Precies een jaar geleden zat ik nu met rode wangen van opwinding en de adrenaline die door mijn lijf gierde aan de eettafel. Zenuwachtig zoals een klein kind zich voelt met Sinterklaas of zijn/haar verjaardag. Gespannen voor het onbekende, want hoe reageren mensen en wat vinden ze er van? Het is vandaag precies een jaar geleden dat Little Spoon live ging. Dat ik op het wereld wijde web mijn stukje verkreeg waar ik recepten, leuke plekken en mijn leven deel met iedereen die dat maar wil lezen. Vandaag bestaat Little Spoon 1 jaar!
Hysterisch
Wauw, een jaar alweer. Wat is de tijd gevlogen, maar wat herinner ik me dat moment nog goed. Dat ik mijn eerste blogpost deelde om mijn net opgerichte Facebook pagina. Ik vond het zo spannend allemaal. De hele dag heb ik achter mijn laptop gebivakkeerd om maar te kijken wat er gebeurde. Toen ik direct die dag al honderd likes haalde was ik helemaal hysterisch. Dat snap je wel. Het eerste jaar is voorbij. Ik vertel je, het was een bewogen jaar. Als je mij vorig jaar op die bewuste zaterdag 15 november had verteld dat ik mijn baan had opgezegd, had ik je met opgetrokken wenkbrauwen aangekeken. Je baan opzeggen om je hart te volgen. Niet per se omdat ik dat zo’n gekke gedachte vond, maar dat ik nooit van mezelf verwacht had dat ik voor onzekerheid zou kiezen. Onzekerheid die wel komt met mijn eigen geluk. Tja en wat is er dan gek aan zo’n keus? Ook heb ik zoveel beleefd, toffe mensen leren kennen en vooral heel veel en lekker gegeten.
Mislukte botercrème
Vandaag een kleine terugblik op mijn eerste jaar als blogger en een recept voor een feestelijke laagjestaart die ik samen met vriendinnetje Loets bakte. Jeetje wat was het een klus om die taart te maken. Wie weet dat een pro bakker er iets minder lang mee bezig is, maar bij ons duurde het wel vijf uur om tot dit resultaat te komen. Wij zijn meer van het koken en dan vooral op gevoel. Beetje van dit en een beetje van dat. Bij een taart gaat dat niet helemaal op. De botercrème mislukte eerst. De boter schoot in de schift. Nadat we onze trukendoos opende om die schift eruit te krijgen werd de crème geel. Niet echt een handige kleur als je er roze kleurstof door wil doen. Wie weet voor een oranje taart leuk. Eind goed al goed, want met het uiteindelijke plaatje waren we meer dan tevreden. Wat een beauty hè? Voor we overgaan tot het recept, eerst even mijn kleine terugblik. Zomaar een greep uit een hoop mooie momenten en fijne dingen.
Ja, ik wil!
Het mooiste moment dat jaar was natuurlijk de dag dat ik trouwde met mijn grote liefde. Wat was het bijzonder en geweldig. Zo genoten.
Guilty pleasures
En bij een bruiloft hoort natuurlijk ook een vrijgezellenfeest. Al weken was ik aan het puzzelen en iedereen aan het uithoren. De puzzelstukjes wilden niet passen, dus uiteindelijk was het toch een grote verrassing toen ik overvallen werd om met acht lieve vriendinnen en één lief vriendje naar Amsterdam te gaan. Varen door de grachten met wijn en hapjes. Oké heel veel wijn. Ongeveer al mijn guilty pleasures kwamen voorbij. Dansen en keihard meezingen op de boot met het zonnetje op ons hoofd. We sliepen in een tof grachtenpand, aten bij Fa. Speijkervet, dronken cocktails en hadden zoveel lol. Mega tof weekend.
Dit waren mijn persoonlijke highlights maar ook met Little Spoon maakte ik een hoop mee. Zo mocht ik koken in een professionele keuken. Een hele dag hielp ik Thijs, eigenaar en chefkok van Meliefste in Wolphaartsdijk. Tof om te doen. Ik mocht ook van alles proeven en we gingen naar buiten om in het wild allerlei kruiden en eetbare bloemetjes te plukken.
Ik ontving de uitnodiging om plaats te nemen in de jury van Slag op de Schelde. Wat een eer! Samen met allemaal professionals beoordeelde ik gerechten en de bijpassende drankjes. Een dag om nooit meer te vergeten.
Sinds juli behoor ik tot het groepje foodbloggrs van VROUW.nl. Zo bijzonder vond ik dat. Dit was mijn eerste recept wat op VROUW werd gepubliceerd.
Om dit goede nieuws te vieren, aten ik en mijn schatje bij pop-up restaurant de Timmerfabriek in Vlissingen. Negen gangen, met bijpassende wijnen. Ongelofelijk lekker. Zelfs zo, dat we het laatste weekend van het pop-up restaurant nog een keer genoten van al het lekkers daar.
Ook besloot ik het eerste jaar van Little Spoon mijn droom achterna te gaan. Op 1 februari stopte ik met mijn baan als account manager en sinds 5 oktober dit jaar is Little Spoon een bedrijf. Oh zo spannend allemaal maar de beste beslissing ooit. Op trouwen met mijn grote liefde na ;-).
