Rode ui is lekker. Heel lekker zelfs. Ik ben er zelfs zo gek op dat ik gerust ontbijt met een rood uitje. Natuurlijk niet een ui uit het vuistje zoals je een appel eet. Nee, dat gaat ook mij te ver. Wel on the side bij een lekker omeletje. Dan snijd ik wat tomaatjes en blokjes avocado. Daarover gaan dan wat dunne ringetjes rode ui. Als je daarna gewoon even goed je tanden poetst, is het ook niet zo dat al je collega’s of afspraken nog door hebben dat je vanmorgen rode ui at.
Zwemmen in azijn
Mijn liefde Ruben is iets minder gek op dit prachtige uitje. Want mooi is ie hè? Niet echt rood, eerder een beetje paars. Zodra ik stukjes rode ui door het avond eten doe, die nog rauw zijn, vist mijn schatje ze er gegarandeerd uit. Hij vindt de smaak wel lekker, maar heeft snel een beetje last van de nasmaak die zo blijft hangen. Lucky me, ik heb daar gaan last van. Toen ik zelf burgers wilde maken en vond dat rode ui daar absoluut op moest wilde ik Ruub natuurlijk ook een beetje blij maken. De rode uitjes hadden een behandeling nodig. Een badje van roomboter en een lekkere massage in een koekenpan zorgen voor heerlijke zoete en karamelachtige uitjes. Heerlijk is dat. Aangezien dat niet iets nieuws is voor mij, leek het me geweldig om ze om te dopen tot fris zure pickles. Geen badje van roomboter maar zwemmen in azijn, suiker en de lekkerste specerijen die ik in huis had. Omdat je de rode ui eerst even kort blancheert zijn ze direct al zachter, wel ruikt je huis een tikkeltje apart. Even de deuren en ramen op en dat probleem is weer opgelost.
Het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit zo’n pot rode ui pickles. De rode ui, die meer paars is, wordt dankzij de azijn en suiker eerder fel roze. In tien minuten is je glazenpot gevuld en daar heb je dan een hele tijd plezier van. De pickles eet je op een broodje hamburger, maar ze zijn ook geweldig bij een kaas- of vleeswarenplankje, op een boterham met paté of een lekkere salade. Ik at ze al bij couscous met gegrilde wintergroente en dat was ook zo’n fantastische combinatie. Weinig moeite en veel plezier. Ook leuk om mee te nemen als cadeautje als je bij vrienden eet.
Pickles van rode ui
Voor een pot van 750 milliliter
Dit zit erin:
- 500 gram rode ui, gepeld en in dunne plakjes
- 375 milliliter azijn
- 100 gram suiker
- 5 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel gedroogde chilipepers
- 1 stukje gember
Dit heb je nodig:
- Steelpan
- Glazenpot met deksel
- Snijplank
- Mes
- Spatel
Zo maak je het:
- Breng een steelpan met water aan de kook. Blancheer hierin de rode uien 2 minuten. Giet af en laat de rode uien uitlekken.
- Terwijl de rode ui uitlekt voeg je de azijn, suiker, kaneelstokje, kruidnagels, laurierblad, rode peper en de gember bij elkaar in de steelpan en brengt het aan de kook. Laat 5 minuten koken.
- Voeg nu de rode ui bij de azijn. Meng goed en schenk nu in de glazenpot. Zorg dat de uien helemaal onderstaan met het azijn en suiker mengsel.
- Draai de deksel op de pot en zet weg in de koelkast.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie