I finally did it! Nee, ik heb niet de marathon gelopen of één of andere hoge berg beklommen. Ik maakte garnalenkroketten. Dit vind ik serieus echt een applaus waard. Wie weet is het voor jou de normaalste zaak van de wereld. Bij mij zit dat anders. Een lekker voorgerechtje is het wel!
Doorstrepen
Vorig jaar was ik zo slim om een food bucketlist samen te stellen met twaalf bijzondere recepten en gerechten, die ik in 2015 MOEST koken. Van mezelf. Tja, dat plan is compleet mislukt. De teller staat op slechts twee van de twaalf gerechten. Eerder maakte ik al pasta vongole. Ik ben blij dat ik nu ook de garnalenkroketten mag afvinken, of liever nog doorstrepen. Want dat is uiteindelijke de enige reden dat lijstjes maken zo leuk is. Het doorstrepen. Zelfs zo leuk dat ik soms een to-do die al uitgevoerd is, toch op mijn lijstje zet. Zodat ik het dan alsnog kan doorstrepen. Tegenwoordig maak ik geen lijstjes meer op papier, maar in mijn laptop. Ik gebruik dan soms zelfs even de doorstreepfunctie. Gewoon om te genieten van het bevredigende gevoel. Dat winnaarsgevoel. Je kan maar ergens blij van worden toch?
Dat ik tegenwoordig nog enkel virtuele lijstjes maak, is niet helemaal waar. Dat bewijst mijn tas wel, waar ik regelmatig propjes en vodjes uit haal, die ooit een lijstje waren. Ik moet er wel bij vertellen, dat dit voornamelijk boodschappenbriefjes zijn. De situatie met eeuwige lijstjes die overal slingeren is echt wel verbeterd. Het concentreert zich allemaal op één plek en dat is iets om trots op te zijn.
Knapperig korstje
Heb ik zomaar al twee dingen waar ik trots op ben. De lijstjesproblematiek die zich verbetert en het maken van de garnalenkroketten. Het was geweldig om te doen. Echt waar! Het is even een klus, maar het was makkelijker dan ik dacht. En het eindresultaat… ge-wel-dig. Daar kan de diepvrieskroket uit de supermarkt, met twee garnalen erin, niet tegen op. Van Dennis van De Ambachterie uit IJzendijke leerde ik, dat je garnalenkroket nog lekkerder wordt wanneer je geen paneermeel gebruikt, maar panko. Ik luisterde braaf, dus dat deed ik. De kroket heeft een knapperig korstje, is goed gevuld met heel veel Hollandse garnaaltjes en zelfgemaakte ragout. Heerlijk als voorgerecht. Omdat de kroket al heel romig is, serveer ik er een klein beetje frisse mayonaise bij met rasp van een citroen. Vind je dit ook wel wat voor bij de borrel? Maak de garnalenkroketten iets kleiner of maak er een bitterbal van.
Garnalenkroketten met citroenmayonaise
Voor 15 tot 20 garnalenkroketten
Dit zit erin:
- 85 gram roomboter
- 85 gram bloem
- 250 gram gepelde Hollandse garnalen
- 2 blaadjes gelatine, geweekt
- Bosje bieslook, fijngehakt
- 300 milliliter bouillon, vis of garnalen
- 75 milliliter witte wijn
- Rasp van 1 citroen
- 3 sjalotten, gesnipperd
- Zout en peper
- 4 eiwitten
- Panko
- Bloem
- Olie, om te frituren
- Mayonaise
Dit heb je nodig:
- Frituurpan
- Grote pan
- Ovenschaal of bakplaat
- 3 diepe borden
Zo maak je het:
- Smelt de boter in een grote pan. Fruit hierin de sjalotten 2 minuten.
- Voeg in één keer de bloem al roerend toe en laat garen. Blus af met witte wijn.
- Schenk de bouillon erbij en roer tot een gladde dik gebonden saus. Laat 10 tot 15 minuten zacht koken.
- Roer nu de garnalen, bieslook en gelatine door de saus. Breng op smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur.
- Schenk de ragout uit op een met koud water omgespoelde bakplaat of ruime ovenschaal. Laat afkoelen en minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
- Maak ondertussen de citroenmayonaise. Klopt zelf mayonaise of kies je favoriete mayonaise uit en meng deze met de schil van 1 citroen. Zet in de koelkast.
- Klopt de eiwitten los in een diep bord. Strooi panko en bloem in twee andere diepe borden.
- Vorm van de stevige ragout, met bebloemde handen, kroketjes. Haal deze eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit en als laatste door de panko. Zorg dat de hele garnalenkroket bedekt is met een laagje van alle drie. Leg apart op een schaal.
- Verhit de frituurpan of olie in een pan tot 180 graden en bak hierin de garnalenkroketten tot ze mooi goudbruin zijn.
- Serveer de garnalenkroketjes met de frisse citroenmayonaise
TIP 2! Ook bij de borrel doen de garnalenkroketten het uitstekend.
TIP 3! Heb je teveel kroketten gemaakt? Vries ze dan in.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Zoe zegt
Dat ziet er lekker uit! Ook leuk voor kerst als voorgerecht :)
lonneke zegt
Oh ahhhh, dat lijkt me heerlijk!
Neeltje | Thoughts in Style zegt
Ah dit ziet er echt te lekker uit mmm!
Marloes zegt
Vorig jaar maakte ik garnalenkroketten met kerst. Een hele testperiode was er aan vooraf gegaan (vond niemand erg). Toch met kerst een paar gebarsten versies. Zou panko het geheim zijn? Is dat te koop in een ‘normale’ supermarkt?
Stefanie zegt
Wat zijn ze lekker hė die garnalenkroketten? Wat jammer die gebarsten kroketten. Maakte je ze a la minute of uit de vriezer? Toen ik ze namelijk bevroren frituurde, barstte er bij mij ook een paar. Ze moeten te lang bakken lijkt het. Toen ze niet bevroren waren ging het goed. Panko is te koop bij de supermarkt. Ik kocht het bij Albert Heijn. Japans broodkruim heet het dan. Ligt bij de Japanse spullen.
Marloes zegt
We hebben ze toen a la minute gemaakt. In de kerstvakantie ga ik het gewoon weer proberen. Even m’n moeder overhalen wat garnalen te pellen ;-). Van de schalen (heten dat schalen bij noordzeegarnaaltjes? ik noem het altijd karkasjes…) maken we garnalenbisque. Oe la la!!