Laatst maakte ik al notenboter. Wat echt ontzettend lekker was, maar ik wilde meer. En vooral, nog lekkerder. Ik vind dat hele boter en pasta maken van noten leuk. In een mum van tijd, in principe doet de keukenmachine het werk dus het enige wat jij doet is alle ingrediënten in de kom gooien, heb je zo’n smakelijk goedje wat je overal op en door doet.
Ik ging bij mezelf te rade – wat is mijn favoriete noot? Dat is toch wel de hazelnoot. Even kort door de bocht, maar alles met hazelnoot is lekker. Denk maar aan bonbons met hazelnootvulling. Lekker. BonBonBloc met praline. Lekker. Chocoladereep met hele hazelnoten. Lekker. Oeh en hazelnootijs dan. Lekker. En niet te vergeten Nutella. Hazelnootpasta met chocolade. Dikke vette lekker.
Als kind had ik een bijzondere gewoonte trouwens. Ik was gek op Nutella. Gewoon zo uit de pot lepelen was geen probleem. Wat ik echt lekker vond was het volgende. Ik smeerde een boterham in met een dikke laag Nutella. Legde er een boterham bovenop. Besmeerde die ook weer met een dikke laag Nutella en de boterhammen gingen de magnetron in. Ja je hoort het goed. De boterhammen met Nutella warmde ik even op in de magnetron. Dat was precisiewerk, kan ik je vertellen. De Nutella op de bovenste boterham moest een beetje hard worden, maar de boterham moest zacht blijven. Als de boterhammetjes te lang in de magnetron zaten werd het een beetje oudbakken toast. Wat me er overigens niet van weerhield om mijn Nutella sandwich op de eten. Deze mega caloriebom heb ik al jaren niet meer gegeten want ik heb nooit Nutella in huis (1) en we hebben al jaren geen magnetron meer (2). As we type heb ik wel echt heel veel zin in dit zelf bedachte chocoladebroodje.
Helaas, ik moet het even doen met deze hazelnootpasta. Nou eigenlijk helemaal niet helaas, want hij is toevallig heel lekker. En ja ook wel een soort van gezond(er). Dan moet je niet net als ik deed, elke dag een paar klodders van die hazelnootpasta op je havermout scheppen natuurlijk. Zo af en toe is geen probleem. De smaak is heerlijk. Op je havermout dus, of op een boterham met een beetje roomboter.
Volgende keer is pindakaas aan de beurt. Ook al zo één waar ik bijzondere en wat opmerkelijke eetgewoontes bij heb.
Hazelnootpasta
Voor ongeveer 300 milliliter
Dit zit erin:
300 gram hazelnoten, ongebrand en ongezout
4 eetlepels olie naar keuze, ik gebruik lijnzaadolie, maar andere olie is ook prima
Kaneel naar smaak
1 of 2 eetlepels honing
Snuf zeezout
Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Ik gebruik hiervoor een foodprocessor.
Zet de keukenmachine aan en laat 15 tot 20 minuten draaien, tot de noten zijn veranderd in een notenpasta. De eerste minuten heb je verpulverde noten. Door het lange draaien komt er olie vrij en ontstaat er langzaam aan een pasta.
Deze hazelnootpasta bewaar je in een schone glazen pot en in de koelkast.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Sarah - Van Eigen Kweek zegt
Oohhh het doel om veel hazelnoten te rapen volgende herfst is gevonden! Deze ga ik zeker maken! Lijkt me heerlijk!
Stefanie zegt
Wat leuk! Raap je die ergens in een bos?
Willemijn zegt
Hoi Steef! Ik heb een sloot aan hazelnoten liggen, maar geen keukenmachine.. Heb je nog tips? Of moet ik toch gewoon gaan sparen? ;-)
Stefanie zegt
Oei dat wordt toch sparen denk ik. Noten zijn zo hard, dat red je niet met een staafmixer of zo. Heb een blender? Wie weet kan je dat proberen? En anders, 11 oktober is je verjaardag toch ;-) x
Willemijn zegt
Haha ja klopt! Hmm misschien een poging wagen met m’n blender. Ik laat het je weten!