Eind 2014 maakte ik voor mezelf een food bucketlist. Een food bucketlist? Yes, een lijst met daarop allemaal gerechten die ik in 2015 wilde maken. Eigenlijk vergelijkbaar met een gewone bucketlist alleen vervang je hier de things to do door thing to cook. Inmiddels is het juli en moet ik bekennen dat ik nog niets van mijn best wel lange food bucketlist heb gekookt. Echt helemaal niets. Elke maand een gerecht was mijn plan. Van eenvoudige garnalenkroketten, tot een Libanees mezze plateau en koken uit een black box. Je weet wel, een doos gevuld met onmogelijke ingrediënten waar je dan een 3-gangendiner van kookt. Net zoals op televisie gebeurt. Met nog nul gekookte gerechten wordt het alle zeilen bij zetten om eind december het hele lijstje af te werken. Gelukkig is het mijn eigen bedachte lijst en mag ik dus ook gewoon zelf bepalen hoeveel ik ervan kook en wat ik doorschuif naar volgend jaar.
Doorstrepen
Nu moet je niet denken dat ik de eerste helft van 2015 heb stil gezeten op culinair vlak. Bij lange na niet. Ik heb veel gekookt. Heel veel zelfs en ook veel dingen gemaakt die ik nog nooit kookte. Ik kan natuurlijk een beetje vals spelen en wat gerechten van de wel bekende lijst inwisselen voor al het lekkers wat ik al gemaakt heb. Zodat ik dan toch virtueel kan strepen, want wat voelt dat toch altijd goed. Dingen doorstrepen van een lijstje. Maar goed, wie neem je dan in de maling? Juist enkel jezelf.
Later dan gepland
Terwijl ik onder de douche stond, tja daar komen dan de beste ideeën, vond ik dat het deze week tijd was om iets van de food bucketlist te koken. Ja nu echt. Iets later dan gepland, maar goed. Het werd spaghetti vongole. Een heerlijke Italiaans gerecht met vongole, of in het Nederlands venusschelpjes. Jarenlang spookte dit gerecht door mijn hoofd. Ik kon de ziltige smaak van de schelpjes al proeven, de heerlijke knoflook, het hete van de rode peper en de lichte wijnsmaak. In mijn dromen at ik dit gerecht ergens in Toscane. Dat gebeurde uiteindelijk en jeetje het was nog lekkerder dan ik mezelf kon voorstellen. Een Toscaanse trattoria, volop hectiek, rumoer en geweldig eten. Dat was dus de enige keer dat ik pasta vongole at. Ik snap niet waarom, want het is zo gemakkelijk te bereiden.
Geen peterselie maar salie
Laat je niet afschrikken door de vongole en dat je daar nog nooit iets mee gekookt hebt. Ik verzeker je, het is super simpel te maken en de smaken zijn zo geweldig dat je direct naar de zevende hemel vliegt. Om er mijn eigen draai aan te geven heb ik wel hier en daar wat aangepast. Uitgebakken pancetta zorgt voor een heerlijk zout krokantje en peterselie heb ik vervangen door fijngehakte salie. Ik en peterselie zijn geen match. Nu weet ik heus wel dat er in de spaghetti vongole in Toscane flink wat peterselie door de pasta zat en dat was echt heerlijk, maar zelf peterselie gebruiken gaat me nog net een stap te ver.
Nu is het dan zover, ik mag de spaghetti vongole doorstrepen van mijn lijstje. Nog elf te gaan.
Food bucketlist #1 Spaghetti vongole
Voor 2 personen
Dit zit erin:
500 gram vongole
100 gram pancetta, in dunne reepjes
250 gram spaghetti
Bosje salie, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
10 kleine tomaatjes, gehalveerd
100 milliliter droge witte wijn
Olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het:
Spoel de vongole in water en gooi de exemplaren die openstaan weg als ze niet dicht gaan als je erop tikt. Laat goed uitlekken.
Bak de pancetta in een droge koekenpan licht knapperig. Laat ze uitlekken op een bord met een velletje keukenrol.
Breng een pan water aan de kook voor de spaghetti. Begin een minuut of vijf voor de spaghetti klaar is met de vongole.
Zet een wok op het vuur en laat hem goed heet worden. Giet hier een flinke scheut olijfolie in en bak de knoflook, rode peper en de stukjes tomaat tot de knoflook kleurt.
Doe nu de schelpjes en de witte wijn in de pan, deksel erop en een paar minuten op hoog vuur laten staan. De schelpjes gaan nu open. Wel af en toe de pan schudden.
Schep de salie en gebakken pancetta met wat olijfolie door de spaghetti en schep door de saus met vongole. Goed mengen en dan snel aan tafel, want gloeiend heet is ie op z’n lekkerst.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit artikel schreef ik voor VROUW.nl.
Kim zegt
wat een leuk stuk met prachtige foto’s! Ben zelf echt verzot op Vongole, en dan inderdaad echt de Toscaanse versie. Heerlijk! :-)
Stefanie zegt
Dank je wel! Vongole is geweldig. Als je de traditionele variant ooit eens beu bent, wat ik me bijna niet kan voorstellen, maak dan echt deze eens!
Nell Nijssen zegt
Als import Zeeuw met een nooit aflatende honger naar juiste adresjes, ben ik ontzettend benieuwd waar jij de vongole koopt. Ik vind ze ook heerlijk, maar schaal- en schelpdieren moeten voor mij wel heel erg vers zijn. So tell me, please.
Stefanie zegt
Hoi Nell, vongole is heerlijk hè? Ik koop het altijd bij Cash & Carry in Vlissingen. De laatste keer heb ik het wel besteld, want het zit niet standaard in hun assortiment. Vandaag besteld en morgen ophalen. Wie weet heb je een visboer in de buurt waar dit ook kan? Groetjes, Stefanie
Nell Nijssen zegt
Oke, ik was laatst bij de Cash and Carry en toen vond ik dat ze daar minder hadden dan ik had gedacht. Zelfs daar is het bestellen dus. Jammer, want vaak maak je dit soort recepten pas als je het product ziet liggen. Dank voor je antwoord!