Stapels kookboeken en tijdschriften, honderden receptideeën op mijn telefoon of op één van mijn willekeurige lijstjes, borden vol inspiratie op Pinterest. Als ik nu stop met het verzamelen van recepten kan ik, als ik wil, mijn hele verdere leven elke dag iets anders koken. Aangezien dat geen realistisch en zeker ook geen leuk streven is – mag ik alsjeblieft gewoon recepten blijven verzamelen? – ben ik blij met de Miss Gingerish Challenge. De Miss Gingerish Chalenge? Ik leg het je uit.
Foodblogster Annemieke van Miss Gingerish heeft hetzelfde probleem als ik heb. Ontelbare recepten en kookboeken die wachten om gekookt te worden. Daarom heeft zij een challenge in het leven geroepen. Annemieke wil minstens één keer per maand een recept koken uit een kookboek dat ligt te verstoffen in de kast. Ze riep haar mede foodies op om mee te doen met deze challenge en de gerechten te delen op Facebook, Instagram of Twitter met de tag @missgingerish of hashtag #missgingerish.
Ik was direct enthousiast, heb mijn kookboeken uit de kast getrokken en ben gaan zoeken naar een recept om te maken. Dat was een lastige, aangezien kiezen niet mijn sterkste eigenschap is. Het eerste recept heb ik eigenlijk gewoon mega op safe gespeeld. Ik kon niet kiezen, dus koos ik iets wat ik al eerder probeerde. Namelijk de geblakerde kip met San Fran quinoasalade. Aangezien het al even geleden was, vond ik dat de salade ook gewoon telt voor de challenge.
Ik ben fan van Jamie Oliver. Hij inspireert. De foto’s in zijn kookboeken maken hongerig. Ik krijg zin om te eten en te koken en de tafel te dekken met prachtige gevulde schalen met lekkers. Ik wil naar de markt om inkopen te doen en een eigen moestuin te beginnen. Nou dat laatste niet echt, maar vooral in mijn fantasie. Ik heb aardig wat kookboeken van Jamie Oliver. Waaronder het 15 Minuten kookboek. Eigenlijk is deze niet van mij, maar heb ik het boek ‘geleend’ van mijn moeder. Er staan echt heel erg lekkere gerechten in, maar serieus, dat hele in 15 minuten op tafel… Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar het is mij nog nooit gelukt. Als je er gewoon vijftien of zelfs bij sommige gerechten dertig minuten bij optelt, is er niets aan de hand. Houd ook rekening met een enigszins ontplofte keuken, aangezien ongeveer elk recept van je vraagt om je blender, foodprocessor en elke pan in je kast te gebruiken. Maar hé, het is Jamie vergeven.
Deze quinoasalade is heerlijk. De kip is geblakerd door de piment en gerookte paprikapoeder. Jamie gebruikt kipfilets, maar die komen er bij mij niet meer dus ik heb kippendijen gekozen. Veel sappiger en smaakvoller.
Ik moet nog wel even vertellen dat op de foto de feta ontbreekt. Oeps! Helemaal vergeten.
Quinoasalade met geblakerde kip
Voor 4 personen
Dit zit er in de quinoasalade:
300 gram quinoa
1 rode Spaanse peper, zonder de zaadlijsten
100 gram spinazie
4 lente-uitjes
1 bosje koriander
1 bosje munt
Handje mangoblokjes
2 limoenen
1 avocado, in blokjes
Feta om over de salade te verbrokkelen
1 bakje tuinkers
2 paprika’s, in blokjes van 2 centimeter gehakt. ik gebruik rood en geel
Olijfolie
Keukenmachine
Dit zit er in de kip:
4 kippendijen
1 volle theelepel piment
2 volle theelepels gerookte paprikapoeder
Olijfolie
Zo maak je de kip:
Doe de kippendijen in een bak en strooi er de piment en gerookte paprikapoeder overheen. Hussel goed zodat de kippendijen bedekt zijn met een laagje van de specerijen.
Breng de kip ook nog even op smaak met zout en peper.
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de kippendijen tot ze gaar zijn. Dit duurt zo’n minuut of 20/25. Jamie slaat de kipjes plat, zodat het bakken sneller gaat.
Terwijl de kip bakt, ga je verder met de quinoasalade.
Zo maak je de quinoasalade:
Kook de quinoa zoals op de verpakking staat. Zet een wok op het vuur, verhit wat olijfolie en bak de paprika kort.
Doe de spinazie, lente-uitjes, koriander, blaadjes munt en rode peper in de keukenmachine. Hak alles fijn.
Schep de quinoa in een schaal en hussel er het spinaziemengsel door, knijp het sap van de limoentjes overheen en breng op smaak met peper en zout. Verdeel nu de stukjes mango, avocado, paprika en feta eroverheen. Je weet wel, de feta die ik vergat op de foto ;-).
Inmiddels is de kip klaar. Deze snijd je in dunne reepjes en verdeelt ze ook over de salade.
Garneer de salade met de afgeknipte tuinkers.
Tip! Ik vind quinoa soms wat flauw en kook daarom de quinoa in een blokje bouillon. Dat geeft net even wat meer smaak.
Bron: 15 Minuten Maaltijden van Jamie Oliver
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Kim zegt
Wat een prachtige foto’s bij dit artikel!Ziet er ook erg lekker uit! En zonder die Feta zal het vast ook lekker smaken ;-)
Stefanie zegt
Dank je wel! Lief dat je dat zegt. Zonder feta was het ook heel goed te doen ;-)