Aardappelpuree is, wat mij betreft, altijd een goed idee. Vooral deze variant à la mama die op mij een verslavende werking heeft. Probeer hem zeker uit, als onderdeel van je kerstmenu of als basis voor een heerlijke stamppot.
Intens genieten
Ik heb een zwak voor aardappelpuree. Zelfs zo erg dat van de twee kilo aardappels die ik schilde voor deze puree nog iets meer dan de helft over was. Als je je afvraagt wat er dan met de verdwenen kilo gebeurde? Die verdween tijdens het maken en op smaak brengen in mijn mond. Slecht hè? Ik vind het gewoon zo lekker. Heel gek eigenlijk want ik ben niet zo’n hele grote fan van aardappels. Totdat ze gestampt zijn tot een puree met veel roomboter en melk. Beetje peper, zout en nootmuskaat erdoor. Wat kan ik daar intens van genieten.
Koningsmaal
Dit recept is wederom van mijn moeder. Eet het samen met haar witlof en je hebt een oer-Hollands koningsmaal. Zij heeft de puree op de foto ook gemaakt. Ik deed de voorbereidingen, keek toe en maakte aantekening. Ook had ik de verantwoordelijke taak om de smaak te controleren. Ik neem dit soort taken alleen iets te serieus. Vandaar die half lege pan.
Vroeger was ik al dol op aardappelpuree maar als student was aardappels schillen, koken, stampen en tot een puree maken veel te veel moeite. Ik koos dan altijd voor de zakjes met de à la minute variant? Kennen jullie die? Poeder in een pannetje, kokend water erbij, even roeren en klaar. Daar heb je je eigen gemaakte trog met behanglijm. Doosje spinazie a la crème erdoor en smullen maar. Ach ja uiteindelijk kwam het allemaal nog goed! En ik moet bekennen dat ik deze zakjes behoorlijk smakelijk vond. En eigenlijk ook wel heel gezond hihi.
Gulzigheid
Deze puree is perfect als onderdeel van een maaltijd of als basis voor een stamppot. Schep er wat crème fraiche of room door voor een romige en vollere smaak smaak. Of doe de puree in de ovenschaal verdeel er geraspte kaas over en zet in de oven voor een knapperig kaaskorstje. Het gevaar is bij mij dan alleen dat ik eerst alleen de kaas op eet. Nadat ik mijn mond gebrand heb, wegens gulzigheid en een gloeiend hete ovenschotel.
Aardappelpuree à la mama
Voor 4 tot 8 personen
Dit zit erin:
- 2 kilo kruimige aardappels. geschild en in gelijke stukken
- 350 – 400 milliliter melk
- 100 gram roomboter
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
Dit heb je nodig:
- Steelpan
- Grote pan
- Stamper
Zo maak je het:
- Kook de aardappels met zout in 20 minuten gaar. Zorg dat ze echt goed gaar zijn.
- Giet af en schud op. Als de aardappels nog te nat zijn, zet je de pan op een zacht vuurtje zodat ze iets droger worden.
- Verwarm de melk in een steelpannetje.
- Stamp de aardappels een klein beetje en schenk wat melk erbij. Meng goed en herhaal tot alle melk door de aardappels zit.
- Meng nu de roomboter erdoor.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. En proef regelmatig natuurlijk. Net zoals ik ;-).
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Maris zegt
Warme melk… dat klinkt eigenlijk super logisch! Ik gebruik vaak kwark ipv melk, maar dit klinkt ook heel erg lekker.
Stefanie zegt
Dit is verrukkelijk! Wordt het met kwark wat frisser?