Chocolade.. Ja wat kan ik er over zeggen. Ik hou ervan. Het mooie is dat de taal van chocolade universeel is. Eigenlijk heeft deze homemade chocolade geen uitleg nodig. Maar goed, ik hou niet alleen van chocolade, ook het vertellen van verhalen heeft mijn hart gestolen.
Druilerig en druk
Het was een druilerige maandag morgen. Druilerig, maar druk. Met verschillende deadlines hijgend in mijn nek ging ik vol frisse moed aan de slag. Mijn ontbijt was al op, ik had al een paar cappuccino’s gedronken, het was nog geen tijd voor de lunch, maar wel zin in iets lekkers. Ik trok wat kasten open, wetende dat ik niets tegen ging komen. Op de agenda voor die drukke maandag stond naast allerlei werkdingen ook wat huishoudelijke ellende op de planning. Zoals boodschappen doen. De laatste kast die ik in dook zag ik in eens een klein doosje staan met Zeeuwse Babbelaars. Harde snoepjes van boter en suiker die smaken naar karamel. Ik snoepte er één en herinnerde me dat ik graag eens iets met die babbelaars wilde maken. Dankzij die gedachte hield ik me in en verdween het doosje weer terug in de kast.
Klein beetje geduld
Het idee daarentegen verdween niet in de kast, maar werd groter en levendiger in mijn hoofd. Fijn geslagen stukjes babbelaar, pure chocolade, koekjes, gezouten noten en dat dan allemaal gecombineerd in een fijne plak chocolade. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar oh boy, het water liep me in de mond. Het leuke is dat het maken van die reep echt appeltje eitje is, maar het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Meer dan chocolade smelten, wat ingrediënten fijnhakken, alles weer opbouwen en in de koelkast zetten is het niet. Alhoewel, het vraagt geduld. Iets wat lastig is voor mij. De chocolade is natuurlijk helemaal vloeibaar en moet wel even in de koelkast – of vriezer als je net zo bent als ik – om hard te worden. Ik geef je als tip, leg wat extra ingrediënten klaar, zodat je ondertussen wat kan snoepen. Is dat hele geduld dingetje ook opgelost.
Perfecte afsluiter
Deze chocoladereep is de perfecte afsluiter van een etentje. Sterke espresso erbij, stukken chocolade op tafel, misschien een lekker likeurtje on the side en het wordt een etentje waar nog lang over gepraat wordt. Lukt het je niet om Zeeuwse Babbelaars te pakken te krijgen? Vervang ze dan door andere harde karamelsnoepjes.
Homemade chocolade met een vleugje Zeeland
Voor een hele grote reep
Dit zit er in:
200 gram pure chocolade, in kleine stukjes gebroken
100 gram melk chocolade, in kleine stukjes gebroken
100 gram extra pure chocolade bijvoorbeeld 82%, in kleine stukjes gebroken
4 spritsen, verkruimeld
175 gram gezouten macadamia noten, grof gehakt
10 Zeeuwse babbelaars, in kleine stukjes gehakt
Stuk bakpapier
Zo maak je het:
Smelt de chocolade al roerend au bain-marie.
Leg een vel bakpapier op een groot bord of op een snijplank. Zodra de chocolade gesmolten is, smeer je de de eerste laag chocolade op het bakpapier. Hierover verdeel je een deel van de koekjes, noten en babbelaars. Dek je toppings af met nog een laagje chocolade en herhaal dit tot je chocolade op is. Je eindigt met de toppings.
Nu komt het moeilijkste deel. Zet de chocolade zeker drie uur weg in de koelkast. Wil je al sneller aanvallen? Zet hem dan in de vriezer. Dan hoef je maar een uurtje te wachten.
Bewaar de chocolade in de koelkast, al vraag ik me af of je hem überhaupt hoeft te bewaren.
Geniet!
Tip 1! Ik heb een mix gebruik van pure, extra pure en melk chocolade. Natuurlijk kun je dit naar eigen smaak invullen.
Tip 2! En dat kan dus ook met de toppings. Kies noten, snoepjes en koekjes die jij lekker vindt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag Little Spoon op Instagram of op Twitter.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Kim zegt
Ziet er echt heerlijk uit Stefanie! En, liggen ze nog in de koelkast of zijn ze al op hihi ;-)
Stefanie zegt
Dat is natuurlijk vragen naar de bekende weg ;-) Ze zijn op. En ik droom er nog steeds over. Hihi
Eilish (artisticstateofmind) zegt
Wat een leuk idee! Ga ik eens proberen! Zeeuwse Babbelaars zijn zooo lekker!
Stefanie zegt
Ja heerlijk hè? Leuk!
Iep zegt
Dit klinkt en ziet eruit als de perfecte combinatie! A match made in heaven!
Liefs Iep
Stefanie zegt
Dat heb je mooi verwoord. Is het ook echt!
José zegt
Klinkt verrukkelijk! Wel een vraagje, breek je je tanden niet op de stukjes harde boterbabbelaars? Of maal je ze superfijn?
Stefanie zegt
Het is ook echt heerlijk! Gelukkig zitten al mijn tanden nog in mijn mond ;-) maar inderdaad die babbelaars zijn best hard. Ik maal ze niet helemaal fijn maar de meeste stukken zijn echt klein genoeg. Stel je wil die harde stukjes niet, dan kun je ze inderdaad wel fijn malen. Vraag me wel af of je dan nog de babbelaars proeft!