Als student, had ik zo een paar succesgerechten die ik graag op tafel zette. Voor mezelf of voor vriendinnen die kwamen eten. Zo maakte ik graag pasta arrabiata. Eigenlijk nog wel een favoriet, die ik veel te weinig eet. Less is more geldt hier wel. Veel meer dan tomaat, knoflook en rode pepers heb je niet nodig om te meest lekkere saus te bereiden. Ideaal voor een druk studentenbestaan en het past ook nog eens perfect in een krap studentenbudget.
Koken vond ik altijd al leuk, dus toen ik om mezelf ging wonen kwam ik niet in de verleiding, wat je verleiding noemt natuurlijk, om voor het gemak een maaltijd in de magnetron te schuiven. Studieontwijkend gedrag, dat was een verleiding waar ik wel graag aan toe gaf. Regelmatig ging ik met vriend Maus uitgebreid boodschappen doen. Allebei boodschappen voor one, dus hoeveel heb je nodig? Wij presteerden het toch om iedere keer met een bepakt en bezakt fietsje te vertrekken bij die blauwe supermarkt met een XL vestiging. Van die four packs cola light, want dat dronk ik toen echt met liters te gelijk, veel tijdschriften en een hoop onnodige zaken. Mijn fiets was dan misschien wel volgeladen, maar de studiefinanciering vloog er zo natuurlijk wel doorheen. Ach ja, ik heb nog steeds leuke herinneringen aan die boodschappenmiddagen die soms wel een paar uur duurden en er altijd voor zorgden dat we in de gangpaden bijna op de grond lagen van het lachen.
Het recept voor deze pastasalade is een voorbeeld van zo’n succesgerecht. Echt een blijvertje, want in de loop der jaren blijft de salade terugkomen. Ik heb er niet eens zo heel veel aan gesleuteld. Als student gebruikte ik pesto uit een potje voor de salade, want dat is natuurlijk gewoon super makkelijk. Inmiddels is die vervangen voor een homemade variant. Dat vind ik echt wel lekkerder en in feite maak je pesto in een handomdraai. Maak wat extra, vries dat in en je hebt altijd een portie klaar voor gebruik.
Deze pastasalade is geschikt voor elk moment. Als avondeten op een warme zomerdag, om in een bakje mee te nemen tijdens een picknick of als lunch naar je werk, als bijgerecht tijdens een barbecue, you name it.
Welke gerechten kookte jij graag als student? En eet je dat nog wel eens? Ben benieuwd!
Zomerse pastasalade
Voor 4 personen
Dit zit erin:
350 gram vlindertjespasta
150 milliliter groene pesto
2 blikjes tonijn op olijfolie, uitgelekt
1 rode ui, in dunne halve ringen
1 bos groene asperges, in stukken gesneden
1 citroen
Olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het:
Kook de pasta zoals op de verpakking staat. Zodra de pasta gekookt is, laat je deze een beetje afkoelen.
Verhit een wok en bak hierin de stukjes groene asperges. Het lekkerste is, als ze nog wel knapperig zijn.
Meng in een bakje de pesto met het citroensap en schep het door de pasta. Voeg nu ook de tonijn, asperges en rode ui toe. Roer goed en breng op smaak met wat peper, zout en eventueel wat olijfolie.
Simpel toch? Nu snap je vast wel waarom dit een geliefd studentenmaaltje is.
Tip! Met wat rauwe tomaatjes of deze slome tomaatjes erdoor is deze salade misschien nog wel lekkerder.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Annemieke zegt
Pesto ging er bij ons ook met potten tegelijk doorheen toen ik student was! Ik moet er nu niet meer aan denken, pesto uit een potje ;-). En we maakten vaak pasta met spinazie en roomkaas, dat zou ik eigenlijk weer eens moeten maken, heerlijk!
Stefanie zegt
Ik maakte ook super vaak pasta met spinazie en paturain. Mega lekker. Ga ik snel weer eens eten.
Ellen zegt
Oh zo lekker! Ik hou van tonijn in een pastasalade!
Stefanie zegt
Ik vind dat dus ook echt heerlijk!
Maurice zegt
Zie ons nog gaan op onze fietsjes…… Niet de allerbeste combinatie jij en ik om boodschappen. Zat daarna weer weken op water en brood;) x
Stefanie zegt
Hahaha en ladingen tijdschriften. Liny’s leespakket ;-)
Caatje zegt
Gisteren deze pasta gemaakt en een kids versie met Dora en Diego pasta :) We hebben ervan gesmuld! Vooral het frisse van de citroen door de pesto was verrassend lekker Xxx
Maike zegt
Wat een leuk verhaal erbij, ik ben student en bezoek deze site vaak voor wat inspiratie haha! Dit recept ga ik zeker eens proberen, thanks! :)