Zodra ik de eerste krokusjes en narcissen zie verschijnen begint het al te kriebelen. Het aspergeseizoen komt eraan. Vaak moeten we dan toch nog wel twee maanden wachten tot er ook echt asperges van Hollandse bodem te krijgen zijn. Omdat het seizoen nog geen twee maanden duurt probeer ik in die weken zoveel mogelijk asperges te eten.
Het witte goud groeit in zandgrond. Vandaar dat vooral Limburg en Brabant de aspergeprovincies bij uitstek zijn. Ik woon zelf in Zeeland. Een provincie met heerlijke stevige kleigrond. Je denkt dus dat in Zeeland geen asperges groeien. Wel dus! Dankzij oude Zeeuwse zandkreken is het in Zeeland ook mogelijk om asperges te verbouwen.
Omdat asperges een kostbare groente is, koop je natuurlijk het liefste super verse asperges. Dat check je door de stengels langs elkaar te wrijven. Maken ze een piepend geluid, dan kun je er vanuit gaan dat de stengels dagvers zijn. Als je de asperges niet direct op de dag van aankoop eet, wikkel ze dan in een vochtige doek en bewaar ze in de groentela van de koelkast. Dit voorkomt dat de stengels uitdrogen. Tegenwoordig kun je bij veel aspergeverkooppunten gaan voor gemak en al geschilde asperges kopen. Wil je toch de asperges zelf schillen, schil dan rondom vanaf de kop naar beneden met een aspergeschiller. De uiteinden van de asperges kunnen stug en draderig zijn. Snijd dus altijd zo’n 2 à 3 centimeter van de onderkant af.
Het best kook je asperges in een hoge aspergepan. Ze kunnen hierin rechtop staan met het kopje boven water. Houd dit kopje vooral heel. Dit is namelijk het allerlekkerste stukje van de asperge. Kook de asperges in ruim water met een beetje zout een minuut of twaalf. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik geen aspergepan heb. Ik gebruik altijd een ovaalvormige gietijzerenpan. Die doet zijn werk ook uitstekend en de asperges heb ik tot nu toe altijd nog ongeschonden eruit gekregen. Leg ze, na het koken, op een theedoek zodat het meeste vocht daarin trekt en je asperges mooi droog worden.
Vandaag heb ik asperges op een traditionele manier bereid voor jullie in de aanbieding. Met lekkere ham, gekookt ei, een snelle hollandaisesaus – die echt super makkelijk te maken is – en krieltjes in de schil. De komende weken ga ik nog wat experimenteren met andere bereidingen. De succesnummers deel ik natuurlijk.
Hoe eet jij asperges het liefste?
Witte asperges met ham, ei en snelle hollandaisesaus
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit er in het aspergesgerecht:
1 kilo Hollandse witte asperges, geschild
8 plakken ham van goede kwaliteit
8 eieren
1 kilo krieltjes in de schil
Bieslook
Dit zit er in de hollandaisesaus:
100 gram roomboter, gesmolten
2 eidooiers, op kamertemperatuur
Sap van een halve citroen, houd je van wat zuurder? Gebruik dan een hele citroen
Zout
Peper
2 eetlepels water
Beetje bieslook, fijngehakt
Zo maak je de asperges:
Kook de krieltjes en de eieren.
Kook de asperges in een pan met ruim water en een snuf zout in 12 minuten gaar. Prik even met een vorkje erin om te checken of je de gaarheid goed vindt. Van mij mag de beet er nog wel inzitten. Wil je ze zachter? Kook dan wat langer. Leg de asperges, na het koken, op een theedoek zodat het meeste vocht daarin trekt en je asperges mooi droog worden.
Zo maak je de hollandaisesaus:
Doe de eidooiers in de hoge beker van je staafmixer. Voeg het citroensap, zout en de eetlepels water toe. Zet je staafmixer in de beker en zet hem aan. Schenk nu heel langzaam de gesmolten boter bij de eieren. Vergelijkbaar met het maken van mayonaise eigenlijk. Niet te snel gieten dus. De saus wordt langzaamaan steeds dikker.
Proef even en breng, desgewenst, nog extra op smaak met peper en zout. Ik vind het zelf erg lekker om de saus koud te serveren met wat bieslook erdoor.
Maak het bord op met wat asperges, krieltjes, een gekookt eitje, twee plakjes ham en schep er wat hollandaisesaus overheen.
Verdeel er wat fijngehakte bieslook overheen, schenk een glas knisperend witte wijn in en genieten maar.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
lonneke zegt
Oh, wat ontzettend lekker zeg!
Ik ben werkelijk dol op asperges.
Liefs Lonneke
alexa zegt
ziet er enorm goed uit wij doen altijd asperges en dan doen we ei gemixt met iets en dat eet je er dan overheen / erbij! ook een aanrader!