Als ik in een restaurant iets lekkers eet, dan zeg ik altijd ‘dat ga ik ook maken!’ Negen van de tien keer is dat gewoon maar een beetje in de lucht roepen. Zeggen maar niet doen. Dat heeft als resultaat een ellenlange food bucketlist die niet korter wordt, maar alleen langer. Het beste voorbeeld is wel de garnalenkroket. Het voornemen om daar eens mee aan de slag te gaan dateert al van tien jaar geleden. Goed nieuws! De garnalenkroket komt op korte termijn en nee, dit is echt geen loze belofte.
Things can change
Met granola ging dat net zo. Een paar jaar geleden maakte ik dat voor het eerst. Super lekker natuurlijk en niet te vergelijken met de pakken die je in de winkel koopt. Daar zitten ook hele goede bij maar ook een hoop missers die te zoet zijn. Vind ik. Sinds ik van de zomer op een zonnig terras een hapje yoghurt met granola nam van mijn schatje ben ik ook into yoghurt. Zelfs zo dat ik tijdens een duizend-en-één nacht high tea bij Honey Pie in Middelburg als eerste de granola met yoghurt op had. Dat is apart want tot niet zo lang geleden liepen de rillingen over mijn rug van afschuw. Things can change.
Veranderlijk type
Ik ben sowieso nog al een veranderlijk type. Vandaag vind ik iets vreselijk en morgen vind ik het fantastisch. Overmorgen ben ik er weer helemaal klaar mee. Of ik loop vrolijk naar de kamer waar onze kleding ligt en kom chagrijnig terug omdat ik weer eens niets heb om aan te trekken. Respect voor mijn man die hier al negen jaar mee dealt. Ik vergat nog te vertellen dat die granola tijdens de high tea ook witte chocolade krullen erover had. Wauw!
Crunchy kokoschips
En toen kwam het er dan eindelijk van. Ik maakte granola. Op een zondag. Om kwart over zes was ik al wakker en een uur later stond ik in de keuken en rook het huis al naar coq au vin. Toen die heerlijke kip in wijn eenmaal pruttelde was het tijd voor granola. Meer dan wat ingrediënten op een bakplaat gooien is het niet, maar lekker dat het wordt! Om te zoeten gebruik ik honing en stukjes gedroogd fruit. Knapperige noten en crunchy kokoschips zorgen voor een smaakexplosie zo tijdens je ontbijt. Heerlijk op je yoghurt maar een handje zo uit de pot is ook zeker aan te raden bij een kleine appelflauwte of gewoon lekkere trek. Van beide heb ik wel eens last dus ben ik extra blij met twee grote weckpotten op het aanrecht. Benieuwd hoe lang ze er staan.
Homemade granola
Voor 2 grote weckpotten vol
Dit zit erin:
- 200 gram havermout
- 200 gram gemengde noten
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels zonnebloempitten
- 2 eetlepels lijnzaad
- 2 handjes gedroogd fruit, ik gebruik gedroogde ananas en blokjes gesuikerde gember
- 5 eetlepels olijfolie
- Honing naar smaak
Dit heb je nodig:
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe alle droge ingrediënten, behalve het gedroogde fruit, op de met bakpapier beklede bakpapier.
- Meng de olijfolie en honing erdoor en zet 25 tot 30 minuten in de oven.
- Bewaar in een afgesloten pot of bak
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Carolien - On a Healthy Adventure zegt
Ik maak regelmatig zelf ook granola, heerlijk!
Stefanie zegt
Leuk! Ik ben er ook echt dol op.
Marianne zegt
Ziet er goed uit!
Bedoel je echt de fijne havermout of de grote vlokken?
Ik maak ook zelf vaak granola, maar dan met kokosolie en oa haver- en speltvlokken.
Sesamzaad ga ik er de volgende keer ook bij doen, goede tip.
Stefanie zegt
Ik gebruik havermout omdat ik geen havervlokken had. Beide kan. Met havervlokken iets meer bite denk ik!
Marlies zegt
Heerlijk zelfgemaakte granola, zoveel beter dan uit een pakje van de supermarkt. Ik maak het ook wel eens!
Stefanie zegt
Heerlijk hè? Vind ik dus ook!