Mijn eerste eigen huisje was een appartementje drie hoog in de Vlissingse Paul Krugerstraat. Op mijn geweldige kitscherige inrichting na was er niet echt iets heel mooi aan het appartementje. Vind ik nu, want wat was ik daar tien jaar geleden dolgelukkig mee. Het uitzicht, dat was fantastisch. Ik keek uit op het braakliggende Scheldeterrein. In de verte zag je de grote containerschepen boven de dijk uit over de Westerschelde van of naar de Vlissingse haven varen. Uniek vind ik dat nog steeds. Ook de Timmerfabriek zag ik goed vanaf mijn balkon. Een geweldig mooi en imposant gebouw. Een oude fabriek met zoveel potentie.
Droom over Timmerfabriek
Met vriendinnen en later met Ruben droomden we wel eens over toffe feesten in de fabriek of een restaurant zodat we in die industriële omgeving konden eten. Nadat de Timmerfabriek een flinke make-over kreeg, zijn onze dromen uitgekomen. Regelmatig worden er feestjes georganiseerd en de laatste zomers strijkt er een pop-up restaurant neer. Ook dit jaar weer. Van juni t/m september schuif je aan bij topkok Michel Louws. Ik probeerde het uit en vertel jullie er alles over.
De Timmerfabriek is groot en hoog. Het lijkt op een grote industriele arena met in het midden tafeltjes en aan de zijkant een paar op een podium zodat je door de hoge ramen naar buiten kijkt. Wij, geluksvogels, krijgen een tafeltje op dat podium met uitzicht op de marine fregatten die in de haven liggen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat mijn blik meer ging naar mijn diner date en de gerechten die op tafel kwamen. Ondanks de gigantische ruimte voelt het toch persoonlijk en intiem.
Niet kiezen maar delen
Bij de Timmerfabriek bestel je niet van de kaart en hoef je niet te kiezen. Ze serveren een 9-gangenmenu voor 45 euro. Echt een prima prijs voor al het lekkers wat je krijgt. Je tafel komt vol met allemaal heerlijke gerechtjes die je dus deelt. Dit is perfect. Ik kan nooit kiezen en wil altijd alles proberen. Met dit menu kan dit en is bordjes halverwege ruilen verleden tijd.
We beginnen met een glas cava. De bubbeltjes en de heerlijke geuren die in de fabriek hangen zorgen ervoor dat we ons extra verheugen op de vier voorgerechten. We krijgen hangop met rijpe tomaten, olijfolie en zeekraal. Ik ben geen grote liefhebber van yoghurt, maar die schaal hangop lepel ik met gemak helemaal leeg. Goede reden om zelf dus ook maar eens met hangop te experimenteren. Een ander schaaltje is gevuld met hummus van Zeeuwse bruine bonen en piccalilly. Het wordt eentonig, maar ook dit schaaltje wil ik het liefste leeg lepelen en inspireert me om zelf aan de slag te gaan met verschillende soorten hummus. We eten ook geplukte kip met kleine augurkjes en radijs wat we smeren op zelf gebakken brood en kabeljauw gegaard in citroen. Fantastisch lekker ook weer. De geplukte kip herinnert mij aan de rillette die op mijn food bucketlist staat. We gaan voor een wijnarrangement en drinken er een Muscat met Sauvignon Blanc bij.
Als onze bordjes leeg zijn worden ze ingewisseld voor twee gevulde exemplaren. We krijgen een salade met fijngesneden spitskool, wortel en pinda’s. Eroverheen een dressing van tamarinde en ik proef ook iets van vissaus. De salade is helemaal compleet door de plakjes gelakt buikspek. Het smaak naar salades zoals ik ze at in Thailand. Op ons andere bord ligt Noordzee octopus met romige jonge knoflook. Elke hap voelt alsof we in de hemel zijn beland. Het glas Viognier gaat hier uitstekend bij.
We zijn er nog niet hoor. Elke gang ben ik blij dat er nog één komt. En echt niet omdat de gerechten niet vullen, maar omdat ik zo geniet van al het lekkers en het liefste nog veel meer smaken proef. Als eerste wordt ons glas gevuld met een gekoelde Pinot Noir. We krijgen als advies te beginnen met de zomerschol met gember, soja en zeewierazijn. Die combineert perfect met de gekoelde wijn. De vis is gestoomd en aan mij de eer om het stoomzakje open te knippen. Wat ruikt dit lekker. Op tafel staat ook een gegrilde spitskool van de Big Green Egg met gember en pinda’s en gegrilde bloemkool. Deze eigenlijk zo eenvoudige groentes zijn zo goed op smaak. Inmiddels is de wijn wat opgewarmd en is het ook tijd voor het andere hoofdgerecht wat op tafel staat, de lamsschouder met groentestoof en kikkererwten. Het doet mij denken aan een Marokkaanse tajine.
Voor het toetje moeten we even van onze plaats. Na al die gangen waggelen we richting de desserttafel. Hier komt het deel waar we eigenlijk moeten kiezen. Michel is lief voor ons en we mogen van alles een beetje proeven. Een stuk sinaasappel-maanzaadcake. Heerlijk fris. Een stuk melktaart met geprakte aardbeien, gebaseerd op Zuid-Afrikaanse melktert. Zacht en zoet. En een klein proeverijtje van de kazen. Walcherse oude brokkelkaas, Walcherse schapenkaas en Hollandse roodbacterie. Pittig en zout.
Wat een heerlijke avond was dit. We hebben genoten en wat komen we graag nog eens terug.
Timmerfabriek
Koningsweg 37
4381 NA Vlissingen
Website
Aanschuiven bij Michel? Dit kan nog de hele zomer van donderdag t/m zondag.
Ben jij al bij het pop-up restaurant in de Timmerfabriek geweest? Ik ben benieuwd en laat het me weten! Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Geef een reactie