Op koelkast/voorraadkast/fruitschaal crisismomenten ben ik met vlagen verrassend creatief. Wie weet herken je dat wel? Ik eet al dagen of nee inmiddels al weken bijna elke ochtend havermout. Ik ben niet zo’n grote havermoutliefhebber maar ik heb mezelf wijsgemaakt dat dit het beste ontbijt is voor mij momenteel. Want één, het is gezond en twee, het vult als een malle, wat me dan weer helpt tegen late morning snackmomenten. Deze havermoutmantra doet zijn werk want ik verheug me nu dus elke dag weer op dat bordje havermout en mis het zelfs als ik voor een ander ontbijtje ga.
Havermout is wel echt iets wat je een beetje moet aankleden. Alleen een bak havermout word ik niet blij van. Ik maakte al eens havermout met pepernoten. Die laatste vervang je net zo goed voor een ander willekeurig koekje. Natuurlijk niet heel gezond. Mijn laatste versie is met stukjes peer, kaneel of koekkruiden, homemade notenboter en gepofte boekweit zodat er naast al die zachte ingrediënten ook nog wat te knauwen valt. En toen gebeurde het. De peer was op. Help! Nee dat lieg ik. Er lag wel degelijk peer in de fruitschaal maar op die peren ontwikkelde zich inmiddels een heel nieuwe schimmel- en rottingsrijk. Oké, lichte paniek. Wat nu? De rest van de fruitschaal zag er al even bedroevend uit. En ja hoor daar was de ingeving. Waarom geen havermout met mangoijs? Het klonk goed, maar kon net zo goed een vreselijk ontbijt fiasco worden. Vorige zomer maakte ik graag mangoijs. Bevroren mango met wat kokosmelk in de blender en smullen maar. En dat at ik ook gewoon als ontbijt. Met wat gezonde crumble erbovenop. Klinkt goed hè? Dat recept komt nog hoor. Echt. Ik nam de proef op de som. En ja hoor. Zo lekker. Ik creëerde mijn eigen tropische havermout. Ik vond het zo’n lekker ontbijtje, dit moet ik gewoon met jullie delen. Voor extra club Tropicana feelings gebruik je kokosmelk, maar dat had ik nu niet in huis. Amandelmelk is ook heerlijk.
Tropische havermout
Voor 1 tropische ontbijter
Dit zit in en op de havermout:
50 gram havermout
240 milliliter melk maar keuze, ik gebruik amandelmelk
1 eetlepel honing
1 eetlepel homemade notenpasta
Optioneel: gepofte boekweit
Kaneel
Handje noten, grof gehakt
Dit zit in het mangoijs:
Handje bevroren mango
Scheutje melk naar keuze
Zo maak je het:
Verwarm de havermout met de melk, honing en kaneel in een pannetje en breng aan de kook. Roer af en toe.
Terwijl de havermout richting kookpunt gaat maak je het mangoijs. Doe de mango met de melk in de blender en blend tot het ijs.
Schep de havermout in een bord. Daar overheen schep je het mangoijs. In het midden leg je een klodder notenpasta. Verdeel de stukjes noot en boekweit erover. En ready is jouw start van de dag!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Anne zegt
Dit klinkt fantastisch. Net een havermoutje op maar verheug me nu al op morgen.dit word ‘m zeker! Waar koop je de gepofte boekweit bij appie xl heb ik deze nog niet kunnen ontdekken. Xx an
Stefanie zegt
Jij vindt dit ook echt fANtastisch. Gepofte boekweit kocht ik ooit eens bij de biowinkel. X Stef
alexa zegt
ziet er heel goed uit !
Stefanie zegt
Thanks!
Ellen zegt
Hier was ik op aan het wachten! Ziet er heeerlijk uit!
Stefanie zegt
:-) Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Het Sushimeisje zegt
Ziet er mooi uit. Maar wordt de havermout hierdoor niet erg nat?
Stefanie zegt
Ik snap dat je dat denkt. Had ik eigenlijk ook wel verwacht, maar ik vond dat het niet nat werd. Ik kan me wel voorstellen dat als je de havermout even laat staan en de mango smelt, dat het dan wel nattig wordt. Ik heb het direct opgegeten en dus nergens last van!