Mayonaise, de saus der sauzen. Vind ik dan. Romig, zacht, vol van smaak en het liefste een tikkeltje zuur door citroen. I love it! Ik vertel dan ook maar direct eerlijk dat ik een hapje mayo uit de pot niet schroom. Als daar nog truffel of knoflook door zit kan er ook best een tweede hap volgen. Tja ik kan me best voorstellen dat je daar van gruwelt zo’n hapje enkel mayonaise maar ik vind het heerlijk. Al doe ik het ook niet bij alle merken, soorten en varianten hoor. Voor DL en Jean Baton zijn daar geschikt voor. Zoiets moet je niet te vaak doen, maar gewoon af en toe.
Dikke klodder mayonaise
Ik wil niet zeggen dat alles lekkerder is met mayonaise, maar wel veel. Eén van mijn guily pleasures is toch wel een boterham met boterhamworst, een dikke klodder mayonaise en kerriepoeder. Oh en als het even kan nog een knapperig fris augurkje erbovenop. Deze combi doet me denken aan schoolreisjes vroeger op de basisschool. En zeg nou zelf, friet zonder mayo is toch niet compleet? Ik snap dan ook helemaal niets van die Amerikanen die enkel ketchup eten op hun friet en ons Nederlanders maar gek vinden omdat wij liever voor mayo gaan. Alhoewel zij natuurlijk wel direct een voedzame maaltijd eten boordevol groente ;-).
The best of the best
Sinds een tijd maak ik ook graag zelf mayo en dat is toch wel the best of the best. Niet per se degene die ik zelf gemaakt heb, maar gewoon homemade mayo. Het leek me altijd echt een hoop gedoe zelf mayo maken, daarom deed ik het ook nooit. Dat geklop en dan ook nog eens het langzaam laten druppelen van de olie. Duurt veel te lang. Uiteindelijk valt dat reuze mee. Of je pakt de staafmixer, maar nu vind ik dat kloppen juist super leuk. Vooral omdat je dan goed ziet dat je geklopte eidooiers door het toevoegen van de olie langzaam veranderen in een heerlijke romige en dikke saus. De eerste keren mislukte finaal met geschifte mayonaise en een hoop gemopper van mijn kant. Ik herhaal niet wat er allemaal uit mijn mond kwam, maar ik zeg je, dat is weinig charmant. Zo heb ik ook nog eens geprobeerd om mayonaise te maken met olijfolie. Bleh! Nee, dat vind ik helemaal niets. Olijfolie is te heftig van smaak om een heerlijke zachte saus te krijgen. Zelfs aioli vind ik niets als ik dat zelf maak met olijfolie.
Wat tips van mijn kant zodat jouw eerste poging mayo maken wel direct een succes wordt:
- Zorg dat alle ingrediënten die je gebruikt op kamertemperatuur zijn. Vooral bij de olie en eidooiers is dat belangrijk zodat die twee goed mengen.
- Gebruik een olie met een milde smaak zodat je mayonaise naar mayonaise smaakt en niet naar de gebruikte olie.
- Wees voorzichtig met het toevoegen van olie. Ik weet uit ervaring dat je mayo mislukt als je direct te veel olie bij de eidooiers schenkt. Start met kleine druppeltjes. Zodra de saus al wat meer body heeft, voeg je wat grotere hoeveelheden olie tegelijk toe.
- Mijn persoonlijke smaak, maar ik vind het echt super lekker als de mayonaise zurig is. Daarom ben ik gul met het toevoegen van citroensap.
Homemade mayonaise
Voor een grote pot vol
Dit zit erin:
- 2 eidooiers
- 3 theelepels Dijon mosterd
- 275 milliliter zonnebloemolie
- Sap van een 1/2 citroen
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Garde
- Grote kom
Zo maak je het:
- Klopt de eidooiers en mosterd door elkaar. Doe er een beetje peper en zout bij
- Schenk onder voortdurend kloppen druppel voor druppel de olie bij het eidooiermengsel
- Als ongeveer de helft van de olie is toegevoegd, doe je het citroensap erbij. Meng goed.
- Schenk nu de rest van de olie in een gelijkmatig straaltje en klop tot het een mooie dikke en romige mayonaise is.
- Proef de mayonaise en voeg eventueel nog wat peper, zout of citroensap toe.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie