Vorig jaar rond deze tijd was mijn baby nog niet geboren. Ik was al wel zwanger. Hoogzwanger zelfs. De daadwerkelijke bevalling kwam iets later. En dan natuurlijk niet van een baby, maar van Little Spoon. Wat toch een klein beetje voelt als mijn kindje. Of beter gezegd, het voelt gewoon heel erg als van mij. Trouwens, als ik moeders in mijn nabije omgeving moet geloven is het bevallen van een blog net wat makkelijk van een baby. Dat neem ik graag aan.
Rode wangen
Half november was het zover, mijn eerste blogpost schoot ik het wereld wijde web op. Ik kan nu heel nonchalant doen en zeggen dat ik niet precies weet wanneer mijn eerste blogpost online stond, maar dat weet ik wel precies. Die ene bewuste zaterdagochtend op 15 november vergeet ik nooit meer. Een recept voor havermout met peer en pepernoten was het. De hele dag zat ik met rode wangen van opwinding achter mijn laptop. Steeds refreshen om te kijken of ik al nieuwe likes en reacties had. Ook ‘s nachts ging dat gewoon zo door. Ik ging naar een feestje en dat was mwoh, mwoh. Wat doe je dan? Juist! Je social media checken.
Zo’n eerste jaar als blogger is een heel jaar vol eerste keren. Dingen waarvan je denkt ‘dit doe ik anders’ of juist ‘hè dat heb ik goed aangepakt.’ Foto’s maken was ook nieuw voor mij. De eerste maanden mislukte dat best regelmatig. Vreselijk donkere of juist veel te lichte en soms onscherpe foto’s. Drama! Probeer maar eens eten mooi op de foto te zetten. Het kostte wel even wat tijd voor ik dat een beetje onder de knie had. Een kwestie van heel veel doen, leerde ik al snel.
Schemer
Ik herinner me nog een zondag dag ik de hele dag in de keuken stond. Een hoop lekkere recepten had ik bedacht. Het begon al dat ik even geen rekening hield met het licht. Food bloggers herkennen dit wel. De mooiste foto’s maak je in daglicht en niet als het schemert of donker is. In november en december treedt de schemer al behoorlijk snel in. De foto’s van al dat lekkers waren al wat donkerder dan ik hoopte. Toen ik de foto na het uploaden op mijn laptop bekeek, zag ik hoe afschuwelijk het eruit zag. Wazige foto’s, te donker en alles behalve smakelijk.
Sta je dan met je goede gedrag uren te zwoegen in de keuken. Wat was ik chagrijnig zeg. Ik was helemaal klaar met de gerechten, waaronder deze bospaddestoelensoep. Zo klaar, dat ik er een jaar overgedaan heb, om hem nog eens opnieuw te maken. Inmiddels deed ik een nieuwe poging. Deze keer gelukkig geen reden om met een hoofd als een oorwurm rond te lopen, want de foto’s zien er uit zoals ik dat mooi vind. Behoorlijk fotogeniek soepje, maar dat kost nou eenmaal gewoon een beetje moeite en een wat meer tijd. Een jaar om precies te zijn.
Bospaddestoelensoep
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit erin:
- 700 gram gemengde paddenstoelen, grof gesneden. Bijvoorbeeld een mix van cantharellen, oesterzwammen en kastanjechampignons. Houd 100 gram apart en hak fijn.
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 ui, fijngehakt
- Gedroogde rode chilipeper naar smaak
- Paar takjes tijm, enkel de blaadjes, houd wat apart voor de garnering
- 2 eetlepels creme fraiche, 1 eetlepel voor door de soep, 1 eetlepel voor garnering.
- Peper en zout
- 1 liter bouillon naar keuze
- Olijfolie
- Roomboter
Dit heb je nodig:
- Staafmixer of blender
- Soeppan
- Koekenpan
- Snijplank
- Mes
- Roerspatel
Zo maak je het:
- Doe een flinke scheut olijfolie en fruit hierin vijf minuten de ui.
- Voeg de paddenstoelen, tijm, knoflook en chilipeper toe. Breng op smaak met peper en zout. Bak 15 minuten.
- Schenk de bouillon in de pan, breng aan de kook.
- Terwijl de soep kookt, bak je in een klontje roomboter de paddenstoelen die je opzij hebt gelegd.
- Na 20 minuten pureer je de soep met de staafmixer. Dat hoeft niet helemaal glad.
- Schep de crème fraîche in de pan en roer goed.
- Verdeel de soep over de kommen. Schep er nog wat crème fraîche en paddenstoelen boven op. Maak af met wat zwarte peper en blaadjes tijm.
TIP 2! Maak je er een maaltijdsoep van? Bak dan nog wat spekjes mee en eet er knapperig zuurdesem toast met zachte geitenkaas bij.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Yolanda zegt
Hoi Stefanie,
Heel herkenbaar, dat van die foodfoto’s voor je blog. Ik denk dat elke foodblogger dat wel herkent. Daarom zijn er zoveel fotografie workshops. ?. Ook gewoon veel doen. Maar wat heb jij je in krap een jaar mooi ontwikkeld, zeg. Ik hoop dat ik in april net zo ver ben als jij! O! En lekker soepje!
Stefanie zegt
Wat lief dat je dat zegt! Ik heb het afgelopen jaar zoveel foto’s gemaakt, dus inderdaad, heel veel doen. Succes!! Liefs