Gelakt buikspek vind ik echt iets feestelijks. De laatste tijd ben ik er gek op. Zeker in combinatie met een knapperige en frisse Aziatische salade. Dit was de eerste keer dat ik in de weer ging met dit stuk vlees. Bij de slager bestelde ik een klein stukje. Ik kwam thuis met een kilo buikspek. Wat ging er mis? Uiteindelijk ging het toch op. Met kerst gooi je hoge ogen als je deze salade gelakt buikspek op tafel zet. Zeker als je net als ik daar dan een mooi bordje of een schattig oud schaaltje voor gebruikt.
Goed gevulde servieskast
Ik heb altijd wel een liefde gehad voor alles wat oud en antiek is. Brocante en curiosa, ik ben er dol op. Vroeger uitte zich dat voornamelijk in spiegels met barokke lijsten, kroonluchters en koninklijke stoelen. Behoorlijk heftig en uitgesproken. De laatste jaren heb ik dat allemaal ingewisseld voor voornamelijk veel prullaria met bloemetjes en niet te vergeten een goed gevulde servieskast vol met oma’s servies. Allemaal net even anders, maar de bloemetjes en vrolijke kleurtjes gecombineerd met wit, hebben ze gemeen. Iets minder uitgesproken qua kleur en vorm, maar zeker niet qua hoeveelheid.
Oude troep
De kast barst inmiddels uit zijn voegen. Dat weerhoudt me er alleen niet van om steeds weer nieuwe stukken toe te voegen aan mijn verzameling. Nu ik een foodblog heb en dus steeds nieuwe aanwas styling props nodig heb, is dat een goed excuus om steeds weer dingen bij te kopen. Op de één of andere manieren heeft iedereen altijd wel wat op zolder liggen of in een kast ergens achterin. Of bij oma in huis, die naar een verzorgingstehuis gaat of is overleden. Wat voor hen oude troep is, is voor mij een ware schat. Niet iedereen in huize Little Spoon denkt daar overigens zo over. “Lieverd, dit past echt niet meer in de buffetkast,’ hoor ik mijn lover regelmatig zeggen. ‘Jawel,’ antwoord ik dan weer dwars. En uiteindelijk past het altijd. Tot het moment daar is, dat we er een bord of schaal uitpakken.
Ellebogenwerk
Het verbaast je dan vast niet dat ik heel gelukkig word van rommelmarkten. Kringloopwinkels ook, maar rommelmarkten nog meer. Samen met vriendje Maus, verzamelpartner in crime, ging ik naar een rommelmarkt in de buurt. De lokale harmonie hield uitverkoop in een oude school. Zaterdagochtend, redelijk vroeg fietsten, we er zonder verwachtingen naar toe. Eenmaal binnen kon het gegraai beginnen. Mijn hartslag ging omhoog. Ik wilde overal tegelijk kijken en niets missen. Niet misgrijpen op dat ene kopje wat net voor mijn neus werd weggepakt. Ik scande de ruimte. En ineens zag ik haar. Een vaasje met de perfecte vormen. Met fel gekleurde bloemetjes. Dit was het vaasje waar ik altijd al naar gezocht heb, maar waar ik het bestaan niet van wist. Ik duw nog net niet de mensen voor me weg, maar als het nodig was geweest had ik de weg vrijgemaakt met wat ellebogenwerk. Te pakken! Deze beauty is van mij. Een gevoel van geluk overspoelt me. Ik word pas echt euforisch als ik mijn armen vol heb met meer van dit soort schatten.
Gekke meid
Een wat oudere man van de harmonie overhandigd me een afwasteiltje waar ik alles in kan doen. Je ziet hem kijken: ‘Gekke meid, wat moet je met al die troep?’ Trots laat ik Maus zien wat ik allemaal al gevonden heb. Hij doet niet onder voor mij. Tien euro lichter en met een doos vol kom ik thuis. De doos staat nog onuitgepakt in de woonkamer. Eerst even plaats maken in de servies kast.
Gelakt buikspek met Aziatische salade
Maaltijdsalade voor 6 personen en voorgerecht voor 8 personen
Dit zit in de gelakte buikspek:
- 900 gram buikspek
- 2 of 3 eetlepel five spicespoeder
- 2 deciliter water
- 2 eetlepels roomboter
- 4 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels honing
- 2 teentjes knoflook
Dit zit in de salade:
- 1 komkommer, geschild en in dunne reepjes
- 3 wortels, in dunne reepjes
- 2 flinke handen taugé
- 200 gram edamame boontjes
- Klein bosje munt, gehakt
- Klein bosje koriander, gehakt
- 3 bosuitjes, in ringen
- Cashewnoten
- 1 of 2 rode pepers in dunne ringen
Dit zit in de dressing:
- Sap van 1 limoen
- 4 eetlepels rijstolie, of een andere neutrale olie
- 1 theelepel suiker of wat honing
- Stukje gember, geraspt
- Vissaus, naar smaak
Dit heb je nodig:
- Vleesthermometer
- Braadslede
- Vleesmes
Zo maak je de salade:
- Doe alle ingrediënten voor de salade in een grote kom of schaal en meng goed.
- De dressing hussel je pas op het allerlaatste door de salade of serveer hem apart.
Zo maak je de dressing:
- Doe alle ingrediënten in een glazen potje. Schroef het deksel erop en schut goed. Proef of de dressing goed op smaak is. Voeg anders nog wat van je favoriete ingrediënt toe. Natuurlijk maak je de dressing net zo goed in een schaaltje.
Zo maak je de gelakte buikspek:
- Meng alle ingrediënten voor de lak in een pannetje en laat 15 minuten op een zacht vuurtje een beetje inkoken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bak het buikspek in een droge koekenpan.
- Als het stuk spek aan beide kanten bruin is, verdeel je er wat lak over. Laat weer verder bakken.
- Herhaal dit meerdere malen aan beide kanten tot het vocht verdampt is en de lak aan het buikspek plakt.
- Doe de buikspek nu in een braadslede. Zet 15 tot 20 minuten in de oven of tot de spek een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden. Bedruip het vlees regelmatig met het vet.
- Pak het vlees in aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten.
- Snij aan in dunne plakjes.
- Doe nu de salade op een grote schaal en verdeel daar de plakjes buikspek over. Serveer je de salade als voorgerecht? Schep dan wat salade op een bordje en serveer met twee of drie plakjes gelakt buikspek
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marianne zegt
Hahaha herkenbaar!