepel gehad met Little Spoon erin gegraveerd. Ook een super leuk poppetje met een lepeltje, soort Vrouwtje Theelepel meets Little Spoon. Zien jullie dit mooie lepeltje op deze foto? Dat heb ik van mijn jongste lezeres Linde gehad. Het dochtertje van onze vrienden Vincent en Caroline. Linde wordt bijna 3. Lezen is er nog niet echt bij, maar als ik mama Caroline mag geloven smult ze van Little Spoons receptjes. Nou oké niet altijd, maar goed dat komt nog wel. Bij oma thuis heeft Linde dit lepeltje speciaal voor mij uitgezocht. Super lief toch? Ik heb een oma’s serviesverslaving en de laatste tijd is daar ook een kleine tik voor oud bestek bijgekomen. Dit soort leuks is dan meer dan welkom, dat snap je wel.
Salade met Hollandse garnalen
Voor 4 personen
Dit zit erin:
125 gram veldsla
1 avocado, in blokjes
250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
200 gram Hollandse garnaaltjes
Half bakje tuinkers
3 eetlepel mayonaise
Sap van een halve citroen
Peper en zout
Zo maak je het:
Mix voor de dressing de mayonaise met het sap van de citroen. Vind je het lekker om de dressing wat zuurder te maken? Dan kun je ook het sap van een hele citroen gebruiken.
Doe de veldsla in een schaal en meng daar de Hollandse garnaaltjes, de cherrytomaatjes en blokjes avocado door. Verdeel als laatste de tuinkers eroverheen. Het lekkerste is om de dressing apart te serveren en die op het bord er zelf overheen te scheppen. Zo blijft je salade lekker knapperig.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Ellen zegt
Mmm, er gaat niets boven Hollandse garnaaltjes! Wij proberen er elke keer wel te eten als we in Nederlands zijn.
Caatje zegt
Wat leuk om te lezen en te zien dat je Linde’s lepeltje hebt gebruikt! Ook dit gerecht komt op tafel tijdens de paasbrunch. Ze smult ook echt van de Little Spoon gerechten :)
En inderdaad, ze is nu net 3 jaar maar al dol op eten en over eten praten/ermee bezig zijn. Zo leuk!
littlespoon zegt
Super leuk vind ik dat!!