Herinner je nog de duizend en één nacht couscoussalade die ik een paar weken geleden met je deelde? Ik vertelde toen dat je er ook direct een duizend en één nacht avond van kan maken met allemaal Arabisch georiënteerde gerechtjes. Ik gaf je de tip om een salade te maken met wortel, sinaasappel en koriander. Een combinatie die je misschien niet heel logisch vindt. Dat snap ik op zich wel. Daarom vond ik dat ik jullie een fijn recept moest geven zodat je in ziet dat wortel, sinaasappel en koriander echt meer dan goed bij elkaar passen.
Kaasgek
Ik ben een kaas gek. Het liefste eet ik elke dag kaas. Die kaasliefde had ik van kleins af aan. Iets wat ik niet zo lekker vond, werd met een flinke lading kaas op miraculeuze wijze mijn lievelingsgerecht. En stiekem is dat nog steeds zo. Ondanks dat ik nu bijna alles lust, blijft een bord pasta met Parmezaanse kaas lekker dan zonder. Een tosti met één plakje kaas is oké, maar een tosti met zoveel kaas dat het eruit druip is fantastisch. En weet je wat daar dan weer zo te gek aan is? Die kaas die al in de pan uit je tosti loopt en een beetje krokant wordt. Wauw dat is gewoon zo lekker. Daarom maak ik soms ook wel eens kaaskoekjes in de koekenpan of oven. Een hompje kaas die ik dan net zo lang bak tot het knapperig is.
Eureka!
Een kaas die zich uitstekend laat bakken is halloumi. Het was voor mij nog maar de tweede keer dat ik halloumi at. Van de eerste keer herinner ik me eigenlijk niet echt wat ik ervan vond. Ik gok dat het weinig indruk op me maakte. Omdat ik in deze salade toch wel iets van kaas wilde toevoegen, je weet wat ik er al over zei hè? Kaas maakt alles lekkerder. Feta vond ik wel wat te voor de hand liggend en toen had ik zo’n eureka moment. Halloumi it it. Deze keer heeft halloumi een onuitwisbare indruk op me gemaakt. De plakjes gebakken kaas vielen meer dan in de smaak bij mij. Als ik de smaak met iets moet vergelijken dan zeg ik wel feta, maar de structuur is meer een stevige mozzarella. Eigenlijk moet je het gewoon zelf eens proeven.
Badje van roomboter
De worteltjes hebben een klein badje gehad van roomboter en honing waardoor ze in de oven nog lekkerder worden. De zoute halloumi, de zoete worteltjes en het frisse van de sinaasappel. Dat klinkt in mijn ogen wel als een hele goede salade. On the side bij de couscoussalade waar ik het net al over had of als kleurrijke maaltijdsalade.
Kleurrijke salade met wortel, gebakken halloumi en sinaasappel
Voor 4 personen
Dit zit erin:
250 gram halloumi, in dunne plakjes diagonaal doorgesneden
4 lenteuitjes, in dunne ringen
Bosje koriander, fijngehakt
1 bos wortels met loof, geschrapt
1 eetlepel roomboter
1 eetlepel honing
1 sinaasappel, zonder schil in kleine stukjes
Sesamzaadjes, voor de worteltjes en extra als garnering
2 eetlepels tahin
Sap van 1 limoen
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier
Snij het loof voor een groot deel van de wortels. Laat er nog een paar centimeter aanzitten.
Kook de wortels 3 minuten. Giet ze af en laat uitlekken. Doe de wortels terug in de pan en meng de roomboter en honing doorheen.
Leg de wortels op het bakblik en verdeel daar de sesamzaadjes overheen. Zet ze 15 minuten in de oven en daarna zijn ze klaar om lekker op te eten.
Meng ondertussen de tahin en limoensap. Deze dressing eet je bij de salade.
Als de wortels bijna klaar zijn, zet je een koekenpan op het vuur. Bak in een droge koekenpan de halloumi aan beide kanten mooi goudbruin.
Leg de wortels op een schaal, verdeel hierover de stukjes sinaasappel. Daarboven op komen de plakjes halloumi. Garneer met veel koriander en stukjes bosui.
Smakelijk!
Tip 1! Maak je er een maaltijdsalade van? Kook dan wat Dupuy linzen. Breng op smaak met wat olijfolie en citroensap.
Tip 2! Is het niet gelukt om halloumi te vinden? Gebruik dan feta.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marlies zegt
Ik heb je blog net ontdekt en wat maak je een mooie foto’s!
Stefanie zegt
Wat leuk! Welkom! En bedankt voor het lieve compliment. Liefs!