En het meest bijzonder zijn jullie! Mijn lezers! Dankzij jullie ben ik waar ik nu ben en dat is gewoon echt bijzonder. Het is zo gaaf om te zien dat jullie mijn blogs lezen, mijn recepten koken en mij volgen op social media. Duizend maal dank hiervoor en een dikke kus!
Wat het komende jaar me brengt weet ik niet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het geweldig wordt.
Feestelijke laagjestaart
Voor 1 taart
Dit zit in de witte chocoladecake:
- ¾ cup roomboter
- 1 ½ cup suiker
- 6 eidooiers
- Het merg van één vanillestokje
- 3 cups bloem, gezeefd
- 1 zakje bakpoeder, gezeefd
- Snuf zout
- 2 repen witte chocolade
- 1 ¼ cup melk
Dit zit in de botercrème:
- 750 gram poedersuiker, gezeefd
- 375 gram ongezouten roomboter
- 8 eetlepels water
- Kleurstof, ik kocht roze kleurstof bij Xenos
- Gekleurde hagelslag, ik gebruikt versiering van Dr. Oetker
Dit heb je nodig:
- Keukenmachine
- Bakblik met bakpapier of drie kleine ronde springvormen
- Spatel
Zo maak je de witte chocoladecake:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Smelt de witte chocolade au bain-marie. Roer af en toe door.
- Doe alle droge ingrediënten samen in een kom en zet weg.
- Schep de boter in de kom van je keukenmachine en klop luchtig.
- Voeg de suiker toe en mix tot een fluffy geheel.
- Laat de keukenmachine op medium snelheid draaien en voeg de eidooiers, vanille en de gesmolten witte chocolade toe.
- Terwijl de keukenmachine langzaam draait voeg je de droge ingrediënten en melk in drie keer toe. Laat draaien tot alles goed is gemixt.
- De cake kan je op twee manieren bakken. Wij hebben het beslag verdeeld over een grote bakplaat en deze ongeveer 20 tot 25 minuten gebakken. Licht laten afkoelen en dan met een ronde uitsteekvorm vijf cakes uit steken. Optie twee is kleine springvormen in te vetten en te vullen. Aan drie vormen heb je dan voldoende. Je bakt twee dikke cakes en één dunne 20 tot 25 minuten. De twee dikke cakes snij je, als ze afgekoeld zijn, horizontaal door midden. De eerste manier vond ik het makkelijkste.
Zo maak je de botercrème:
- Mix de boter op kamertemperatuur in een kom.
- Voeg de poedersuiker en het water toe en mix tot een mooie gladde en glanzende botercrème.
- Als je net als ik de taart een kleurtje geeft, voeg je nu de kleurstof toe. Net zoveel tot de crème de gewenste kleur bereikt.
Zo maak je de feestelijke laagjestaart:
- Leg de eerste laag cake op een taartvorm en besmeer met een laag botercrème. Herhaal dit tot je alle lagen gebruikt hebt. Smeer de bovenste laag in met wat extra botercrème en besmeer ook de zijkant van de taart tot alles bedekt is met een mooie roze laag.
- Nu is het tijd om te taart te versieren. Doe dit op de manier die jij het leukst of lekkerste vindt. Ik heb gekozen voor gekleurde hagelslag bovenop en aan de onderkant van de taart.
- Zet de taart nu zeker een uur in de koelkast om op te stijven.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Anne zegt
Wat een mooi verhaal! zou d’r emotioneel van worden.. Een verhaal om trots te zijn lieve Stef!
Gefeliciteerd en een dikke Kus An
Stefanie zegt
Wat lief lieve An. Daar word ik dan weer emo van. Kus <3
Maurice Boendermaker zegt
Wow! Wat een jaar!
Zo mooi dat je je droom achterna bent gegaan!
Geniet vandaag dubbel en dwars!
Trots op je!
Xxx Maus
Maurice Boendermaker zegt
?droom?
Stefanie zegt
Lief! Dank je wel. Dikke kus Step
Eveline zegt
Zo mooi om te lezen en super wat je tot nu toe allemaal gedaan en bereikt hebt!!
Enne die taart…. jammie, maar ik geloof niet dat ik daar geschikt voor ben ‘m te maken ;-)
Stefanie zegt
Dank je lieve Eef. Haha die taart is een klus op zich.
Caroline Piek zegt
Hoi!
Ik wil graag maar drie dunne laagjes bakken en wil liever geen taarten doormidden snijden of uitsteken. Ik wil dus gewoon drie dunne taartjes bakken in een springvorm van 18 cm. Zal ik dan de helft van het beslag nemen? Ik hoor graag van je.
Groeten, Caroline
Stefanie zegt
Hoi Caroline, ik denk dat je met de helft van het beslag goed zit. Ik had zes dunne bodems, maar uitgestoken, dus best wat cake is verloren gegaan. Ben benieuwd naar het eindresultaat! Groetjes, Stefanie
Caroline Piek zegt
Oke dankje! Ik laat nog wel weten hoe het is afgelopen.
Groeten, Caroline