Een paar weken geleden zag ik op de blog Uit Paulines Keuken dat er een olie Blend Bar in de Rotterdamse Markthal zit. Dat leek me wel wat en ik nam me voor om er snel een kijkje te nemen. Vorige week deed ik dat, samen met een paar andere bloggers. Een olie Blend Bar, wat gebeurt daar allemaal? Ik ga je dat nu vertellen.
Slim
Sinds eind mei heeft de Markthal in Rotterdam de eer om een plek te bieden aan de eerste olie Blend Bar ter wereld. In deze tijdelijk bar staat alles in het teken van blenden van oliën. In de olie Blend Bar van Becel zie je dat het op de juiste manier combineren van plantaardige oliën je een bijzonder product oplevert. Olie blenden is eigenlijk iets heel slims. Je krijgt alle goede eigenschappen bij elkaar in één olie. Naast dat, is een blend van verschillende smaken natuurlijk ook gewoon erg lekker.
Master blend
De basis voor alle oliën in de Blend Bar is een master blend ontwikkeld door Becel. Die blend bestaat uit koolzaad-, lijnzaad- en zonnebloempitolie. Dit is ook de basis voor margarine. Plastic zei je? Niet dus. Daarover later meer. De master blend zit boordevol goede eigenschappen. Wat dacht je bijvoorbeeld van heel veel Omega 3 en Omega 6? Die je nodig hebt om je hart en vatenstelsel gezond te houden. Het maken van de olie gebeurt machinaal in de fabriek natuurlijk, maar in de Blend Bar konden we de old fashion way aanschouwen. Een ouderwetse oliepers laat zien dat je pitjes in een handomdraai – nou eigenlijk heb je er wel wat spierenballen voor nodig – worden omgetoverd tot olie.
We gingen ook zelf aan de slag. Ik heb een blend gemaakt met geroosterde hazelnoot. De basis is de master blend en daar heb ik geroosterde hazelnootolie aan toegevoegd. De smaak is heerlijk en je proeft heel duidelijk hazelnoot.
Margarine plastic? Echt niet!
Om nog even terug te komen op margarine en plastic. Van de master blend met een toegevoegd smaakje heb ik ook een margarine spread gemaakt. Geloof mij, in zo’n margarine gaan enkel natuurlijk ingrediënten. Natuurlijk is het proces van margarine niet te vergelijken met het proces van roomboter, maar er zit niets verontrustend in het smeersel. Zou een beetje gek zijn ook eigenlijk. Door de oliën naar keuze met de staafmixer te kloppen ontstaat er een smeerbare margarine. Om dit voor elkaar te krijgen voeg je wel wat water, wortelsap voor de kleur, snufje zout en een beetje citroensap voor de conservering, wat room en verwarmde tropische oliën toe. Even goed mixen, daarna koelen in de ijsmachine en smeren maar. De smaak is goed, maar eerlijk is eerlijk, ik ben en blijf gewoon een grote liefhebber van roomboter.
Om mijn eigen olie te combineren mocht ik shoppen in de Markthal. Yes! Altijd fijn. De geroosterde hazelnootolie is geweldig in een salade met extra belegen geitenkaas, aardbeien en pecannoten. Een scheut in een willekeurug beslag of deeg lijkt me ook heel lekker, dus dat ga ik snel testen.
De Blend Bar is nog t/m zondag 19 juli te bezoeken in de Markthal in Rotterdam. Daarna doet de Blend Bar andere Europese steden aan.
Wat is jouw favoriete olie? En waar gebruikt je dat dan voor?
Ben jij al bij de olie Blend Bar geweest? Ik ben benieuwd en laat het me weten! Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Geef een reactie