Dat de rollen in huize Spoon nogal traditioneel zijn rondom barbecueën vertelde ik al eens. Daar houdt het traditionele dan waarschijnlijk ook wel een eind op. Ik ben slordig en chaotisch en Ruben loopt dan ook vaak achter me aan om het spoor van troep op te ruimen. Schoonmaken doe ik niet vaak en als ik het doe dan gebeurd het met de Franse slag. Ik denk maar zo, ik heb gewoon weer andere kwaliteiten en waarom je focussen op iets waar je niet goed in bent ;-) Toch ben ik natuurlijk een mega bofkont met zo’n lieve schat die het geen probleem vindt om het huis te poetsen.
We hadden het over barbecueën. Het wordt warm weer en dan gaan we lekker grillen! Barbecueën is niet perse iets voor enkel in het weekend vind ik. Kijk, op zomaar een doordeweekse dag vind ik het wel wat overdreven om ladingen vlees, vis, groente, salades en weet ik het allemaal te maken. Enkel een lekker stukje vlees, wat groente en iets on the side is dan meer dan prima. Soms val je wel regelmatig terug op de standaard dingen. Op zich niets mis mee, maar ik vind het wel leuk om wat anders te proeven en uit te proberen. Zo doen wij regelmatig krabpoten en scheermessen op de barbecue. Heerlijk is dat.
Grill master
Omdat Ruben een liefhebber is van keuen, gaf ik hem een geweldig kookboek cadeau. Of nee, barbecueboek. Ik kocht Smart BBQ, het handboek wat elke grill master in huis moet hebben. Geschreven door topkok Julius Jaspers. Je weet wel, van Topchef en zo. Oke, ik beken, een leuk cadeau voor hem, maar ook een tikkeltje eigen belang voor mij. Ik kocht het ergens in maart, op een koude regenachtige dag, maar het bladeren door het boek zorgde ervoor dat ik in mijn gedachte al aan het dromen was over warme zomeravonden met een hoop lekkere gerechten uit dit boek. Die Julius weet wat lekker eten en wat barbecueën is.
We probeerden de kippendijspiesjes gemarineerd in yoghurt uit. Kurkuma zorgt voor een prachtig geel tintje, de yoghurt laat de toch al malse kippendijen nog malser worden en de specerijen maken de spiesjes zo smaakvol dat je eigenlijk nooit meer anders gemarineerde kip wil. Dit laatste is natuurlijk niet te bedoeling want dit boek is juist om wat afwisseling te brengen op die grill ;-)
Omdat het zo lekker was, daarom voor jullie het recept van Julius. Lekker voor in het weekend, maar doordeweeks ook prima want het marineren neemt maar een uurtje in beslag.
Kippendijspiesjes volgens Julius Jaspers
Voor 6 tot 8 spiezen
Dit zit er in:
400 gram kippendijen, zonder vel en bot, in kleine blokjes gesneden
150 milliliter Griekse yoghurt
Klein bosje koriander, fijngehakt
Paar takjes munt, fijngehakt
1 rode peper, zonder zaadlijsten en fijngehakt
1 flinke theelepel kurkuma
1 flinke theelepel garam masala
Klein stukje gember, geraspt
Rasp van een ½ citroen
Satéprikker, die in het water hebben gelegen om verbranding tegen te gaan
Zo maak je het:
Meng de yoghurt met de koriander, munt, Spaanse peper, kurkuma, garam masala, gember en citroenrasp. Laat alles even goed intrekken.
Voeg de stukjes kip toe en marineer een uur.
Rijg de stukjes kip aan een de prikkers en grill ze rondom op de barbecue tot ze gaar zijn.
Tip! Deze spiesjes zijn heerlijk met deze groene salade met romige tahindressing.
Bron: Smart BBQ van Julius Jaspers
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Caatje zegt
Die zien er master uit! Gaan we snel eens proberen in huize Keur :)
Stefanie zegt
Aanrader ook dat kookboek van Julius Jaspers!
Tien zegt
Wat een heerlijk recept. Gisteren proef gemaakt voor het komende weekend. Dan komen er vriendjes BBQ-e.
Echt een aanrader, hij staat op het menu hoor :)
ps. ik had mijn sate 24 gemarineerd, ook erg lekker.
Stefanie zegt
Wat super leuk om te horen! Kan me voorstellen dat het met 24 uur marineren ook geweldig is.
Ilse zegt
Ronduit heerlijk dezez spies. Ga ik zeker vaker maken en eten.