Deze groene salade met romige tahindressing is het perfecte bijgerecht voor een barbecue. Ik geef je het recept en vertel je direct over mezelf als konijn en mijn lover als oerman. Benieuwd waar dit over gaat? Lees snel verder.
Hittegolf
De langste dag hebben we alweer een week achter ons liggen. De zomerse temperaturen lieten nog wel even op zich wachten. Het leek af en toe wel een onstuimige stormdag. Ik heb nog even getwijfeld om met mijn panter bontjasje – nep natuurlijk – naar buiten te gaan, maar dat was wel een tikkeltje overdreven. Zoals het er nu naar uit ziet komt de zomer eraan en krijgen we een heuze hittegolf. Of we die ook echt krijgen is altijd even afwachten – ik verheug me er echt op, dus hoop van wel – maar dat we straks weer massaal gaan barbecueën is een feit. Daarom heb ik vandaag een heerlijke salade in de aanbieding die je serveert als bijgerecht tijdens een barbecue. Of gewoon tijdens een ander lekker maal.
Oerding
Barbecueën, ik hou ervan. Van het opeten van de gerechten dan. Ik heb vrij weinig met het grillen van vlees, het temperen en reguleren van het vuur en met kerntemperaturen. Ook in huize Spoon zijn de rollen vrij traditioneel. De man is nou eenmaal gek op barbecueën. Een paar jaar geleden hebben we een buitenkeuken op gas gekocht en dat werkt fantastisch. Het is lekker snel, je hoeft geen engelengeduld te hebben met het maken van het vuur en de temperatuur is makkelijk te regelen. Barbecueën is voor mannen een soort oerding. Terug naar de prehistorie, grote stukken vlees, waar ze dan wild aan kluiven en het liefste met een paar gevaarlijke brullen erbij. Wees gerust, zo gaat het er niet aan toe hoor als wij keuen. Dit is meer een op hol(bewoner) geslagen fantasie.
Hij de oerman, ik het konijn
Hoewel Ruben vooral gek is op veel verschillende soorten vlees, is voor mij een barbecuemaaltje niet compleet zonder iets groens. Mijn lover is dan misschien de oerman in dit verhaal, ik ben toch wel het konijn. Nou hoop ik niet dat de oerman het konijn wil grillen.. Dit konijn is gek is op alle soorten groente. Rauw, gebakken, gegrild, gestoomd, het maakt niet uit. Deze groene salade met een romige tahindressing en eetbare bloemen is ook echt een feestje voor de iets minder groenliefhebbers. De dressing is heerlijk romig en nootachtig van smaak. Je proef zout door de feta en ja dan die bloemen erop. Dat ziet er toch geweldig uit? Om te voorkomen dat je jezelf al helemaal volpropt met brood terwijl je wacht op je gegrilde stukje vis of vlees, schep je je bordje vol met deze salade. Wedden dat er nog ruimte genoeg is voor iets heerlijks gebakken door de oerman?
Groene salade met romige tahindressing en eetbare bloemen
Porties
Dit zit in de salade:
- 300 gram gemengde sla, bijvoorbeeld een mix van eikenbladsla, spinazie en rucola
- 1 komkommer, ongeschild in dunne plakjes
- Paar eetbare bloemen, ik kocht ze bij een Turkse supermarkt in Goes, maar AH of anders de tuincentra’s verkopen ze ook
- 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
- 100 gram feta, verbrokkeld
- ½ bosje munt, grof gehakt
- ½ bosje koriander, grof gehakt
Dit zit in de romige tahindressing:
- Romige tahindressing
- 1 rode peper, zonder de zaadjes fijngehakt
- 4 eetlepels tahin
- ½ bosje munt, fijngehakt
- ½ bosje koriander, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Sap van 1 citroen
- Scheut olijfolie
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Schaal
- Serveerschaal
Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een schaal en klop tot het een romige dressing wordt. Proef of je de dressing genoeg op smaak vindt. Voeg eventueel nog wat extra tahin, olijfolie of citroensap toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Pak een grote schaal en verdeel daarover de gemengde sla, daarna de komkommer, cherrytomaatjes, verbrokkelde feta, de koriander, munt en tahindressing. Als laatste verdeel je de eetbare bloemen over de salade.
Is deze groene salade geen plaatje? Bijna zonde om op te eten. Bijna dan.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Annemieke zegt
Ziet er weer heerlijk uit Stefanie! En tahin is echt heerlijk….
Stefanie zegt
Thanks! Tahin is echt heerlijk.