Al weken had ik er zin in, in witte bonen. En dat is eigenlijk heel gek, want witte bonen eet ik nooit. Als student liet ik me regelmatig verleiden tot een echt English breakfast. Stukken knapperig gebakken bacon, een sappige sausage, tomaten en champignons even kort gegrild, tikkeltje taai wit toast en een schep witte bonen in tomatensaus. Een dagje winkelen in Amsterdam begon altijd met zo’n vet ontbijt. Niet culinair of heel bijzonder, maar wel super lekker. Toen dan, want ik weet zeker dat er lekkerdere ontbijtjes te scoren zijn. Alhoewel ik misschien zelf eens aan de slag moet met het pimpen van dit traditionele ontbijt, maar goed, dit terzijde. De witte bonen in tomatensaus liet ik steevast staan. Sowieso liet ik bonen ‘vroeger’ graag staan. En met vroeger bedoel ik een jaar of tien geleden. Of misschien nog wel langer. Dan spreken we wel echt van vroeger toch? Ik vond een boon maar melig eigenlijk. Melig en saai.
Geen witte, maar borlottibonen
Inmiddels weet ik wel beter en vind ik alle soorten peulvruchten heerlijk. Ze zijn zo veelzijdig en echt verre van saai, ontzettend gezond en ook nog eens heel voedzaam. Die witte bonen dus. Daar had ik zin in, maar niet in huis. Op momenten dat je in iets specifieks zin hebt, kan je de klok erop gelijk zetten dat je dat niet in huis hebt. Dat was dus ook zo met die witte bonen. Zin om de deur uit te gaan had ik niet, dus dan wordt het roeien met de riemen die je hebt. Of in dit geval iets fabriceren met datgene wat je in huis hebt. Ik dook mijn kasten met voorraad in en vond een blikje borlottibonen. Oké ze zijn niet wit, maar licht bruin en met een beetje verbeelding is het gewoon wit.
Bruinverbrand gezicht
Nu komt het leukste. Vind ik dan. Op het moment dat ik het blikje laat uitlekken in het vergiet heb ik echt nog geen idee wat ik met de borlottibonen ga doen en wat er uiteindelijk op mijn bord ligt. Ik fruit een fijngehakt uitje met wat knoflook in de wok, want eerlijk is eerlijk, alles krijgt meer smaak met dit magische duo. Gooi de bonen erbij, hak een paar tomaten in stukken en hup, ook in de pan. Ik bedenk me dat ik zin heb in spicy, dus voeg een rode peper toe. Dit lijkt verdacht veel op een Italiaanse bonenstoof. Zo één uit mijn fantasie. Een bonenstoof die je aan lange, prachtig gedekte tafels in Italië eet. Onder bomen die ruisen door het zachte briesje dat er waait, koele Pinot Grigio in je glas en een bruinverbrand gezicht door die heerlijke verwarmende zon. Ik voeg heel veel basilicum toe, een flinke lading zwarte peper en stukjes gedroogde worst. Wat ruikt het lekker. Ik schep de bonenstoof op mijn bord en stap de tuin in. Bij de eerste hap sluit ik mijn ogen en zit ik heel even aan die lange tafel uit mijn dagdroom.
Italiaanse bonenstoof om bij weg te dromen
Voor 2 personen
Dit zit erin:
1 grote ui, gesnipperd
1½ teen knoflook, fijngehakt
2 blikjes bonen van 400 gram, ik gebruik borlottibonen en cannellinibonen
10 rijpe tomaten, in grove stukken
Een stuk droge worst in dunne plakjes, ik gebruik en droge worst met vijf pepers, maar salami of chorizo is ook heerlijk.
1 rode peper, in dunne ringetjes
Veel zwarte peper
Zout
Flinke hand basilicum, grofgehakt
Olijfolie
Zo maak je het:
Verhit olijfolie in een wok en fruit de ui met knoflook tot deze zacht is. Laat ze niet bruin worden.
Voeg de bonen en tomaten toe, draai het vuur wat hoger. Laat, al roerend even kort pruttelen. Doe nu de stukjes gedroogde worst en de rode peper in de pan.
Na vijf minuten breng je de stoof op smaak met wat zout, veel zwarte peper en de basilicum. In principe is de stoof nu al ready to eat. Hoe langer hij staat, hoe smeuïger de bonen worden.
Schep wat bonenstoof op een bord en serveer er warm knapperig ciabattabrood bij waarmee je de saus van de stoof heerlijk mee opeet.
Tip 1!
Deze Italiaanse bonenstoof is lekker met een groene salade van rucola, kiemen, stukjes Oost Indische kers en die mooie eetbare bloemen. Beetje olijfolie en balsamicoazijn erover en smullen maar.
Tip 2!
Maak je deze bonenstoof als onderdeel van een Italiaanse etentje voor vrienden? Serveer vooraf dan een plankje kaas en charcuterie. Bijvoorbeeld met Tallegio, Pecerino, Parmaham en Mortadadella.Tip 3!
Liever vega? Skip dan de droge worst en ga voor stukken champignon.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marleen zegt
Lijkt me weer heerlijk………….had je toch veel standaard in huis?
Stefanie zegt
Ja stiekem wel he? Hahaha