Fruits de mer eten aan een 55 meter lange tafel op een zandplaat midden in de Oosterschelde, witte wijn die rijkelijk vloeit, een uitbundig schijnende zon, varen en een hoop andere lekkere gerechtjes. Hoe klinkt dit? Goed hè? Ik vertel je, dat was het ook. Zaterdag 18 juli mocht ik mezelf met recht een bofkont noemen, want ik was erbij!
Zandplaat
Rutger en Jessica van der Weel, eigenaren van Restaurant Katseveer* in Wilhelminadorp zijn behoorlijk ondernemende types. Alsof het niet druk genoeg is met zo’n toprestaurant, organiseren ze ook nog eens een hoop leuke evenementen. Een culinaire autorit door het Zeeuwse landschap, waarbij je op verschillende plekken midden in de natuurlijk geniet van allerlei lekkers, recht voor je neus bereid. En dan is er die lunch op een zandplaat midden in de Oosterschelde.
Peuteren en peuzelen
Net voor lunchtijd stap ik in Yerseke aan boord van het schip dat ons naar de zandplaat brengt. De dag begint met een beetje bewolking, maar koud is het niet. Na een stuk varen en een kleine tour langs de mosselbedrijven gaan we volle kracht vooruit naar de zandplaat. Ik hoor de fruits de mer al roepen. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik daar echt dol op ben. Maar dan ook echt. Als kind koos ik liever een plateau fruits de mer dan een kindermenu. Het is niet alleen ongelofelijk lekker, maar het heeft ook zoiets gezelligs. Peuteren, peuzelen en net zo lang pielen tot je alles uit de schalen hebt gekregen.
Vanaf de boot zie je goed hoe lang de tafel is waar we straks aan eten. 55 meter en plek voor zo’n 150 mensen. Behoorlijk indrukwekkend, zeker als je bedenkt wat een organisatie daar aan vooraf gaat. De fruits de mer die wij, niet veel later in ons buikje hebben, is de nacht ervoor gekookt door Rutger en zijn brigade. Zodra we aanmeren is het tijd om van boord te gaan. De zandplaat is behoorlijk drassig en dat kan ook niet anders, want deze plek in zee is maar heel kort toegankelijk. Met hoogwater is dit tijdelijke terras dus gewoon weer verdwenen.
Op die mega lange tafel ligt zeewier en dat is dan ook direct het plateau voor de fruits de mer. Gekookte Noordzeekrab, Oosterscheldekreeft, scheermessen, coquille met Hollandse garnaaltjes, King Krab en gegrilde gamba’s. In principe is dat alles al lekker zonder sausjes, maar de zelfgemaakte mayo kon ik toch niet weerstaan. Begin juli opende het mosselseizoen dus ook mosselen ontbraken niet. A la minute gekookt op de zandplaat. Dat kan gewoon. We drinken er een heerlijke Italiaanse witte wijn van de Pecorino druif bij en laat ik nou net naast de leverancier (Vino & Vetro) van die wijn zitten. Bij deze fruits de mer geen bak voor je lege schelpen. Die gooi je gewoon achter je op de zandplaat. Het opkomende tij ruimt op.
Gezichtje in de zon
Als alles schoon op is en als het water op komt gaan we weer aan boord. Wie denkt dat het feest hier afgelopen is heeft het mis. We varen nog een hele middag over de Oosterschelde. De zon schijnt inmiddels uitbundig. Hoe fijn! Gezichtje in de zon en genieten van nog drie bordjes met lekker eten dat voorbij komt en een glas witte wijn wat maar niet leeg raakt. En dat is natuurlijk niet omdat ik er niet van drink.
Zo blij als een kind stap ik aan het einde van de middag van boord. Het avondeten laat ik die dag maar even voor wat het is
Volgend jaar ook?
Ik kan me voorstellen dat je dit ook wil meemaken, wil ervaren en al dat lekker wil proeven. Dat kan! Nog wel even geduld, maar 23 juli 2016 is er weer zo’n bijzondere lunch. Geef Katsveer een Like op Facebook om op de hoogte te blijven.
Geef een reactie