‘Stef je wordt oud,’ zei vriendje Maus heel direct toen ik hem vertelde dat ik na een glas rode wijn, licht in mijn hoofd was, koppijn had en met twee paracetamol naar bed ging. Om half 9 ‘s avonds. ‘Je bent 31 en getrouwd. Het wordt tijd dat je aan de sherry gaat.’ Ja, ja, ja, nu is het wel duidelijk. Gelukkig ben jij ouder dan ik Maus en kun je niet wachten tot je met mij aan een glaasje sherry kan nippen. Of met paracetamol in de buurt gewoon de hele fles achterover kappen.
Jonge blom
Tuurlijk, ik weet dat ik met mijn 31 jaar nog een relatief jonge blom ben. In vele gevallen kom ik net kijken, maar op sommige vlakken word ik oud. En weet je, ik vind het ook helemaal niet erg. Als ik op stap ben en wordt omringd door louter tieners en begin twintigers ben ik eigenlijk blij dat ik een dertiger ben. Hoewel het leven op mijn eigen leeftijd ook niet altijd makkelijk is, ben ik op de leeftijd van 31 een stuk happier met mezelf en een stuk zelfverzekerder. Ik durf keuzes te maken die ik als groen blaadje van begin 20 niet durfde. Bijvoorbeeld veel bewuster kiezen waar je gelukkig van wordt. Dat ging me de laatste tijd aardig goed af. Ik startte Little Spoon en diende mijn ontslag in bij de baan waar ik doodongelukkig was. Ik weet zeker dat ik dat tien jaar geleden nooit had gedurfd. Ondanks dat ik in die tijd ook al een heel grote liefde had voor koken en nog meer voor lekker eten.
Feesten en doorhalen
Dit recept stamt uit mijn twintiger jaren. Mijn weekenden vulde zich niet alleen met koken, maar ook nog studeren, werken bij mijn bijbaan en elk weekend twee nachten feesten en doorhalen met vrienden en vriendinnen. Dit was ook mijn Arabische en Marokkaanse kookperiode. Nu vind ik al die gerechten nog steeds fantastisch lekker, maar het hebben van een foodblog vraagt wat afwisseling en variatie in de gerechten die ik op tafel zet. Het was de tijd dat ik hummus uit de supermarkt ontdekte en bakjes aubergine en tomaatsalade van datzelfde merk. En dat was lekker. Oh man, zo lekker zelfs dat als ik zo’n bakje kocht, het vaak niet haalde tot het borrelplankje waar het bij moest, of de boterham waar ik het op wilde smeren. Leunend aan het aanrecht, gewapend met een little spoon, at ik het bakje zo leeg. Dan maar geen aubergine- en tomaatsalade voor mijn eters. Wat niet weet wat niet deert toch?
Aantrekkingskracht
Het is natuurlijk nog lekkerder wanneer je deze salade zelf maakt. Ik ontdekte destijds een soort gelijk recept in een Marokkaans kookboek. Ik maakte het en ik was voorgoed verpest. De bakjes uit de supermarkten verloren direct de aantrekkingskracht. Ik kocht het daarna nog wel eens, maar vond het echt niet meer zo fantastisch. Al helemaal niet om zo leeg te lepelen. Ik zeg er eerlijk bij, aubergine grillen vind ik nog al een klus. Nog eerlijker? Ik vind het echt een rot karwei. Als die lange lappen grillen tot ze gaar zijn, want goed gaar, dat moeten ze zijn. Niets is zo vies als rauwe aubergine. Tip van mij is om in ieder geval twee grote koekenpannen op het vuur te zetten en geen kleine stukjes aubergine te grillen maar zo groot mogelijke stukken. En dan bedoel ik natuurlijk niet de hele aubergine ineens. Alhoewel dat in de oven best het proberen waard is. Test ik nog voor jullie.
Ultiem geluksmoment
Als de salade dan eenmaal klaar is, bereik ik een ultiem geluksmoment. Warme en zachte aubergine, lekker veel olijfolie wat zorgt voor een beetje vette lippen, zoete tomaat, knoflook en natuurlijk een hele berg koriander. Dit is heerlijk! Eet met stukken Turks brood, verkruimel er wat feta over of eet er couscous naast. En wat dacht je van een borrelplankje met fetadips en auberginesalade? Behoorlijk veelzijdig dus!
Warme auberginesalade
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit erin:
3 aubergines, in plakken van 1 centimeter dik
10 tomaten, in plakken
1 eetlepel komijnzaad
Klein bosje koriander, fijngehakt
Sap van 1 citroen
2 tenen knoflook, fijngehakt
Peper
Zout
Olijfolie
Zo maak je het:
Verhit flink wat olijfolie in een koekenpan, of gebruik net als ik twee koekenpannen en bak de plakken aubergine in porties aan beide kanten bruin. Voeg als het nodig is nog wat extra olie toe. Leg de plakken aubergine op een bord.
Bak in de over gebleven olie de tomaten, knoflook en komijnzaad in 5 minuten zacht. Voeg de plakken aubergine toe en bak bak alles nog eens 5 minuten. Prak de tomaten en plakken aubergine een beetje zodat alles lekker uit elkaar valt.
Voeg nu de koriander, citroensap en peper en zout toe.
Schep de salade op een schaal of in kleine bakjes en geniet er lekker van!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Anne zegt
Heerlijk!! ga ik zeker maken.. Voor baba ganoush doe ik altijd de hele aubergine in de oven, dan kun je het binnenste gebruiken, geen probleem! En herkenbaar Stef. X an
Stefanie zegt
Oh ja goeie! Verheug me nu al op de aubergine aubergine parmigiana! Kus