Als ik iets leuk vind en als ik ergens blij van word is het wel Little Spoon en alles wat erbij komt kijken. Toen ik november 2014 startte met mijn eigen foodblog had ik geen idee dat ik er zoveel plezier aan ging beleven. Natuurlijk had ik wel een vermoeden, want ja, als je een beetje slim bent kies je een hobby voor jezelf uit waar je echt al je vrije uren aan wil besteden, iets wat nooit een verplichting wordt en waar je energie van krijgt. Nou dan heb ik echt de juiste hobby gekozen. Ik denk niet dat er iets aan bloggen is wat ik niet leuk vind. Allemaal lekkere recepten bedenken, uitproberen, perfectioneren, stylen, op de foto zetten en op eten. Of course. Ook dat hoort erbij.
Knorrende maag
Ik hoop lezers te laten zien dat koken niet moeilijk hoeft te zijn, niet altijd veel tijd kost en lekker en gezond kan zijn. Geweldig als je mijn recepten kookt. Wie weet volg je het hele recept, maar ik ben ook al blij als je door het lezen van één van mijn recepten en verhalen zelf iets lekkers bedenkt. Wat ik ook fantastisch vind is mailtjes en berichtjes die ik krijg met daarin jullie recepten, waar ik door geïnspireerd raak. Compleet onbekenden, maar ook af en toe bekenden die ik al even niet gesproken heb. Zo kreeg ik vorige week een mailtje van mijn oud-collega Mark. Hij mailde over een lauwwarme aardappelsalade met witte asperges en lamsoren. Het lezen van het recept zorgde direct voor een knorrende maag. Dagen heb ik in mijn hoofd het gerecht al gemaakt en geproefd. Uiteindelijk stond het van het weekend op tafel. Grotendeels naar Marks recept, met een kleine eigen draai. En lekker dat het was! Omdat we nog iets meer dan een week van witte asperges kunnen genieten, kan ik niet anders dan dit recept met jullie delen.
Puur en zonder poespas
Het is een salade zonder poespas. Pure ingrediënten van het seizoen die perfect met elkaar combineren. De asperges zijn een tikkeltje zoet van zichzelf. Die hele zachte smaak is super lekker met de ziltige lamsoren. Ik heb ook nog wat crème fraîche en rode wijnazijn door de salade geschept om het iets frisser te maken. Deze aardappelsalade doet het goed als maaltijd, maar staat ook uitstekend tussen allerlei andere gerechten tijdens een brunch of wat dacht je van een bakje mee tijdens een picknick? Je steelt gegarandeerd de show.
Lauwwarme aardappelsalade met witte asperges en lamsoor
Voor 2 personen
Dit zit erin:
400 gram nieuwe aardappels, geschrapt. Het schilletje is zo dun dat het zonde is om ze echt te schillen
500 gram witte asperges, geschild
200 gram lamsoren
300 gram zalmfilet
1 eetlepel creme frachie
2 eetlepels rode wijnazijn
Roomboter
Peper en zout
Zo maak je het:
Kook de aardappels in 15 tot 20 minuten gaar met een snuf zout. Zorg dat er nog een beetje de beet in zit. Giet at en doe de aardappels in een grote schaal.
Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Snijd de asperges in vieren doe ze in de pan zodra het water kookt. Doe een snuf zout en een klont roomboter in de pan. Kook de asperges in 12 minuten gaar. Zodra de asperges gaar zijn, schep je ze met een schuimspaan uit het water en laat je ze uitlekken. Voeg ze daarna bij de gekookte aardappels.
De zalm garen kan je op twee manieren doen. Even in de oven tot hij mooi licht roze kleur of bakken in de koekenpan. Dit heb ik gedaan. Verhit een klontje boter in de pan en bak hierin de zalm een paar minuten. Voor mij hoeft de zalm nog niet helemaal gaar te zijn vanbinnen. Als de zalm de gewenste garing heeft, verdeel je deze in vlokken.
Verhit een beetje roomboter in een wok en bak de lamsoren. Dat hoeft maar heel kort.
Schep de lamsoren bij de aardappels en asperges. Voeg de crème fraîche en rode wijnazijn toe en meng voorzichtig. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel als laatste de zalm over de salade.
Tip! Maak je deze salade buiten het seizoen voor asperges, kies dan voor groene aspergetips die je even kort wokt. Ook lamsoren zijn een seizoensafhankelijk product. Je vervangt het bijvoorbeeld door spinazie.
Tip 2! Voor een vegetarische variant, laat je de zalm weg en voeg fijngehakte gekookte eitjes toe.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Geef een reactie