Een gezonde ontbijtkoek, die je onbeperkt mag en kan eten.. Dat klinkt toch geweldig? Dan is deze variant echt een aanrader voor je. Alhoewel je onbeperkt ook weer niet al te letterlijk moet nemen!
Onweerstaanbaar
Ik ben fan van ontbijtkoek. Niet zo erg dat ik er verliefd op ben, maar een plak ontbijtkoek vind ik op z’n tijd onweerstaanbaar. Meer lust dan liefde dus als je het zo bekijkt. Het liefste dan ontbijtkoek van de bakker, want die is zo lekker smeuïg. Een dikke laag roomboter erop en genieten maar. Want geef toe, alles is lekkerder met een dikke laag roomboter. Jarenlang vond ik roomboter om te gruwelen zo vies. Dat kwam omdat ik weer eens een keer te gulzig was. Bij mijn opa kreeg ik bolletjes met een dikke laag roomboter en beleg. Daar at ik me misselijk aan waardoor ik roomboter associeerde met ziek zijn en gewoon met vies. Tja, eigen schuld dikke bult. Wie geen maat houdt moet maar voelen. Nieuw spreekwoord. Inmiddels ben ik weer gek op roomboter en smeer ik het te pas en te onpas overal op. Dat is natuurlijk niet waar, maar klinkt wel leuk.
Ontbijtkoek met kaas
Ontbijtkoek dus. Vroeger als kind kreeg ik ook wel eens ontbijtkoek mee naar school. Met roomboter. En kaas. Ja, je leest het goed. Met kaas. Wat een combinatie. Ik vond het vreselijk. Zo vies. Liever had ik pindakaas met hagelslag op mijn plak ontbijtkoek. Nu komt daar nog roomboter bij, maar jeetje dat is wel driedubbelop beleg. Niet echt gezond natuurlijk. Het was al jaren geleden dat ik ontbijtkoek at. Ik ben heel lang gek geweest op Snelle Jelle. Lekker makkelijk zo in je tas. Lidl verkoopt ook zoiets en daar heet het Vlugge Japie. Klinkt veel leuker toch?
Snelle Jelle
Ik denk dat als ik nu zo’n snelle Jelle eet, mijn tanden langzaam uit mijn mond brokkelen. Zo zoet. Dat heb ik ook al met mueslirepen. Dacht ik vroeger nog gezond bezig te zijn met zo’n reep, verkrampen nu mijn kaken. Ondanks dat ik er niet zo heel erg bewust mee bezig ben, eet ik toch wel minder suiker. Ik ben gewend aan mijn eigen baksels die niet heel zoet zijn en heeft dat toch wel echt mijn voorkeur.
Lekker kruidig
Gisterochtend in bed, bedacht ik wat ik wilde eten als ontbijt. Ik had nergens anders zin in, enkel in ontbijtkoek. Op de blog van Chantal van Feel Good by Food spotte ik laatst een recept van gezonde ontbijtkoek en heel toevallig had ik er alles voor in huis. Ik ben blij met het eind resultaat. Niet te zoet, maar wel lekker kruidig. Ook niet droog ondanks dat ik daar stiekem wel een beetje bang voor was. Toch smeerde ik er natuurlijk wel even wat roomboter op, want dat kan gewoon niet ontbreken. Het is dat ik geen hagelslag in huis heb ;-)
Neem voor lekkere receptjes ook eens een kijkje op Feel Good by Food. Ongezond eten in een gezond jasje!
Gezonde ontbijtcake
Voor 1 cake
Dit zit erin:
- 250 gram roggemeel
- 4 dadels
- 4 eetlepels honing
- 2 eieren
- 4 eetlepels koekkruiden
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 vijgen, in plakjes
- Klein handje pecannoten
- Snuf zout
- 200 milliliter melk
Dit heb je nodig:
- Bakpapier
- Cakeblik
- Beslagkom
- Staafmixer
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Week de dadels tien minuten in warm water.
- Meng in een kom het roggemeel, de koekkruiden, het gemberpoeder, zout en het bakpoeder.
- Mix vervolgens in een andere kom de dadels met de melk, de eitjes en de honing met een staafmixer tot een glad beslag.
- Voeg dit bij het meel en mix goed.
- Bekleed een cakeblik met een vel bakpapier en schep het beslag erin. Verdeel de plakjes vijg en pecannoten erover en zet in de oven.
- Bak de gezonde ontbijtkoek in 45 minuten gaar.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marlotte zegt
Oeh wat ziet dit er lekker uit! Mooi met die vijgen aan de bovenkant! Ben heel benieuwd hoe dit smaakt. Ik duik snel de keuken in voor dit recept!
Stefanie zegt
Dank je wel! Benieuwd wat je ervan vindt. Liefs
Vandaagismooi.nl zegt
Ziet er echt heerlijk uit!! Ik ga het zeker eens proberen of het hier ook in de smaak valt! :D
Bedankt voor de tip en het recept!
Stefanie zegt
Dank je wel en heel graag gedaan!
Jolanda zegt
Hij komt net uit de oven, ben benieuwd! Hij ruikt in ieder geval heerlijk ? Bedankt voor het recept!
Stefanie zegt
Wat leuk! Ben heel benieuwd wat je ervan vindt!
Jolanda zegt
Hij is heerlijk! Ik had er alleen iets minder honing in gedaan omdat ik niet echt een zoetekauw ben. Maar zou volgende keer toch alle honing erin doen want hij had toch ietsje zoeter gemogen ?
Sari zegt
Net gemaakt met wat ik in huis had. De 150gr roggemeel aangevuld met 100gr amandelmeel. Helaas geen vijgen en pecannoten in huis en 2 el honing aangevuld met twee el stroop (iets minder gezond, maar meer honing was er niet). Hij is goed gelukt en erg lekker. Manlief vindt het ook een succes!
Stefanie zegt
Wat leuk om te horen! Ik kan me voorstellen dat het met amandelmeel ook mega lekker is. Ik heb hem zelf vanmorgen ook weer gemaakt maar dan ook zonder dadels, vijgen en pecan. Met extra honing en cashewnoten bovenop.
Sandra zegt
Wat een lekker recept, lijkt me heerlijk! En jaaaa ontbijtkoek met boter en kaas, dat at ik ook maar ik vond het wél lekker haha!
Stefanie zegt
Haha echt wat een combi eigenlijk. Had jij het zelf bedacht?