Vandaag doe ik jullie een groot plezier. Je vraagt je misschien af met wat? Met mijn versie van een Caesar salad. Deze salade is regelmatig mijn redder in nood. De nood die heet Wat zullen we eten vanavond? of Ik heb geen zin om te koken. Deze salade staat zo op tafel, is goed gevuld en echt geweldig lekker. In huize Spoon al een paar jaar favoriet. Vanaf nu kan dit dus ook jouw makkelijke maaltijd worden.
Julius x Cleopatra
Bij Caesar salad had ik altijd een romantische gedachte. Dit was het gerecht wat Julius Caesar voor zijn liefje Cleopatra kookte als ze een gezellig onder onsje hadden. Of wat Cleopatra kookte op de eerste date met Julius. Het gerecht wat daarom elk jaar weer op tafel verscheen tijdens bijzondere gelegenheden en zo’n leuk verhaal was om te vertellen aan alle vrienden die mee aten. Want met dit gerecht heeft Cleopatra Julius verleid. Nee hoor niets van dit alles. Wel heerlijk om een beetje te dagdromen over Julius en Cleopatra, maar goed dit heeft ons uiteindelijk niet de Caesar salad opgeleverd.
Narcist
De Caesar salad is vernoemd naar een nogal narcistische chefkok. Een chefkok die zo vol van zichzelf en zijn gerecht was, dat hij het dus gewoon naar zichzelf noemt. Of hij ook echt zo narcistisch is weet ik natuurlijk niet. De beste man leeft niet meer en ik ken ook niemand die met hem gewerkt heeft. Goh. De Ialiaanse chefkok Caesar Cardini, woonde in de VS en werkte in Mexico. Daar kwam hij op het geweldige idee om sla te combineren met knoflook, croutons, Parmezaanse kaas, ei en een geweldige dressing met olijfolie, Worchestersaus en citroensap. Et voila, Caesar salad named after the master.
Of dit nou echt de orginele samenstelling is verschilt volgens mij per internetbron, maar dat maakt in feite ook helemaal niet uit. Ik ben hier niet om jullie geschiedenisles te geven maar wel om te vertellen hoe mijn favoriete Caesar salad eruit ziet. Het allerlekkerste is het met little gem sla, krokant gebakken kippedijen, lekker veel Parmezaanse kaas en een dressing met olijfolie, citroensap, knoflook, mosterd, azijn en een blikje ansovis. Wow wow wow. Alleen maar geweldig lekkere smaken. Vind jij dat crotons niet mogen ontbreken? Dan maak je van oud brood in de oven nog lekker croutons. Gekookt eitje? Doe je dat erbij. Ik houd het bij de variant met enkel kippendijen en dat werkt voor mij gewoon geweldig. Eet er lekker brood met kruidenboter of roomboter bij en je hebt een echt koningsmaal.
Caesar salad
Voor 2 personen
Dit zit erin:
2 kropjes little gem sla, in repen gesneden
4 kippendijen
Stuk Parmezaanse kaas, grof geraspt
Olijfolie
Peper en zout
Voor de dressing:
Blikje Ansjovis
Sap van een ½ Citroen
1 Teentje knoflook, geplet
5 eetlepels olijfolie
1 eetlepel pittige mosterd, ik gebruik Dijon
3 eetlepels rode wijnazijn
1 eetlepel Worcestershiresaus
1 Eigeel
Zo maak je het:
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kippendijen gaar en krokant. Breng ze op smaak met peper en zout.
Doe alle ingrediënten voor de dressing in je keukenmachine of in de beker van je staafmixer en mix tot een egale dressing.
Als de kip gaar is, snijd je deze in plakjes of stukjes. Doe de little gem in een schaal, meng daar de kipstukjes door. Schep de dressing erdoor en rasp als laatste de Parmezaanse kaas erover. Ik rasp de Parmezaan altijd grof.
Serveer met brood en boter.
Tip! Wil je een eigen draai geven aan de salade? Vervang de kip door een gebakken zalm of biefstuk. Ook echt geweldig in combinatie met de dressing.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Geef een reactie