Sinds een jaar ben ik helemaal into peer. Niet perse om zo uit het vuistje te eten, maar wel in baksels of in allerlei gerechten. En dat is best gek, want als kind vond ik peer helemaal niet zo fantastisch. En dat is dan nog zacht uitgedrukt. Ik vond peer maar melig en veel te zoet. Leuk is dat eigenlijk hè? Dat je smaak zo verandert naarmate je ouder wordt.
Pasta met mayo en ketchup
Ik was als kind niet echt een hele moeilijke eter. Of dat denk ik dan, maar misschien maak ik het mooier dan het is. Mam, hoe zat dat ook alweer? Dat antwoord ben ik jullie nog verschuldigd. Alhoewel ik me wel herinner dat ik pasta met rode saus maar niets vond. Ik at liever carbonara uit een zakje of pasta met mayonaise en ketchup. Haha hoe grappig is dat? Ik weet wel dat er een hoop groentes waren die ik liever aan me voorbij liet gaan. Bietjes stond met stip op één. Vacuüm verpakt koop ik ze nog steeds niet, maar zelf koken of uit de oven met verse kruiden, daar geniet ik echt van. Ik vind nu alle groente lekker en daar ben ik blij om. Het maakt gezond eten gewoon een stuk makkelijker.
Peer dus. Vooral warm is peer een succes. Gebakken met een beetje honing en dan op een salade op geitenkaas, dat klinkt toch fantastisch? Of in combinatie met specerijen. Dat kruidige gaat hand in hand met de zoete en zachte smaak van een peer. Ik maakte al eens herfstcakejes met peer en speculaaskruiden. Dat was een groot succes. Nu heb ik peer gecombineerd met het Chinese five spices. Deze kruidenmix bevat vijf verschillende specerijen. Het verschilt nog wel eens per merk welke specerijen je aantreft in het potje. Elke kruidenmix is dus weer anders. Ik gebruik die van Verstegen. Hierin zit steranijs, Szechuan peper, venkelzaad, kruidnagel en kaneel. Deze vind ik veel zoeter ruiken dan de mix die ik bij de toko kocht. Daar zat dan weer geen kruidnagel in maar gember. Of duik gewoon je keukenkast in, kijk welke kruiden je hebt en maak je eigen mix. Net zo lekker!
Veelzijdig
De kruidige perentaart is een behoorlijk veelzijdige taart. Er zit geen suiker in maar honing. Daarom vind ik een stukje als ontbijt best kunnen. Gecombineerd met een bolletje vanille-ijs, lobbig geklopte slagroom en stukjes stemgember is het ook nog een eens geweldig toetje. Ik zei het toch? Veelzijdig!
Kruidige perentaart
Voor 1 taart
Dit zit er in:
75 gram gesmolten roomboter; laat heel even afkoelen zodat het ei niet gaat stollen wanneer het in aanraking komt met de roomboter
3 eieren
150 ml melk
160 gram speltmeel
120 gram amandelmeel
75 milliliter honing
2 theelepels bakpoeder
1 of 2 peren in dunne plakjes
Een snuf zout
Stukje gember, geraspt
2 eetlepels five spices poeder
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten in.
Doe het speltmeel, amandelmeel, bakpoeder, snuf zout en five spices bij elkaar in een kom. Doe hetzelfde met de eieren, melk, geraspte gember, honing en gesmolten roomboter in een andere kom. Allebei goed mengen en daarna de droge door de natte ingrediënten mengen. Wanneer alle ingrediënten één geheel vormen schenk je het mengsel in de springvorm.
Verdeel nu de plakjes peer over de taart. Ik leg ze in een cirkelvorm. Dat ziet er heel mooi uit.
Bak de taart 45 minuten. Check met een satéprikker of de taart goed is. Hij mag van binnen een beetje klef blijven.
Laat even afkoelen voor je aanvalt. Als dat lukt natuurlijk, want mij liep het water al in de mond door de heerlijke geur waarmee mijn keuken zich vulde.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Vlijtig Liesje zegt
Ik vind deze taart zo mooi vormgegeven! Prachtig zo die bovenkant.
Stefanie zegt
Dank je wel! Lief dat je dat zegt.
Kim zegt
Oh Stefanie, dit ziet er echt heerlijk uit! Ik ga hem zeker een keer uitproberen als ik voor meerdere personen taart maak, want met zijn tweeën krijgen wij zo’n taart helaas echt niet op. Oh, of ik maak een mini variant ;-)
Stefanie zegt
Ik deel meestal wat stukken uit of vries wat in. Heb je altijd een lekker stuk taart in huis. Mini variant kan natuurlijk ook uitstekend ;-)
Talitha zegt
Het ziet er zo ontzettend lekker uit! Dit ga ik zeker proberen!
Je foto’s zijn ook echt top, welke camera gebruik je?
Stefanie zegt
Dank je wel voor je compliment. Lief! Ik heb een Sony Nex3 uit 2011 en ik bewerk wat na in Lightroom!
Corrie zegt
hallo STEFANIE
Ik heb deze afgelopen vrijdag gemaakt hij is echt Heerlijk.
Had geen spelt meel dus met gewone meel gedaan niets mis mee.
Heb het recept al aan 3 personen door gegeven..
VRIENDELIJKE GR CORRIE
Stefanie zegt
Hi Corrie, wat leuk om dat te horen zeg! En super dat je het recept ook uitdeelt. Groetjes, Stefanie
Daphne zegt
Wanneer je honing boven de 40 graden verhit, verliest het al z’n goede eigenschappen en kun je er net zo goed suiker in doen. ;) toch maar niet als ontbijt denk. Maar ga ‘m wel proberen! Bedankt.
Yvonne Joosje zegt
Geweldige taart, maak het met agavesiroop i.p.v. honing. Nu al een paar keer gemaakt. Echt een blijver!
Stefanie zegt
Super leuk om te horen! Dank je wel XX