Koken met een lege maag is zoiets als boodschappen doen voor je gegeten hebt. Nu is het vrij logisch dat je kookt rond etenstijd en je dan ook meestal trek hebt. Of als je dat nog niet hebt, wel krijgt als je kookt. Negen van de tien keer kook ik. Mijn schatje kan ook lekker koken, maar goed het is nu eenmaal mijn hobby. Voor ik verder ga is het misschien wel leuk om te vertellen dat Ruub toen wij net samen waren iets meer moeite had met koken. Inmiddels is een recept volgen of improviseren echt geen probleem meer. Daar ben ik natuurlijk ook super trots op.
Non-stop snoepen
Zelf koken heeft veel voordelen. Bijvoorbeeld dat je alles maakt zoals jij dat wil, smaken toevoegt waar jij zin in hebt. Nu komt het belangrijkste voordeel, proeven en een beetje snoepen uit de pan kan. Soms non-stop in mijn geval. Vooral bij aardappelpuree. Volgens mij vertelde ik dit al eerder, maar het is zelfs een keer voorgekomen dat ik zoveel kleine lepeltjes uit de pan puree schepte dat we tijdens het eten nog net genoeg hadden voor twee personen. Weet je, ik doe dit ook onder het mom van alles goed proeven en de smaken optimaliseren. Koken is proeven zeggen topkoks toch? Dat doe ik. Heel graag en af en toe iets te goed.
Laatst was ik alleen met het eten. In de koelkast lag nog een stuk verse braadworst van Livar. Heerlijk op smaak gebracht met salie en witte wijn. Die worst moest dus op. Ik zat behoorlijk in twijfel. Wat ga ik doen? Gemak? En iets bestellen? Uiteindelijk besloot ik om gewoon te koken en iets heel lekkers te maken. Op de fiets richting de supermarkt passeerde ik eerst nog Domino’s. Die platte Italian pizza’s vind ik echt best wel lekker. De lekkerste frietjes van Vlissingen waren ook behoorlijk dichtbij, maar toch ging ik voor pasta met aubergine, cherrytomaatjes uit blik en heel veel mozzarella. Terwijl ik kookte, bakte ik ook nog de worst. Ik haalde hem uit het vel, want sneller klaar. De aubergine had wel even nodig en de worst was sneller klaar dan ik verwachtte. Af en toe prikte ik een klein stukje uit de pan. Nou, nog één stukje, de rest is voor bij de pasta. Ik kon me alleen gewoon niet inhouden. Al staand, leunend tegen het aanrecht, at ik de hele pan verse worst leeg. Ik likte nog net de pan niet uit. Dat was vooral om die gewoon nog gloeiend heet was. Zo gaat dat ook met koekjesdeeg. Als ik koekjes bak maar ik standaard al iets meer deeg.
Laurier
Noem me gulzig, noem me een vreetzak, dat maakt niet uit, want ik ben me er behoorlijk van bewust. Ik vermoed dat je ook last van mijn gulzige probleem krijgt als je deze verrukkelijke aardappeltjes maakt. Het is al een tijdje geleden dat ik ze maakte. De biologische winkel in Vlissingen heeft altijd hele mooie kookboeken liggen. Zo ook die van het Forest Feast kookboek van Erin Gleeson. Bijna kwijlend bladerde ik het boek door. Wauw, hele mooie foto’s en heerlijke gerechten. Puur, eenvoundig en kleurrijk. Als ik ooit een kookboek maak, dan vind ik dit een hele mooie stijl. Mijn oog viel op direct deze aardappels en rode ui in hele dunne plakjes. Op smaak gebracht met verse laurier, knoflook en lekker veel olijfolie. De smaak vind ik herfstigachtig. Dat komt denk ik omdat ik laurier associeer met stoofpotten. De plakjes aardappel worden een beetje knapperig en smaken zo lekker. Terwijl deze schaal in de oven zat, ging regelmatig de ovendeur open om er een plakje uit te vissen. Niet te veel natuurlijk, want dat val wel echt op. De plakjes vallen namelijk om als dominostenen als ze niet meer strak tegen elkaar aan leunen.
Het snijden kost even tijd, maar de smaak maakt dit ruimschoots toe. En hoe mooi ziet het er uit? Wauw hè? Ik vind het bijna een kunstwerk. Ben je benieuwd naar het boek? Je bestelt hem hier. Echt de moeite waard.
[bol_product_links block_id=”bol_562f14914f158_selected-products” products=”9200000022412467″ name=”Het Forest Feast Kookboek” sub_id=”” link_color=”FFFFFF” subtitle_color=”FFFFFF” pricetype_color=”FFFFFF” price_color=”FFFFFF” deliverytime_color=”FFFFFF” background_color=”F5AAAD” border_color=”F5AAAD” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Laurieraardappeltjes
Porties
Dit zit erin:
- 1 grote zoete aardappel, gewassen en in dunne plakjes
- 5 of 6 aardappels, ik gebruik Frieslanders, gewassen en in dunne plakjes
- 3 rode uien, in dunne plakjes
- 10 verse of 15 gedroogde laurierblaadjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- Olijfolie
- Peper en grof zout
Dit heb je nodig:
- Ovenschaal of een braadslede
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Vet je ovenschaal in met olijfolie.
- Leg de plakjes zoete aardappel, gewone aardappel en rode ui om en om in de ovenschaal.
- Schuif hier de laurierblaadjes tussen.
- Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout, peper en de fijngehakte knoflook.
- Bak ongeveer een uur in de oven tot de plakjes zacht zijn, maar nog wel bite hebben en de uiteinden knapperig zijn.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via Bol.com, ontvangt Little Spoon een klein percentage. Jij betaalt niets meer dan normaal en ik heb de mogelijkheid om te investeren in Little Spoon en mijn website nog leuker en beter te maken.
Eveline zegt
Ziet er echt heel lekker uit! Wat eet je er verder nog bij?
Stefanie zegt
Thanks Eefje! Lekker met gestoomde broccoli en gebakken kippendijen. xx
Carolien - On a Healthy Adventure zegt
Wauw, zo mooi! De kleuren doen eten ;)
Stefanie zegt
Echt hè? Als iets er mooi uit ziet smaakt het ook nog eens lekkerder!