Voor gerechten uit de Arabische keuken, of gerechten die enigszins lijken op iets Arabisch, mag je mij ‘s nachts altijd wakker maken. De combinatie van kruidige specerijen, verse groente, zoet en hartig vind ik echt heerlijk.
Ik vertelde jullie al eens dat ik een paar jaar geleden een tripje maakte naar Marrakech. Ook weer zo’n plek waar ik nog wel een keer terug naar toe wil. Wij sliepen in een riad in de oude medina. Een riad is een bed & breakfast. Vaak verstop achter een grote stenen muur en een hoge poort. In de kleine straatjes waar het druk en vol is verwacht je nooit dat er zo’n oase van rust tevoorschijn komt zodra je de poort opent. Marrakech lijkt wel een sprookje. Allemaal kleine kronkelstraatjes waar je uren door struint en dwaalt. Of verdwaalt als je niet oppast ;-). Ondanks dat de stad prachtig is en ik gek ben op levendigheid, hebben we toch een dagje de drukte ontvlucht en een tripje gemaakt naar het Atlasgebergte.
Wat was dat geweldig om te doen. Met een gids gingen we richting het gebergte. Samen met hem maakte we een wandeling door de bergen. We liepen door kleine berberdorpjes waar mooie kleden op de grond lagen en een hele boel pitjes stonden met daarop tajines. De lekkerste geuren verspreidde zich. Ook schitterende vergezichten en een prachtige waterval kwamen we tegen. De meeste mensen dragen tijdens zo’n trip door de bergen stevige wandelschoenen. Of op z’n minst dichte schoenen. Vriendin An en ik niet hoor. Wij hebben deze hike op onze slippers gemaakt. Wat af en toe best zorgde voor gevaarlijke situaties. Iets met hoogte en gladde rotsen. Nou ja, we hebben het overleefd, maar als ik je dan toch een tip mag geven, trek tijdens een wandeltocht gewoon even je dichte schoenen aan. Ja, ook als dat iets minder fashionable staat dan je flipflops.
Deze kiptajine is er niet perse één zoals in Marokko. Daar worden de tajines bereid in de originele stenen varianten en niet in een wok zoals ik nu heb gedaan. Ook krijgt de tajine wat meer tijd, wat voor de smaken natuurlijk geweldig is. Dit is meer een snelle variant die gewoon ideaal is voor doordeweeks of op de momenten dat je wat minder tijd hebt.
Kiptajine met abrikozen en couscous
Voor 2 tot 3 personen
Dit zit erin:
350 gram kippendijen, zonder vel en bot, in reepjes
1 rode ui, fijngehakt
2 wortels, in dunne plakjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eetlepel komijnzaad
1 theelepel venkelzaad
Klein bosje koriander, fijngehakt
75 gram gedroogde abrikozen
1 blik tomatenblokjes
250 milliliter kippenbouillon
170 gram couscous
Olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het:
Verhit een wok en rooster in een droge pan iets meer dan de helft van de komijnzaad. Na een paar minuten begint de komijn te geuren. Haal dan uit de pan en zet weg.
Verhit een scheut olijfolie in dezelfde wok en bak de kip. Als de kip dicht is geschroeid en licht bruin verkleurd voeg je de rode ui, knoflook, geroosterde komijn en wortel toe. Bak op een zacht vuurtje tien minuten. Voeg nu de tomatenblokjes en stukjes abrikoos toe en breng langzaam aan de kook. Laat een kwartier tot twintig minuten pruttelen.
Terwijl de kiptajine op staat, ga je aan de slag met de couscous. Doe de couscous in een kom en voeg de rest van het komijnzaad en het venkelzaad toe. Dit zorgt voor een heerlijke smaak aan je couscous. Schenk er de hete bouillon over, roer goed door en sluit de kom af. Na tien minuten is de couscous helemaal gaar. Maak los met een vork.
Voeg de koriander toe aan de tajine en breng op smaak met peper en zout. Serveer met de couscous en een lekkere groene salade. Bijvoorbeeld van little gem sla, met munt, koriander, olijfolie en wat citroensap.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Ellen zegt
Oh, dit klinkt lekker! Ik heb pas een tajine gekregen, maar ze nog niet kunnen gebruiken, misschien toch eens van onder het stof halen ;)
Stefanie zegt
Een tajine gemaakt in een tajine is echt nog zoveel lekkerder! Wel even de tijd voor uittrekken maar de moeite meer dan waard!
Carolien - alcana on the road zegt
Oh wat een heerlijke foto’s van Atlasgebergte :)
Jolanda van Ginneken zegt
Klinkt heerlijk! In de ingredientenlijst staat 1 eetlepel komijnzaad, dat bij de kip gaat. Bij de couscous staat dan: “doe de rest van het komijnzaad…”. Betekent dit dat maar de helft bij de kip gaat en de rest bij de couscous? Of heb je extra komijnzaad nodig? Bedankt alvast! Groetjes, Jolanda