Wat kan ik toch blij worden van die lekkere gerechtjes die spontaan ontstaan. Het allerleukste van koken vind ik, na het opeten natuurlijk, dat de mogelijkheden, combinaties en smaken oneindig zijn. Met koken zeg je nooit, nou nu heb ik alles al geprobeerd, want dat is niet zo. Vaak op de momenten dat je even moet roeien met de riemen die je hebt, of in dit geval het even moet doen met wat je nog in huis hebt, creëer je kleine pareltjes waarvan je niet snapt dat je de combinatie nog niet eerder had bedacht. Zo ging dat ook met deze salade. Het was tijd voor de lunch. Ik had niet echt zin om de deur uit te gaan, maar ik had eigenlijk wel zin in brood. Laat er in de vriezer nu net nog twee broden zitten. Hele lekkere, maar ongesneden. Ja jeetje en hoe lang duurt het dan wel weer niet eer de broden ontdooid en afgebakken zijn? Geduld.. dat is een eigenschap die mij op was toen de goede eigenschappen werden uitgedeeld. Ongeduld heb ik wel in een grote hoeveelheid gekregen. Het liefste wil ik alles nu of in ieder geval wel heel snel.
Een tikkeltje mopperend trok ik wat kasten open en zag daar ineens een weckpot met die mooie zwarte dupuy linzen. Dit zijn wel de lekkerste linzen die er zijn, vind ik. Na het koken blijven ze stevig en houden ze een bite. Precies wat ik zocht in de boterham die zo onbereikbaar leek. Even flink mijn tanden in iets zetten. Nu lijken linzen in de verste verte niet op brood, maar oké ik zei al, roeien met de riemen die je hebt.
In de koelkast kwam ik ook nog gerookte zalm, spinazie en avocado tegen. Af en toe vind ik het zo lekker om gerookte zalm op te warmen. Ze zalm valt dan uit elkaar en is wat zachter van smaak. Ik maakte er een honing-mosterddressing bij en wat dille erbovenop. Het bleek een gouden combinatie. Het smaakt naar Zweden. Of in ieder geval zoals ik denk dat gerechtjes smaken in Zweden. Op de een of andere manier associeer ik het dus ook een beetje met Ikea. Klinkt gek he? Komt vast door de combinatie van dille en honing. Dille was nooit echt favoriet, maar de laatste tijd kan ik het steeds meer waarderen. Helemaal dus in deze Zweedse Ikea salade ;-)
Linzensalade met warme gerookte zalm
Voor 1 persoon
Dit zit in de salade:
75 gram gerookte zalm
50-75 gram ongekookte dupuy linzen
2 handen rauwe spinazie
½ avocado, in blokjes gesneden
Paar takjes dille
Dit zit in de dressing:
1 grote eetlepel honing
1 grote eetlepel dijon mosterd
3 eetlepels olijfolie
Sap van 1 citroen
Zo maak je de dressing:
Meng alle ingrediënten in een kommetje en klop tot het een egale dressing is. Met deze verhoudingen vind ik de dressing perfect.
Zo maak je de salade:
Kook de dupuy linzen. Ik houd niet de kooktijd van de verpakking aan, maar proef zelf tussendoor een paar keer. Mijn linzen heb ik ongeveer 15 minuten gekookt. Op d verpakking staat vaak langer, maar wil graag een stevige bite.
Verwarm een koekenpan en leg er de gerookte zalm in. Laat de zalm op een laag vuurtje verkleuren van donker zalmroze, naar lichter zalmroze.
Doe de spinazie op een bord en verdeel er een paar eetlepels dressing overheen. Schep de linzen eroverheen, daarna de avocado en als laatste de warme gerookte zalm. Verdeel weer wat dressing over de salade en garneer met dille.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Manon zegt
Oeh dit ziet er héérlijk uit! Eet zelf geen zalm, maar denk dat het zelfs nog lekker is als je dat weglaat?
Stefanie zegt
Ik denk dat het zonder zalm ook heel lekker is. Als je toch iets wil toevoegen is rosbief denk ik ook erg lekker of anders wat extra avocado of plakjes geroosterde aubergine.
Ellen zegt
Heerlijk! Ik hou van de combinatie van dille, avocado en zalm. Match made in heaven ;)
Stefanie zegt
Ben ik het helemaal mee eens!