Toen ik nog niet zo lang geleden op zaterdagavond laat een appje kreeg werd ik redelijk hysterisch. Waarom? Dat ga ik je nu vertellen.
Op maandag 18 mei was de eerste editie van Slag op de Schelde. Een kookwedstrijd waarbij chefs en sous-chefs uit heel Nederland met elkaar de strijd aangaan. De locatie was wel erg bijzonder namelijk op het schip de Adriana, varend op de Oosterschelde. Zes deelnemers hadden de opdracht om voor een vakjury en een persjury een gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde te maken. Begeleid door een bijpassende wijn of cocktail.
Even terugkomend op dat appje. Of ik wat te doen had maandag. Deze lucky girl mocht plaats nemen in de persjury. Niet gek toch dat ik hysterisch werd? Hans Everse (Koksgilde Zeeland) nodigde mij uit voor deze toffe dag. Tja ik hoefde er niet over na te denken en heb meteen gezegd dat hij mijn plekje mocht reserveren. Samen met Rutger en Jessica van restaurant Katseveer* was hij verantwoordelijk voor de organisatie tijdens deze geweldige dag. Een hele dag in het teken van het proeven van de meest geweldige gerechten en dan ook nog nippen aan de bijpassende drankjes.
Ik deed dat natuurlijk niet alleen. De vakjury bestond uit Edwin Vinke van De Kromme Watergang**, Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve** en SVH Meesterkok Sjaak Jobse. Sommeliers Mike Dooms van De Kromme Watergang** en Paul Labruijere van Katseveer* beoordeelden de drank-spijscombinaties. Samen met culinair redacteur Astrid Schreuders en uitgever Herlinda de Clerck (gastronomisch magazine Passion HI) kozen wij onze eigen winnaar uit die de persprijs ontving. Wat een namen hè? Ik voelde me ontzettend vereerd om tussen deze toppers te verkeren.
Zes deelnemers trokken tijdens Slag op de Schelde alles uit de kast om een bijzonder gerecht te serveren. We proefden de gerechten blind, zonder te weten welke kok verantwoordelijk was voor het lekkers op ons bord en in ons glas. Wat ik zelf zo leuk vond was dat echt elk gerecht anders was en een hele eigen interpretatie van asperges en Oosterschelde producten. Ik heb daar bewondering voor hoor, combinaties maken die je niet verwacht en die dan zo geweldig lekker zijn.
De favoriet van ons, de persjury, was het gerecht van Takis Panagakis. Takis is chefkok bij Restaurant Mazie in Den Haag. Samen met zijn assistent Samantha liet hij ons genieten van het gerecht Eb & Vloed. Een salade van Oosterscheldekreeft op een krokantje en Griekse pasta met zilte groente, witte asperges en schuim van yuzu. Het gerechtje was zo zacht en romig van smaak en zorgde ervoor dat je je in het zonnige en warme Griekenland waande in plaats van op de Oosterschelde. Gewoon balen toen mijn bordje leeg was.
De vakjury koos Jelle Conijn, sous-chef van Ciel Bleu** in Amsterdam uit als winnaar. Niet alleen een plaatje om te zien deze fruits de mer Oosterschelde style maar ook nog eens erg lekker.
Na de prijsuitreiking was het nog tijd voor wat fijne deuntjes van chef Dick Middelweerd tijdens de afterparty op de boot. Ondanks dat het zonnetje niet scheen zorgde Dick er toch voor dat het een beetje voelde alsof ik op een festival was. Tel daar dan nog even een glas bubbels, een kaasbuffet en andere lekkere hapjes bij op en je hebt de dag van je leven.
Heel wat kilo zwaarder stapte ik rond een uur of vijf van boord. Tijd om naar huis te gaan. Een geweldig evenement waar ik nog heel lang van na geniet. Zodra de datum voor volgend jaar bekend is, reserveer ik hem alvast in mijn agenda. Fingers crossed dus voor weer een uitnodiging ;-)
De prachtige foto’s zijn gemaakt door Passion HI en Xander van den Bos.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Eveline zegt
Super leuk dat je hieraan mee mocht doen!! Klinkt goed zo’n dagje!
Xander zegt
Beste Stefanie,
Mooi artikel geworden! Leuk om te lezen.
Was ondanks het weer een prachtige dag :)
Mvgr Xander
alexa zegt
omg ziet er heel goed en vooral erg lekker uit!