Voor ik begin aan mijn verhaal, vraag ik je mijn profielfoto eens te bestuderen. Ik denk dat je mijn bos blonde krullen niet kan missen? Er is een tijd geweest dat ik mijn haar elke dag stijl maakte met een stijltang. De krullende lokken ben ik nu heel blij mee, maar vroeger vond ik ze vreselijk. Wat wilde ik graag stijl haar. Het allerliefste zo glad mogelijke. Geen plukken haar die pluizen en weerbarstig alle kanten op springen. Gek eigenlijk hè? Dat je juist altijd datgene wil wat je juist niet hebt of wat er niet is.
Hardnekkige krullen
Krullen dus, tot ik kennis maakte met het leed dat stijltang heet. Dat was het echt. In de eerste plaats voor mijn haar. Ik had zo’n hele goeie. Een tang die wel honderdtachtig graden warm werd en de golven in je haar als sneeuw voor de zon liet verdwijnen. Bijna dan. Ik ben gezegend met nog al hardnekkige krullen. Dat betekende niet eenmaal maar soms wel twee of zelfs drie keer over mijn haar. Natuurlijk had ik ook zo’n goede en vooral dure olie, maar met zoveel hittegeweld maakt dat echt niets meer uit. Van mijn ooit zo volle bos haar was na jarenlang dit ritueel herhalen, niet veel meer over. Dat verzeker ik je. Eeuwig zonde natuurlijk, dat realiseer ik me nu ook wel.
Dat stijltang leed was niet alleen voor mijn haar, maar ook voor mijn hard. Oké, een beetje overdreven dit maar ik leg je uit wat ik bedoel. Ik ben af en toe een tikkeltje dwangmatig. Dat uit zich vooral in het obsessief controleren van het gas. Heb ik de pitten wel uitgedraaid? Ik weet niet hoe vaak ik er wel niet voor terug naar huis ben gefietst, gelopen of gereden. Vaak in ieder geval. Mijn hoofd was dan het vlammetje aan, maar het gas nog aan. Mijn huis was veranderd in een tikkende tijdbom. Het licht aandoen kon er al voor zorgen dat de boel in de luncht vloog. Al die keren dat ik toch nog even snel de situatie controleerde was er niets aan de hand. Geen één keer. Ik zei het toch? Dwangmatig. Inmiddels heb ik mezelf aangeleerd om dat controleer gedoe te doen voor ik thuis vertrek. En dan niet even vluchtig kijken, maar echt in me opnemen dat alle pitten van het fornuis uit zijn. Dat werkt. Natuurlijk, het gebeurt nog wel dat ik de deur dichttrek en hem toch snel even open om te checken, maar ver weg ben ik dan niet.
Huis afgebrand
Zo ging dat ook altijd met de stijltang. De tang sprong niet uit zichzelf uit, maar werd wel heel heet. Belangrijk dus dat je altijd voor je weggaat thuis, de stekker eruit trekt. Dit deed ik altijd trouw, maar dat was zo’n automatisme dat ik me eigenlijk nooit herinnerde dat ik het gedaan had. Ik heb mijn moeder best vaak gevraagd om snel even naar ons huis te gaan en de boel te checken. Terwijl zij dan onderweg was, surfde ik op internet naar de brandweermeldingen. Wie weet was het huis al afgebrand? Die ellende, daar ben ik gelukkig vanaf. Ik heb de stijltang verkocht en er voorgoed afscheid van genomen. Soms, heel soms laat ik mijn haar nog wel eens föhnen bij de kapper. Even weer de Stefanie in de spiegel zien met dat perfecte en nette haar. Mooi, maar ik kan toch wel de conclusie trekken dat het niet helemaal bij me past. Gelukkig maar, want om nou weer zo’n stijltang aan te schaffen…
Deze Marokkaanse harira maakte ik vaak, vlak na mijn stijltang periode. Ik was net afgestudeerd en in mijn eerste echte baan. Ik kookte toen super vaak Arabische gerechten. Nu nog steeds regelmatig, maar toen soms wel een paar keer per week. Deze soep is lekker stevig en een fijn onderdeel van een weekendmaaltijd. Als voorafje of met allerlei mezzes. De dag erna is de soep stiekem nog lekkerder.
Marokkaanse harira
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 300 gram rundersukade, in kleine blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 1 liter kippenbouillon
- 120 gram groene linzen
- 2 blikje tomatenblokken
- Plukje saffraan
- 1 kaneelstokje
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 blikje kikkererwten
- Munt, grof gehakt
- Koriander, grof gehakt
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Soeppan
Zo maak je het:
- Breng de sukade samen met de ui, linzen en bouillon aan de kook in een grote soeppan.
- Voeg de tomatenblokjes en alle specerijen toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat koken tot de sukade zacht is. Dit duurt zeker een uur tot anderhalf uur.
- Doe nu de kikkererwten bij de soep. Roer goed en laat nog 15 minuten zachtjes koken. Als de soep te dik wordt, voeg je nog wat bouillon toe.
- Schep de soep in een kom en garneer met verse munt en koriander.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
josefien zegt
Hoi,
Fijn, een recept voor harira!
Maar er zit een grote onduidelijkheid in je ingrediëntenlijst. Je begint met sukade. Dat is iets heel vies (vind ik), namelijk een eng smakend stuk geconfijt fruit. Stoppen ze in kerststollen en zo. Leek me raar in dit recept, maar het staat er.
Het duurde even voordat ik begreep dat je sukadelappen bedoelde. Zijn er echt mensen die dat sukade noemen? Ben benieuwd.
Stefanie zegt
Hoi Josefien, wat vervelend dat de ingrediëntenlijst onduidelijkheid voor je oproept. Natuurlijk niet te bedoeling. Ik noem het vlees in kwestie inderdaad sukade. Zojuist internet even geraadpleegd en ik ben niet de enige die sukadelappen sukade noemt. Voor de verheldering heb ik sukade aangepast in rundersukade.
Wun Tung zegt
Ik zou het persoonlijk nog wat meer pit geven met wat tabasco en een klein beetje sojasaus. Pas wel op met de soja, dat moet maar een klein beetje zijn. Hetzelfde geldt voor de tabasco. Bij Chinese gerechten is de combinatie van deze 2 ingrediënten niet echt gebruikelijk, maar de smaak zegt genoeg. Groetjes wuntung.nl
Stefanie zegt
Leuke tip! Bedankt! Beetje pit in de soep is inderdaad ook heerlijk. Sojasaus had ik nooit aan gedacht maar snap ik wel. Groetjes!
Anne Korevaar zegt
Hoi Stefanie, waar kan ik groene linzen kopen. Bij Jumbo kon ik ze bv niet vinden. En zijn het gedroogde linzen of niet? Alvast bedankt.
Stefanie zegt
Hoi Anne, groene linzen koop ik zelf altijd bij Albert Heijn. Het zijn inderdaad gedroogde linzen. Dat zal ik nog even aanpassen in het recept. Ik heb nog even gekeken op google en Jumbo zou de groene linzen wel moeten hebben. http://www.jumbo.com/farmer-groene-linzen-500g/71084ZK/
Anne Korevaar zegt
Dank voor je snelle reactie. Ik ga weer op zoek. Ik volg je nog niet zo lang, maar ik word erg geïnspireerd door je recepten. Inmiddels al verschillende dingen gemaakt. Zo leuk om te doen!
Stefanie zegt
Wat super leuk om te horen. Dank je wel :-)