Al jaren ben ik een fanatieke hobbykok. Ik kan, al zeg ik het zelf, best aardig koken, maar goed ik blijf een amateur. Zo weet ik niets of weinig van kerntemperaturen, snijtechnieken, bereidingswijzen en hele bijzondere smaakcombinaties. Ik doe alles altijd op gevoel. Prima natuurlijk zolang je voor jezelf kookt, maar zodra je bij de Nederlandse horecatop hoort gaat het er wel echt anders aan toe. Deze bofkont heeft een dagje meegedraaid bij Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk. Meliefste is het restaurant van Thijs en Anuschka Meliefste. Sinds 1 maart zijn zij de trotse eigenaren van dit prachtige restaurant op een schitterende locatie aan het Veersemeer. Het jonge stel heeft horeca, koken en gastvrijheid door de aderen stromen. Daarom extra leuk om uit mijn eigen keuken te komen en te zien hoe het er aan toegaat bij de pro’s. De hele dag heb ik foto’s gemaakt. Kijken jullie mee?
This is my view of the day. Niet verkeerd toch? Alhoewel ik weinig van het uitzicht heb genoten want in de horeca is het gewoon keihard werken. Ik hielp weliswaar op een rustige dag mee, maar Thijs vertelde dat je in de keuken nooit klaar bent. Ook op dagen met weinig reserveringen is er altijd wat te doen.
Om 9.00 uur meldde ik me bij Thijs. We begonnen met een bakje koffie. Of nee, cappuccino. Daar ben ik gek op. De cappuccino die Anuschka voor me maakte is wat mij betreft meer dan goed gekeurd. En dan schort aan en aan de slag
Thijs werkt veel met gefermenteerde groente en groente uit het zuur. De gasten krijgen voorafgaand aan het diner een schattig weckpotje met daarin wat van deze groente. Ze zijn heerlijk. Aan mij de taak om de potjes te vullen. Om daarna deze artisjokken te pellen. Iets wat ik dus nog nooit gedaan had. Net zoals ik nog nooit een gerecht heb gemaakt met verse artisjokken. Ik maakte onder andere rolletjes van plakjes ingelegde wortel en vulde vormpjes met een vlierbloesemcrème – die echt fantastisch lekker is overigens – voor bij het dessert. Ook maakte ik bolletjes van rauwe aardappel, zo’n kilo of vijf. Met daarna blaren op mijn handen. Het lijkt wel of ik niets gewend ben. Ik mocht alles proeven van Thijs. Je snapt dat ik me dat geen twee keer heb laten zeggen ;-).
Ondanks het gesnoep tussendoor, ging een lunch er wel in.
Deze krabscharen heb ik gebroken. De krab peutert Thijs er uit om te gebruiken voor een heerlijk voorgerecht. Een klusje van een halve dag is dat.
Nadat ik na de lunch nog wat had geholpen was het tijd om te proeven. Dat is toch wel hetgeen waar ik het beste in ben. Proeven en genieten van de gerechtjes en bijpassende wijnen. Na een paar heerlijke amuses, waaronder één met paling en krokante pastinaak, mocht ik dit kunstwerkje van wortel, krab en crème fraîche proeven. Elke hap bracht me meer in de zevende hemel. Wow wat geweldig zeg.
En toen de rode poon met asperges en een jus van kaefir. Ook al zo geweldig.
Heb je ooit wel eens een dessert geïnspireerd op een berk, vlier en een spar gegeten? Ik wel en ik vertel je, het is heerlijk. Sorbetijs van berkensap, meringue van berkensap, witte chocolade poeder… Ja hoor, weer in diezelfde zevende hemel.
Na al deze heerlijkheden was het tijd om weer aan de bak te gaan. We verhuisde de keuken voor de buitenlucht om te gaan wildplukken. Thijs laat zich voor zijn gerechten inspireren door de natuur. Een tikkeltje barbaars misschien maar ik heb geen idee welk bloemetje nu eetbaar is en welk bloemetje onkruid. We plukten dovenetel, hondsdraf, koolzaad en vogelwikke. Je ziet op de foto van het gerechtje met wortel, krab en crème fraîche dat de bloemetjes ook echt gebruikt worden.
Thijs aan het werk, maar ook ik mocht proberen een kunstwerkje na te maken. In opperste concentratie natuurlijk. Een bibberend handje, want wat een precisiewerkje.
Rond een uur of 23.00 was de keuken schoon en opgeruimd en was het tijd voor een after work drankje. Wat een lange dagen. Dik respect voor Thijs en Anuschka die dit elke dag van de week zo doen. Een bijzonder en mooi bedrijf dat wordt gerund door mensen met een passie. Te gek om daar een dagje onderdeel van de zijn. Ik kan niet wachten om er met mijn lover te gaan eten. Aanrader!
Heb jij al gegeten bij Meliefste? Laat het me weten! Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Ellen zegt
Wat moet dat een fantastisch leuke ervaring geweest zijn! Al het eten zag er ook echt heerlijk uit.
Stefanie zegt
Het was echt een geweldige dag. En dat je dan ook nog van alles mag proeven… jammie!
Sarah - Van Eigen Kweek zegt
Wow! Wat leuk om als hobbykok eens te kunnen meedraaien in een restaurant. En zo te zien is het ook nog eens top wat ze daar serveren! Echt leuk hoor!
Stefanie zegt
Het was geweldig. Als je ooit eens in de buurt bent, is het aanrader om te eten!