Ik hou van broodjes belegd met een lekkere juicy burger. Soms heb je missers en soms tref je een broodje waarvan je denkt WAUW dit is zo geweldig, fantastisch, mega Mindy, lekker. Dat had ik bij een broodje van Firma Pickles in de Rotterdamse Markthal. Alles klopte. De burger was groot, sappig en goed op smaak, lekker saus, crispy bacon, goede gesmolten kaas, pickles en een perfect knapperig broodje. Oh en dan ook nog eens die frietjes en een grote bel rode wijn erbij. Ja, ja, daarmee maak je mij ongelofelijk blij.
Culinaire burgerpolitie
Ondanks dat dit het allereerste halleluja moment was voor een broodje hamburger heb ik in mijn leven natuurlijk wel meer burgers gegeten die ook mega lekker waren, voor dat moment en helemaal op hun eigen manier. Ik ga nu een paar bekentenissen doen. Naast mijn eigen vertelde verhaal ontbreekt elk bewijs. Ik hoop dus dat de culinaire burgerpolitie mij niet oppakt, in de cel gooit en me op een dieet zet van foute burgers. Nu ik voor mezelf werk heb ik niet zo snel meer met suffe bedrijfsuitjes te maken, maar ik weet heel goed wat het inhoud. Jij vast ook wel. Zo’n uitje waarbij je iets gaat doen waarvan je denkt: ‘moet dit nou???’ Toch ga je omdat je vindt/denkt dat het niet anders kan. Nu zie ik wel dat nee ook gewoon een optie is, maar oké.
Gele bogen
Na dat bewuste uitje reden we naar huis, volgens mij was het al heel laat in de avond of zelfs nacht. We hadden nog super veel trek want om de één of andere vage reden hadden we het avondeten overgeslagen. Daar gaat het al mis. Maar goed, we reden naar huis en toen kwamen we het restaurant met de gele bogen tegen, de Mac. Tja en wat doe je als je trekt hebt, zin hebt in een vette hap en de Mac de enige optie is? Dan doe je wat je moet doen. Jezelf trakteren op een burger. Nu vind ik eigenlijk de burgers van de Mac helemaal niet lekker, maar die ene keer troffen we het. In plaats van een lauwe burger, met een taai broodje en een stuk vlees van leer, kregen we een Big Mac die a la minuut gebakken was. Dat, in combinatie met dit bezoek aan de Mac en die burger wat het enige hoogtepunt van de avond, Je snapt, we genoten met volle teugen. Absoluut geen halleluja maar jeetje, voor toen gewoon fantastisch.
Automatiek
Nu ik toch lekker op dreef ben, mijn laatste bekentenis. Dan vind ik het wel voldoende voor vandaag. Soms, heel soms, ben ik echt gelukkig met een foute burger die je koopt bij een pomp of uit de automatiek. Lekker klef met een plakje plastic. Te fout, maar perfect voor na een festival of juist onderweg naar een feestje.
Bij het maken van mijn eigen halleluja burger had ik, dat verbaasd je misschien, niet de burger van de pomp en ook niet die van de Mac in mijn hoofd. De burger van Firma Pickles gebruikte ik als voorbeeld en ik vind echt dat het goed gelukt is. Een plaatje om te zien en ook nog eens super lekker. Dat kan ook niet anders als alles (oké, bijna alles) homemade is. Enige probleem is alleen dat eten gewoon een echte knoeiboel wordt. Daar heb je servetten voor. Of als je het echt bont maakt, gewoon een slab.
Stop! Burger time // broodje hamburger
Voor 8 broodjes hamburger
Dit zit erin:
- 1 kilo rundergehakt, op kamertemperatuur
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels tomatenketchup, voor door het gehakt en extra voor erop
- 1 ei
- 1 sjalot, fijngehakt
- 8 brioche broodjes
- Stukje cheddar, zoveel als je zelf lekker vindt. (ik gebruik een stuk en niet de per stuk verpakte plakjes)
- 100 gram bacon, ik gebruik bacon van Livar
- IJsbergsla, heel fijn gesneden
- Rode ui pickles
- Plakjes augurk
- Mayonaise
- Roomboter
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Koekenpan
- Kom
- Spatel
Zo maak je het:
- Meng het rundergehakt met het sjalotje, ketchup, oestersaus en het ei. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel het gehakt in acht gelijke delen. Rol er ballen van en druk de ballen plat tot je burgers heb.
- Verhit wat roomboter in een koekenpan en bak de hamburgers. Draai de burger om wanneer de randen bruin worden.
- Bak ondertussen de bacon krokant in een koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Beleg de burger in de pan met cheddar en de plakjes uitgebakken bacon. De cheddar smelt zo al en dat is zo lekker.
- Snij de brioche broodjes door midden en grill ze kort.
- Besmeer de broodjes met mayonaise en ketchup, daar bovenop wat fijngesneden sla. Nu leg je hierop de burger met cheddar en bacon. Als laatste verdeel je de augurk en wat rode ui pickles erover.
- Leg de bovenkant van het broodje erop en geniet van deze mega burger!
TIP 2! Cheddar vervang je ook uitstekend door heerlijke romige taleggio. Deze kaas smelt ook geweldig.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie